Savonlinnassa halutaan peruskoulujen opetus nykyaikaan — Opetusteknologian laitteista ja käytöstä tehdään kartoitus

Savonlinnan kaupungin digiryhmä suunnittelee opetusteknologian käytön edistämistä perusopetuksen kouluissa.

Mari Koukkula

Tietokoneet, matkapuhelimet ja muut mobiililaitteet ovat tulleet jäädäkseen kouluihin. Niistä on tulossa myös entistä tärkeämpi osa opetusta.
Tietokoneet, matkapuhelimet ja muut mobiililaitteet ovat tulleet jäädäkseen kouluihin. Niistä on tulossa myös entistä tärkeämpi osa opetusta.

Savonlinnan kaupungin perusopetuksen koulujen opetusteknologian tilanne ja käyttö kartoitetaan lähiviikkoina.

Kartoitus on ensimmäinen toimenpide, jonka myötä kaupungin digiryhmä alkaa suunnitella teknologian käytön edistämistä kouluissa.

— Selvitämme koulujen verkko- ja laitepuolen tilannetta sekä sitä, kuinka aktiivisesti kouluissa opetusteknologiaa hyödynnetään, sanoo digiryhmän puheenjohtaja, ICT-koordinaattori Henri Pennanen.

Selvitystyön pohjalta suunnitellaan laitehankintoja ja niiden käytön pedagogista tukemista.

— Määrärahojen puitteissa selvitetään, kuinka paljon meillä on mahdollisuus näitä laitteita hankkia. Se on ihan merkittävä määrä — puhutaan sadoista uusista leasing-laitteista. Se on todella hieno juttu.

Opetusteknologian edistämistä

Digiryhmä kokoontui ensimmäisen kerran maanantaina. Sen tavoitteena on edistää opetusteknologian käyttöä kaikissa kaupungin peruskouluissa unohtamatta Savonlinnan normaalikoulun tekemää kehitystyötä.

— Halutaan toki huomioida, miten norssin osaamista voidaan hyödyntää. Yritämme parhaamme, että kaupungin koulunakin siellä voitaisiin jatkaa digiopetuksen perinnettä. Kun uuden Heikinpohjan toimipisteen rekrytoinnit on tehty, niin se on sitten koulun sisäistä mietintää, miten jatketaan.

Opettajien osaamisen tukeminen kulkee käsi kädessä laitehankintojen kanssa.

Pennanen sanoo, että pedagoginen tuki voi olla esimerkiksi koulutusta, kiertävää neuvontaa tai digitutortoimintaa, jossa asiaan perehtyneet koulun opettajat opastavat kollegoitaan.

Selvitys opetusteknologian nykytilasta valmistuu seuraavaan rehtorien kokoukseen, joka pidetään 14. helmikuuta. Digiryhmä kokoontuu seuraavan kerran 20. helmikuuta.

Ryhmän toimiaika on avoin.

— Sehän riippuu siitä, minkälaisia visioita ja strategioita lähdetään toteuttamaan. Ensin hoidetaan laitepuoli ja sitten mietitään, miten pedagoginen tuki järjestetään. Se pitää tehdä tässä kevään aikana, koska tavoitteena on saada uudet laitteet käyttöön heti ensi syksystä alkaen, Pennanen toteaa.

Kaupungin digiryhmä

Digi-ryhmään kuuluvat sivistysvirastosta vs. sivistystoimenjohtaja Tuija Kauppinen, kehittämissuunnittelija Jukka Hämäläinen sekä ICT-koordinaattori Henri Pennanen, Savonlinnan normaalikoulusta lehtori Sanna Metsälä ja IT-suunnittelija Aleksi Komu, Mertalan ja Kulennoisten koulujen TVT (tieto- ja viestintäteknologia) -vastaavat Olli Laamanen ja Pasi Holi, Punkaharjun koulun rehtori Saila Heikkinen, Talvisalon koulusta rehtori Tuomo Nurmela ja vs. rehtori Kimmo Jaatila sekä Savonlinnan kaupungin atk-palvelukeskuksen atk-suunnittelija Pekka Luukkainen.

Savonlinnan normaalikoulun vanhempainyhdistys järjesti tällä viikolla Digipeda-illan, jonka aiheena olivat normaalikoulun digioppiminen ja digioppimisen Savonlinnan-tulevaisuuden hahmottaminen.

Juttua muokattu 4.2. kello 13.15: Jutun kuva vaihdettu.