Sulkavan kunnanhallitus esittää, että Pohjois-Savo sopisi kunnan sote-maakuntavalmistelun suunnaksi — Myös Etelä-Savo ja muut vaihtoehdot esitetään otettavaksi huomioon

Sote-palveluja lukuunottamatta Sulkava esityksen mukaan osallistuu muun maakuntavalmistelun osalta Etelä-Savon maakunnan pohjalta tehtävään valmisteluun.

Soila Puurtinen

Sulkavan kunnanhallitus esittää, että Sulkava voisi valmistella sote-aluetta Pohjois-Savon kanssa. Sulkava ei kuitenkaan sulkisi pois Etelä-Savon sote-valmistelua tai muita vaihtoehtoja.
Sulkavan kunnanhallitus esittää, että Sulkava voisi valmistella sote-aluetta Pohjois-Savon kanssa. Sulkava ei kuitenkaan sulkisi pois Etelä-Savon sote-valmistelua tai muita vaihtoehtoja.

Sulkavan kunnanhallitus päätti torstaina yksimielisesti esittää valtuustolle, että Sulkava voisi valmistella hallitusohjelman mukaista sote-aluetta Pohjois-Savon kanssa. Valmistelussa on kunnanhallituksen mielestä huomioitava Etelä-Savon maakunnan sote-valmistelu ja mahdolliset muut vaihtoehdot.

Muuta maakuntavalmistelua Sulkava tekee esityksen mukaan Etelä-Savon kanssa.

Kunnanhallitus hyväksyi sellaisenaan kunnanjohtaja Juho Järvenpään esityksen.

Sulkavan valtuusto päättää kunnan linjauksesta 31.10.

Sulkava antaa sote-valmistelun suunnasta lausuntonsa Sosterille. Sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt suuntautumisesta lausuntoa Sosterilta ja Savonlinnan kaupungilta. Sosteri on pyytänyt kannanottoja myös muilta jäsenkunniltaan eli Sulkavalta, Rantasalmelta ja Enonkoskelta.

Sulkavan kunnanhallitus esittää valtuustolle myös, että Sosteri voisi jatkaa erikoissairaanhoidon osalta jatkovalmistelua Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kanssa.

Sulkavan kunnanhallituksen mielestä erikoissairaanhoidon päivystys ja riittävä päiväaikainen toiminta Savonlinnan keskussairaalassa pitää turvata hallitusohjelman mukaisilla erillispäätöksillä.

Sulkavan linjaus on hieman erilainen kuin naapureitten — "Maakunta on muutakin kuin sotea", sanoo kunnanjohtaja Juho Järvenpää

Sulkavan kunnanhallituksen esitys poikkeaa naapurikuntien linjauksista.

Enonkoskella ”Pohjois-Savon suunta on kunnan tahtotila palvelujen julkiseksi järjestämiseksi ja myöhemmin myös mahdollista maakuntasotea valmisteltaessa”.

Rantasalmen kunta ”haluaa olla mukana valmistelemassa tulevaa maakunta-sotea Pohjois-Savon suuntaan”.

Sosterin valtuusto päätti, että ”Sosteri valmistelee erikoissairaanhoidon yhdistämistä ja myöhemmin mahdollista maakunta-sotea vain yhteen suuntaan eli Pohjois-Savon suuntaan”.

Sulkavan kunnanhallituksen linjauksessa ”sote-aluetta voidaan valmistella Pohjois-Savon kanssa”, mutta muut vaihtoehdot on otettava huomioon.

— Emme siis missään tapauksessa vastusta Pohjois-Savon kanssa tehtävää valmistelua. Se on palvelujen osalta luonteva suunta etenkin erikoissairaanhoidossa, Järvenpää sanoo.

— Jätetään kuitenkin tilaa muillekin vaihtoehdoille, koska sote-maakuntavalmistelu on lähtökuopissa eikä mitään ole vielä lyöty lukkoon.

Järvenpää huomauttaa, että sote-valmistelun suunnan mahdollisesti vaihtuessa Pohjois-Savoon, jää epäselväksi, mitkä ovat muun maakuntavalmistelun edellytykset Etelä-Savossa.

— Maakuntavalmistelun osalta tulisi pitää tutkittavina asioina Etelä-Savon maakuntaa ja myös Saimaan maakuntaa, Järvenpää sanoo.

Järvenpää huomauttaa, että viime hallituskaudella Etelä-Savossa valmisteltiin myös muuta kuin sotea.

— Muissa asioissa oltiin täysin yksimielisiä. Ei ole mitään syytä, miksi pitäisi luopua pohjatyöstä, jota on tehty maakuntatasoisen yhteistyön järjestämiseksi, Järvenpää sanoo.

Sosteri, Enonkoski ja Rantasalmi valinneet jo Pohjois-Savon

Sosterin valtuusto päätti jo viime viikolla, että sote-maakuntaa valmistellaan vain Pohjois-Savon kanssa. Samanlaisen päätöksen teki Enonkosken kunnanvaltuusto tiistaina ja Rantasalmen kunnanvaltuusto torstaina.

Savonlinnan kaupunginhallitus käsittelee asiaa ensi viikolla ja kaupunginvaltusto 28.10.

Jutun otsikkoa muokattu kello 13.34. Juttua täydennetty kello 13.51