Savonlinnan rakennusmessut valtaavat jäähallin tänä viikonloppuna — Painopiste on muuttunut vuosien saatossa remontoijaa palvelevaksi tapahtumaksi, sillä yksityinen uudisrakentaminen on seudulla vähäistä

”Messut ovat paikallistasollakin yritykselle oiva tilaisuus hoitaa yhteiskuntasuhteita. Näkyvyys vahvistaa aina yritystä”, toteaa messupäällikkö Kari Pulkkinen. Jäähalli on varattu messuille 4.-5. toukokuuta.

Timo Seppäläinen

Rakentamisesta ja remontoinnista kiinnostuneille on ohjelmaa tiedossa vapun jälkseinä viikonloppuna: Savonlinnan rakennusmessut pidetään jo seitsemännen kerran.
Rakentamisesta ja remontoinnista kiinnostuneille on ohjelmaa tiedossa vapun jälkseinä viikonloppuna: Savonlinnan rakennusmessut pidetään jo seitsemännen kerran.

Olen ollut itse todistamassa, kuinka paikalliset yritykset hoksaavat messuilla sauman yhteistyölle. — Kari Pulkkinen

Seitsemännet Savonlinnan rakennusmessut pyörähtävät käyntiin Talvisalon jäähallissa vapun jälkeisenä viikonloppuna. Messulipun saa tänä vuonna poikkeuksellisesti viidellä eurolla, ja alle 16-vuotiaat pääsevät messuille ilmaiseksi.

— Messujen painopiste on muuttunut vuosien saatossa remontoijaa palvelevaksi tapahtumaksi, sillä uudisrakentaminen on Savonlinnassa niinkuin yleisemminkin Kaakkois-Suomessa vähäistä, kertoo messupäällikkö Kari Pulkkinen, joka tuottaa myös Mikkelin, Lappeenrannan ja Kotkan rakennusmessut.

Näytteilleasettajien joukosta löytyy asiantuntemusta neuvomaan asiakkaita muun muassa jätevesiasetuksen mukaisissa jätevesiremonteissa, joiden pitäisi olle tehty lokakuun loppuun mennessä rantavyöhykkeillä tai pohjavesialueella sijaitsevissa kohteissa.

Kaupungillakin oma osasto

Pulkkisen mukaan paikallisten yritysten saaminen messuille on ollut tänä vuonna aiempaa haasteellisempaa.

— Se on harmi, sillä messut ovat yritykselle paikallistasollakin oiva tilaisuus hoitaa yhteiskuntasuhteita. Näkyvyys vahvistaa aina yritystä. Pienelläkään paikkakunnalla kaikki potentiaaliset asiakkaat eivät ole selvillä yrityksen tarjoamista palveluista vaikka yrittäjästä tuntuisikin, että kaikkihan meidät tietää.

Messut ovat myös paikka, jossa kiireiset yrittäjät voivat tutustua toistensa tarjoamiin palveluihin. Se voi synnyttää uudenlaista yhteistyötä.

— Olen ollut itse todistamassa, kuinka paikalliset yritykset hoksaavat messuilla sauman yhteistyölle, toteaa Pulkkinen, joka on järjestänyt messujen lisäksi muun muassa Suomen kaikkien aikojen suurimman jalokivinäyttelyn Helsingissä vuonna 2001.

Näytteilleasettajien joukossa ovat muuun muassa Savonlinnan insinöörit SI ry:n, Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL:n sekä Savonlinnan seudun omakotiyhdistyksen asiantuntijoita sekä Rakennustieto Oy, joka jakaa julkaisemiaan parisataasivuisia oppaita messuilla ilmaiseksi.

Myös Savonlinnan kaupungilla on oma osasto.

Yksityinen rakentaminen on nyt lähinnä remontointia

Rakennuslupia on haettu Savonlinnassa samaan tahtiin kuin parina viime vuonna, toteaa kaupungin rakennusvalvoja Juha Karvinen.

— Rakenteellisestikin tilanne on samansuuntainen kuin viime vuosina. Omakotirakentamista on vähän, mutta erityisesti mökkejä on aktivoiduttu pistämään kuntoon, ja siellä tehdään kaikenlaista remonttia, Karvinen toteaa.

Uudisrakentaminen on pääasiassa julkisen sektorin varassa.

— Suunnitteilla on palvelutaloja, terveyskeskus, paloasema sekä Nätkille rakennettava uusi koulu, unohtamatta Tanhuvaaran uutta jalkapallohallia, Karvinen luettelee lähitulevaisuuden rakennushankkeita.

Savonlinnan rakennusmessut pidetään jäähallissa 4.—5. toukokuuta. Ovet ovat molempina päivinä avoinna messuyleisölle kello 10—16.