Savonlinnan ympäristöpäällikköä uhattiin puhelinsoitossa vakavasti – Oikeus on langettanut nyt soittajalle sakkotuomion

Tuomion saanut henkilö oli uhannut tulla pistoolin kanssa ympäristöpäällikön luokse.

Tuija Pauhu

Käräjäoikeus on tuominnut kaupungin ympäristöpäällikköä uhanneen henkilön sakkorangaistukseen. Vastaaja uhkasi puhelimessa tulevansa pistoolin kanssa kaupungintalolle.
Käräjäoikeus on tuominnut kaupungin ympäristöpäällikköä uhanneen henkilön sakkorangaistukseen. Vastaaja uhkasi puhelimessa tulevansa pistoolin kanssa kaupungintalolle.

Etelä-Savon käräjäoikeus on tuominnut henkilön sakkorangaistukseen Savonlinnan kaupungin ympäristönsuojelupalvelujen virkamiehen vastustamisesta. Kyse on ympäristöpäälliköstä ja rikos oli varsin poikkeuksellinen.

Ympäristöpäällikköön kohdistui elokuussa 2019 uhkaus, joka oli esitetty puhelinkeskustelussa Savonlinnan kaupunginjohtajan sihteerille. Puhelinkeskustelussa uhkaaja oli ilmoittanut tulevansa pian pistoolin kanssa ympäristöpäällikön luokse. Oikeuden asiakirjoista käy ilmi todistajan kertoneen, että vastaaja oli todellakin uhannut ampua pistoolilla ympäristöpäällikön.

Tapauksen taustalla oli jätteen laajamittainen hautaaminen maahan Kerimäellä silloin, kun Kerimäki oli vielä itsenäinen kunta. Savonlinnan kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen joutui hoitamaan tätä tapausta vielä Savonlinnan ja Kerimäen kuntaliitoksen jälkeenkin. Ympäristönsuojelun viranomaisilla on käytössään lainmukainen teettämisuhka, jolla tekijä velvoitetaan palauttamaan ympäristön tila ennalleen tämän kaltaisissa tilanteissa.

Syyttäjä katsoi vastaajan uhanneen ympäristöpäällikköä rikoksella sellaisissa olosuhteissa, että hänellä oli perusteltu syy omasta puolestaan pelätä henkilökohtaisen turvallisuuden olevan vakavassa vaarassa.

Käräjäoikeuden näkemyksen mukaan vastaajan menettely oli ollut siinä määrin lievää, joskaan ei vähäistä, että hänet päätettiin tuomita 30 päiväsakkoon virkamiehen vastustamisesta.