Blomerus teki tivolikäynnistä tutkintapyynnön poliisille — "Meitä nöyryytettiin julkisesti"

Tivolityöntekijä soitti rasistiseksi tulkittavaa kappaletta ja ihmiset nauroivat — Poliisi tutkii asiaa kunnianloukkauksena.

Ismo Pekkarinen / AOP

Tivoli Sariola kuvattuna Tuurin kyläkauppalla heinäkuussa 2016.
Tivoli Sariola kuvattuna Tuurin kyläkauppalla heinäkuussa 2016.

Savonlinnalainen Rikhard Blomerus on tehnyt poliisille tutkintapyynnön tivolityöntekijän toiminnasta Joensuussa viikonloppuna.

Blomerus meni vaimonsa ja kahden lapsen kanssa laitteeseen, ja silloin laitetta käyttänyt työntekijä laittoi soimaan Ei myö myyvä villihevosia -nimisen rasistisen kappaleen.

Blomeruksen mielestä tilanne oli nöyryyttävä.

— Meitä nöyryytettiin julkisesti Tivoli Sariolassa. Soitettiin pilalaulua, irvailtiin ja kujeiltiin meidän kustannuksellamme. Ihmiset nauroivat meille.

Blomerus yritti näyttää käsimerkeillä, että lopettakaa mutta turhaan.

— Se loppui vasta, kun kappale loppui ja pääsimme laitteesta pois. Siinä oli useita kymmeniä ihmisiä ympärillä.

Blomerus meni kertomaan asiasta lipunmyyntitiskille.

— Siellä asiaan tartuttiin ystävällisesti. Pyydettiin anteeksi ja tarjottiin hyvitystä, mutta kieltäydyin ja kehotin keskustelemaan asiasta kyseisen työntekijän kanssa. Sanoin, että täytyy olla viimeinen kerta tätä, niin se riittää meille.

Tutkintapyyntöön Blomerus päätyi, koska tivolin työntekijät alkoivat selitellä asiaa mediassa.

— Pahoillaan, yksittäistapaus, tahaton teko. Meidän kokemamme asetettiin täysin kyseenalaiseksi, vaikka selvisi heti, että tämä ei ole yksittäistapaus. Samaa kokeneet ihmiset ottivat yhteyttä sekä minuun että mediaan. Yhteinen tekijä on laite nimeltä Tropical Trip.

Blomerus haluaa poliisin tutkivan, onko tapahtunut rikos ja mikä rikos.

— Tämä siksi, että emme ole päässeet tivolin kanssa yhteisymmärrykseen siitä mitä on tapahtunut. Molemmilla on kantansa. Minusta meitä nöyryytettiin, he sanovat olettaneensa, että olemme vitsissä mukana. Sitä ei meiltä etukäteen kysytty.

Blomerus ei olisi tehnyt tutkintapyyntöä, jos tivolissa olisi keskusteltu asia selväksi, kyseinen toiminta selkeästi lopetettu eikä ruvettu selittelemään.

— Tivolista alettiin heti lähdettyämme soitella ja viestitellä meille. He eivät halua ulkopuolisia, edes sovittelua, tätä käsittelemään. Minusta kannat eroavat kovasti toisistaan ja asia pitää selvittää.

Poliisi on aloittanut asiassa esitutkinnan nimikkeellä kunnianloukkausrikos. Epäiltynä on kokenut tivolityöntekijä.

Poliisi pyytää tilanteen havainneita ottamaan yhteyttä Pohjois-Karjalan poliisipäivystykseen 0295 415 455 arkisin klo 8-16 tai sähköpostilla vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi.

Korjattu 20.6. kello 9.23. Juttuun vaihdettu Tivoli Sariolan kuva.