Nepparilaiset jalkautuivat nuorten pariin Savonlinnassa: "Todella fiksua porukkaa"

Sosterin ylilääkäri muistuttaa, että sen sijaan, että jää päivittelemään nuoriin liittyviä ongelmia, kannattaisi tehdä itse jotain asioiden parantamiseksi.

Soila Puurtinen

Sosterin ylilääkäri Maija Tuominen huomauttaa, etteivät aikuiset saa sulkea silmiään tai vetäytyä aikuisten vastuusta nuoriin liittyvissä ongelmissa.
Sosterin ylilääkäri Maija Tuominen huomauttaa, etteivät aikuiset saa sulkea silmiään tai vetäytyä aikuisten vastuusta nuoriin liittyvissä ongelmissa.

Suurin osa nuorista on ihan fiksusti käyttäytyviä, yleistykset ovat tosi kurja juttu. Ei niitä hölmöilijöitä ole kuin ihan muutama. Savonlinnassa on ihan kaikki, mitä tarvitsemme.

Siinä muutamia poimintoja keskusteluista Savonlinnan linja-autoasemalla, kirjastolla, Citymarketilla ja Sokoksen ympäristössä viime aikoina käydyistä keskusteluista.

Savonlinnan nuorten parissa työskentelevien monialainen yhteistyöryhmä Neppari jututti nuoria ystävänpäivänä Savonlinnan katukuvassa. Nepparilaiset halusivat tarjota nuorille mahdollisuuden jutella, kertoa kuulumisistaan, toiveistaan ja ajatuksistaan aikuisille. Keskustan alueelta perjantaina tavoitetut nuoret juttelivat avoimesti ja iloisesti aikuisten kanssa.

– Todella fiksua porukkaa täällä on ollut liikkeellä, totesi Savonlinnan kaupungin etsivä nuorisotyöntekijä Eeva Karjalainen.

Henkilökunnan edustajat korostivat kaikkialla, että nuoret ovat ehdottomasti tervetulleita joka paikkaan. Häiriökäyttäytyminen on kuitenkin lopulta koettu hyvin pienen porukan touhuksi.

Vaikka häiriköivät nuoret ovat vain marginaalinen ryhmä, Sosterin ylilääkäri Maija Tuominen kuitenkin muistuttaa, etteivät aikuiset saa sulkea silmiään tai vetäytyä aikuisten vastuusta nuoriin liittyvissä ongelmissa.

– Ei kannata käyttää energiaa vain asioiden päivittelemiseen, vaan olisi mietittävä yhdessä syitä ja sitä, kuinka vaikkapa itse voisi olla mukana muuttamassa asioita parempaan.

Nuorten parissa työskentelevät toivovat, että nuorten vanhemmat ja lähipiirin aikuiset olisivat aktiivisia nuorten vapaa-ajalla.

– Ihan jokainen aikuinen voi ottaa kontaktia nuoriin, myös kaupungilla kulkiessaan. Samanlaisia ihmisiä me kaikki olemme, vaikka nuoruus on aivan omanlaistaan aikaa ihmisen kasvussa. Nuoret tarvitsevat aikuisia lähelleen, Karjalainen ja Tuominen korostavat.

Neppari työskentelee suunnitelmallisesti

Nepparin, eli lakisääteisen nuorten monialaisen yhteistyöryhmän, toiminta käynnistyi aktiivisesti pienen tauon jälkeen viime vuoden puolella. Neppari-ryhmään kuuluu asiantuntijoita muun muassa kaupungin nuorisotyöstä, kouluilta, Sosterista, poliisin Ankkuri-tiimistä, paikallisista ja valtakunnallisista yhdistyksistä, seurakunnasta ja TE-palveluista.

Neppari kokoustaa säännöllisesti, ja toiminta on suunnitelmallista.

– Jokainen nepparilainen on nuorten tai nuorten palvelujen kanssa tekemisissä päivittäin. Onkin tärkeää nähdä nuorten elinolosuhteet useilta eri katsantokannoilta. Neppari on mitä parhain areena keskustelulle ja yhteisen tekemisen suunnittelulle, ryhmän puheenjohtaja Eeva Karjalainen sanoo.

Savonlinnassa kattavasti palveluita nuorille

Karjalainen muistuttaa, että Savonlinnassa on erittäin kattava tarjonta nuorten palveluita.

– Viranomaistahoihin saa yhteyden nopeasti, tukea ja apua saa monesta eri suunnasta joustavasti ja ammattitaitoisesti. Myös vapaa-ajan harrastemahdollisuuksia on kaupungin kokoon nähden reilusti.

Nepparilaiset kokevatkin tärkeäksi, että nuorille puhutaan positiivisesti eri mahdollisuuksista, ja heitä kannustetaan olemaan itse aktiivisia osallistujia.

– Kaupungissa on jokaisena arki-iltana nuorisotiloja auki alaikäisille nuorille. Niin kaupungin kuin seurakunnankin palvelut ovat täysin ilmaisia, ja paikalla on aina koulutetut nuoriso-ohjaajat. Täysi-ikäisille nuorille on myös nuorten aikuisten iltoja useampana päivänä viikossa. Kannattaa kysellä rohkeasti erilaisista mahdollisuuksista.

Karjalainen muistuttaa myös, että kaupungissa toimii useampiakin toimijoita, jotka avustavat nuoria ja nuoria aikuisia esimerkiksi harrastusmaksuissa ja erilaisiin harrastuksiin tutustumisessa.

Savonlinnan seudun nuorille suunnatuista palveluista saa lisätietoa Sääminkitalolla sijaitsevasta Savonlinnan Seudun Ohjaamosta arkisin kello 9 – 15 välillä, ja arki-iltaisin Savonlinnan kaupungin perusnuorisotyön ammattilaisilta.

Lisäksi Neppari on lanseerannut instagram-tilin Nuorten puolella Savonlinna, jossa jaetaan kuulumisia ja tietoa aktiivisesti niin nuorille kuin kaikille nuorten hyvinvoinnista kiinnostuneillekin.

Uusimmat uutiset