Savonlinnan vastaanottokeskus suljetaan kokonaan

Maahanmuuttovirasto sulkee Setlementtiliiton ylläpitämän vastaanottokeskuksen kesäkuun loppuun mennessä.

Soila Puurtinen

Myös Savonlinnan vastaanottokeskuksen Lehtiniemen yksikkö suljetaan.

Maahanmuuttovirasto ilmoitti keskiviikkona vähentävänsä 2400 turvapaikanhakijoiden majoituspaikkaa ympäri Suomea heinäkuuhun mennessä. Joukossa on myös Setlementtiliiton ylläpitämä 215-paikkainen yksikkö Savonlinnan Lehtiniemessä.

Päätös tarkoittaa, että vastaanottokeskustoiminta loppuu kaupungista kokonaan. Maahamuuttovirasto päätti sulkea 150-paikkaisen Varpalan yksikön aiemmin tänä syksynä maaliskuun loppuun mennessä.
— Tuorein päätös tuli yllätyksenä. Olemme järjestäneet keskuksen toiminnan erityisen turvallisesti ja kustannustehokkaasti. Ymmärrän kuitenkin, että jos tarvetta ei ole, niin keskuksia suljetaan, vastaanottokeskuksen johtaja Janne Sairanen kommentoi.

Sairasen mukaan Savonlinnan vastaanottokeskuksen toiminta on sujunut koko historian ajan ilman suurempia ongelmia.
— Järjestyksen kanssa ei ole ollut lainkaan ongelmia. Tässä mielessä olemme olleet yksi Suomen tylsimmistä vastaanottokeskuksista, Sairanen naurahtaa.

Keskuksen sulkemisella on Sairasen mukaan merkittävät vaikutukset Savonlinnan taloudelle. Suoria työpaikkoja häviää 41 kappaletta. Lisäksi valtio on maksanut asukkaille vastaanottorahaa, joka on keskimäärin 300 euroa kuussa asukasta kohden.
— Eri palveluntuottajien ja kauppojen kautta työpaikkoja katoaa noin 50 kappaletta, sillä kaikki tarvittavat palvelut on ostettu Savonlinnan alueen yrityksiltä.

Setlementtiliiton turvapaikkatoimintaa hallinnoiva Viittakivi Oy on kaavaillut Lehtiniemeen maahanmuuttajanaisten turvatalotoimintaa. Sairasen mukaan päätös sulkea vastaanottokeskus luo hankkeen ylle erittäin tummia pilviä.
— Turvatalo olisi paikannut osan työpaikoista. Nyt sen perustaminen vaikeutuu kuitenkin merkittävästi.

Tällä hetkellä Savonlinnan yksiköissä on majoittuneena 340 turvapaikanhakijaa. Sairasen mukaan majoittuneista perheisiin kuuluu noin 200 ihmistä ja loput ovat Suomeen yksin tulleita miehiä.

Sairasen mukaan turvapaikkapäätöksiä keskukseen on tullut tähän mennessä noin 200 kappaletta. Päätöksistä myönteisiä on ollut noin 17 prosenttia ja kielteisiä noin 83 prosenttia.

Maahanmuuttovirasto ilmoitti tiistaina sulkevansa heinäkuuhun mennessä myös Mikkelin 200-paikkaisen vastaanottokeskuksen. Pieksämäen vastaanottokeskuksen toiminnan loppumisesta kerrottiin aiemmin tänä vuonna.

Lasse Laitinen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat