Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa on voimassa ruohikkopalovaroitus – "Älkää poltelko nyt mitään", painottaa päivystävä palomestari

Avotulen sytyttäminen ruohikkopalovaroituksen aikaan on rikos. Kyseessä on pelastuslain rikkominen.

Riitta Piltonen

Arkistokuva. Jos Etelä-Savossa sytyttää nyt avotulen, seuraukset voivat olla kuvan kaltaiset.
Arkistokuva. Jos Etelä-Savossa sytyttää nyt avotulen, seuraukset voivat olla kuvan kaltaiset.

Ilmatieteen laitos on antanut Etelä-Savoon ja Etelä-Karjalaan ruohikkopalovaroituksen. Se tarkoittaa, että avotulen tekeminen on nyt maakunnassa kielletty.

Etelä-Savon pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Tuomo Halmeslahti kertoo, että ruohikkopalovaara on kuivuudesta johtuen nyt ilmeinen. Lisäksi nyt on tuullut kovaa jo monta päivää, joten palot leviävät erittäin nopeasti.

– Juosten ei pysy perässä, Halmeslahti kuvailee tuulen vaikutusta ruohikkopalon etenemiseen.

Etelä-Savon pelastuslaitokselta kerrottiin jo tiistaina, että alkuviikosta Etelä-Savossa muutamasta puutarhajätteenpoltosta syttyi tulipalo kuivan maaston takia. Esimerkiksi Oravissa tuli karkasi heinikkoon tiistaina.

Pelto syttyi risujen poltosta

Vaikka ruohikkopalovaroitus annettiinkin keskiviikkona Etelä-Savoon, Juvalla syttyi silti maastopalo keskiviikkona aamulla. Pelastuslaitos sai hälytyksen keskisuurelle sammutustehtävälle Kiiskilänharjuntielle kello 8.43.

Päivystävä palomestari Markku Mäkelä kertoo, että Kiiskilänharjuntiellä paloi pelto, joka oli syttynyt risujen poltosta. Kun pelastuslaitos pääsi paikalle, palo oli jo lähes sammunut.

– Älkää poltelko nyt mitään, painottaa Mäkelä.

Palosta pitää aina ilmoittaa

Avotulen sytyttäminen ruohikkopalovaroituksen aikaan on rikos: kyseessä on pelastuslain rikkominen.

Jos maastopalo syttyy, pelastajat tulevat tietysti sammuttamaan palon, mutta asiasta seuraa ilmoitus poliisille ja sakot.

– Paloista tulee aina ilmoittaa pelastuslaitokselle. Seuraukset voivat olla pahat, jos palo pääsee leviämään esimerkiksi rakennuksiin, Halmeslahti sanoo.

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Johanna Franzén muistuttaa, että tänä keväänä ja kesänä on oltava todella tarkkana varoitusten noudattamisessa.

– Turvaamme kiireellisen pelastustoiminnan kaikissa tilanteissa, mutta suuri maastopalojen määrä yhdistettynä henkilöstön sairastumisiin voi olla todella iso haaste. On tärkeää, että ihan jokainen kantaa nyt vastuuta siitä, ettei maastopaloja synny huolimattomuuden vuoksi.