Tuusjärvellä ja Hirvasjärvellä ajelehti tyhjiä veneitä maanantai-iltana

Päivystävä palomestari toivoo, että veneistä löytyisi aina omistajan yhteystiedot.

Petri Vanhanen

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.

Etelä-Savon pelastuslaitos sai myöhään eilen illalla kaksi hälytystä tyhjillään ajelehtivista veneistä. Toinen vene ajelehti Rantasalmella Tuusjärvellä ja toinen Savonlinnassa Hirvasjärvellä.

Pelastuslaitos etsi veneiden omistajia, mutta ketään ei löytynyt paikan päältä, eikä ketään oltu ilmoitettu kadonneeksi.

Etelä-Savon pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Jarno Laikola kertoo, että tämäntyyppiset tehtävät ovat pelastuslaitoksella yleisiä.

– Jos ei ihan viikoittain tällaisia tule, niin ainakin kuukausittain näin kesäsesongin aikaan, hän arvioi.

– Erityisesti kevytrakenteiset veneet, jotka on vedetty rantaan, lähtevät helposti ajelehtimaan aaltojen mukana, Laikola huomauttaa.

Veneet olisi syytä yrittää pitää rannassa, sillä ajelehtivat veneet kuormittavat pelastuslaitoksen resursseja. Laikolan mukaan tällaisille tehtäville hälytetään vähintään yksi vene lähimmästä palokunnasta, sukellusyksikkö sekä lähin pintapelastusporukka.

Veneiden kiinnitykset kannattaa aina tarkastaa, sillä vaikka vene olisi vedetty hyvin rantaan, se ei läheskään aina riitä.

–Jos vene ei ole kiinni missään, niin se voi hyvinkin herkästi lähteä sieltä liikkeelle. Vene kuuluisi aina kiinnittää vaikka köydellä puuhun tai tolppaan, Jarno Laikola muistuttaa.

Laikolan mukaan ilmoitus vesillä tyhjillään ajelehtivasta veneestä on aina syytä tehdä, jos ei ole varmuutta siitä, onko vene vain päässyt karkaamaan rannasta.

– Mieluummin käydään turhaan, kuin jätetään asia tarkastamatta. Jos havainnon tekijällä on mahdollisuus käydä katsomassa omalla veneellä, onko veneessä esimerkiksi vaatteita tai kenkiä, ovatko airot veneessä vai veneen ulkopuolella, onko moottori ylhäällä vai alas laskettuna, saisimme arvokasta tietoa siitä, mitä mahdollisesti on tapahtunut.

Laikola esittää toiveen, että etenkin rekisteröimättömiin veneisiin laitettaisiin omistajan nimi sekä yhteystiedot.

– Helpottaisi todella paljon meidän toimintaa, jos voisimme olla suoraan yhteydessä veneen omistajaan, jos vene sattuu löytymään ajelehtimasta jostain.

Jos yhteystietoja ei ole, eikä ketään löydetä, vedetään veneet useimmiten jonnekin rantaan.

– Jos omistaja meille ilmoittautuu, niin tuntomerkkejä vastaan opastetaan, mistä veneen voi käydä hakemassa, Laikola sanoo.