Linja-automatkustajien turvavyön käyttö kiinnostaa poliisia tänään – tilausajobusseja ja raskasta liikennettä valvotaan tehostetusti

Myös kuljettajien lakisääteiset lepoajat syynissä.

Jaakko Avikainen, Jaakko Avikainen

Kaupunkiliikenteen linja-autoissa, joissa on myös seisomapaikkoja, ei turvavöitä tarvitse käyttää, mutta kaikissa muissa busseissa se on pakollista.
Kaupunkiliikenteen linja-autoissa, joissa on myös seisomapaikkoja, ei turvavöitä tarvitse käyttää, mutta kaikissa muissa busseissa se on pakollista.

Poliisi valvoo tänään raskasta liikennettä tehostetusti. Valvonta kohdistuu erityisesti ajo- ja lepoaikojen noudattamiseen, ajoneuvojen kuntoon sekä kuorman varmistamiseen.

– Ajo- ja lepoaikoja koskevien rikosten ja rikkomusten määrät ovat olleet nousussa tammikuun ja huhtikuun välisellä seurantajaksolla. Seuraamuksia on määrätty lähes tuhat joka on noin 30 prosenttia enemmän kuin edellisen vuoden vastaavana aikana, poliisitarkastaja Kari Onninen Poliisihallituksesta sanoo.

Linja-autoliikenteen osalta puolestaan valvonta kohdistuu erityisesti tilausajoliikenteeseen ja siellä ajo- ja lepoaikojen noudattamiseen, ammattipätevyyteen, liikennelupiin sekä tilausajon matkustajamääriin ja turvalaitteiden käyttöön.

Linja-autolla matkustettaessahan on muistettava, että turvavyötä on käytettävä, mikäli sellainen istuinpaikalta löytyy. Silti vain noin puolet Liikenneturvan joulukuussa 2015 tehtyyn kyselyyn vastanneista matkustajista raportoi kiinnittävänsä turvavyön aina tai lähes aina.

Kolmasosa kyselyyn vastanneista kertoi, ettei käytä turvavyötä koskaan tai hyvin harvoin bussilla matkustaessaan. Yleisimpiä syitä turvavyön käyttämättömyydelle olivat tottuminen matkustamiseen ilman turvavyötä sekä turvavyön käytön unohtuminen.

Linja-autossa turvavyöt ovat olleet pakollisia jo vuodesta 2006. Uusissa linja-autoissa on pitänyt olla turvavyöt asennettuina kaikilla istumapaikoilla vuodesta 1999 lähtien. Vaatimus ei kuitenkaan koske kaupunkiliikenteeseen suunniteltuja linja-autoja, joissa on paikkoja seisoville matkustajille.

Keskiviikkoaamuna kello 6 alkanut valvonta jatkuu 24 tunnin ajan torstaiaamuun kello 6 saakka. Valvontaan osallistuvat kaikki poliisilaitokset.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet