Museopirssin liikennöinnistä Parikkalassa ilmoitettiin poliisille

Varsinkin ravintola-asiakkaat ovat kiitelleet kyytiä, jota aiemmin on viikonloppuisin ollut hankala saada.


Parikkalalainen kuljetusalan yrittäjä Jukka Heinonen ajaa Parikkalassa retrotaksia ilman taksilupaa.

Idean siihen hän sai kesällä käydessään lasten kanssa Linnanmäellä. Helsingin keskustaan matka huvipuistosta taittui museoautolla, joka toimi taksina.

Heinonen piti ideaa hyvänä ja jalosti kaksi museoautoksi rekisteröimäänsä mersua syyskuun alussa taksiajoon Parikkalassa.
— Kyydeille on ollut kysyntää, sillä Parikkalassa ei varsinkaan ilta- ja yöaikaan mittariautoja liiemmin liiku. Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä, kun saavat kyydin ravintolasta kotiin, Heinonen kertoo.

21 taksia ja kaksi pirssiä

Parikkalassa on 21 taksia. Niiden ajot päiväsaikaan ovat lähinnä koulu- ja sairaalakuljetuksia, invataksi- ja asiointiajoja.

Parikkalan taksit eivät ole Heinosen ideasta olleet innostuneita.
— Yksi liikennöitsijä kävi sanomassa, että Taksiliitto tulee kieltämään ajot, sillä rikon lakia, kertoo Heinonen.

Hänellä on ollut kuljetusalan yritys vuodesta 1993 ja liikenteessä on kymmenen kuorma- ja pakettiautoa.
— Tietenkin otin selvää laillisuusasioista. Taksiliikennelain 2 luvun 4. pykälän neljännessä kohdassa todetaan, että museoautolla saa kuljettaa henkilöitä ilman taksilupaa. Toimintaa ei ole rajoitettu.

Trafin näkemys on, että museoajoneuvolla voi tehdä vain pienimuotoista henkilökuljetusta tilausta vastaan. Taksiliikenteestä päättävä viranomainen on kuitenkin ely-keskus.

— Tilauksesta asiakkaita haetaankin. Ainoa rajoite on, ettei asiakkaita saa mennä odottamaan taksitolpalle, kertoo Heinonen.
Hänen toiminnasta on ilmoitettu poliisille. Se ei ole kieltänyt museoajoneuvolla tehtyjä kyydityksiä.

Vain kyltti katolla vaihtui


Poliisit ratsasivat retrotaksin kerran ja totesivat, ettei katolla saa olla taksi-kylttiä. Nyt Heinonen ajaa pirssiä.

Suurissa kaupungeissa taksilupaa on saanut odottaa pitkään. Parikkalassa alalle ovat halukkaat mahtuneet.

Museoautotakseja on alkanut ilmaantua useille paikkakunnille. Esimerkiksi Jyväskylässä Taksiliitto ja pari paikallista taksia tekivät jokin aika sitten rikosilmoituksen museoautotaksin liikennöinnistä. Poliisi ilmoitti, että kyseessä on täysin laillinen toiminta.

Ensi kesänä taksiluvat vapautuvat ja lupamäärää ei rajoiteta enää tarvepohjaisesti. Hinnoittelu vapautuu myös ja se monimutkaistaa tilannetta.
Parikkalan taksimarkkinahäiriköstä uutisoi ensimmäisenä Yle Lappeenranta.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet