Työnseisaus pysäyttää tehtaat ja konepajan — Savonlinnan isoissa teollisuuslaitoksissa sadat työntekijät lopettavat vuorokaudeksi työnteon

Maan hallituksen sorvaamaa aktiivimallia vastaan lähdetään osoittamaan mieltä myös Savonlinnasta ensi perjantaina.

Soila Puurtinen

UPM Plywoodin Savonlinnan vaneritehtaalla työnseisaukseen ottaa  osaa noin 270 työntekijää.
UPM Plywoodin Savonlinnan vaneritehtaalla työnseisaukseen ottaa  osaa noin 270 työntekijää.

SAK:ta edustavien ammattiliittojen suuri mielenilmaus Helsingin Senaatintorilla pysäyttää työt Savonlinnan suurissa teollisuuslaitoksissa.

Ensi perjantaina pidettävällä mielenilmauksella vastustetaan maan hallituksen lanseeraamaa työllistymisen aktiivimallia.

Helsinkiin lähtijöitä on, mutta en osaa vielä sanoa, minkä verran. - Olli-Pekka Kristiansson

Savonlinna Works Oy:n työntekijöiden pääluottamusmies Olli-Pekka Kristiansson kertoo, että konepajan kaikki työntekijät osallistuvat työnseisaukseen.

— Yksinkertaisesti se tarkoittaa, että työt konepajalla Lypsyniemessä pysähtyvät. Osallistumme täysillä perjantain mielenilmaukseen. Työnseisauksessa meiltä on mukana noin 120 työntekijää, hän kertoo.

Työnseisaus kestää vuorokauden. Se alkaa kaikissa Savonlinnan suurissa teollisuuslaitoksissa perjantaina kello 06.00 ja päättyy lauantaiaamuna kello 06.00.

Savonlinna Worksilta on lähdössä porukkaa mukaan Helsingin mielenilmaukseen.

— Lähtijöitä on, mutta en osaa vielä sanoa, minkä verran. Ilmoittautuminen reissuun on kesken.

Kristianssonin mielestä vaikutti siltä, ettei ilmoitus töiden pysäyttämisestä tullut työnantajalle millään tavoin yllätyksenä, vaan siihen oli konepajan johdossa varauduttu.

Työntekijöiden pääluottamusmies Janne Naukkarinen Metsä Woodin Punkaharjun vaneri- ja kertopuutehtaalta kertoo, että alkavaan työnseisaukseen osallistutaan.

— Meillä työt pysähtyvät koko tontilla. Vain voimalaitos on rajattu lakon ulkopuolelle. Lakko koskee noin 450 työntekijää.

Työnseisauksesta ilmoitettiin työnantajalle viime viikolla sen jälkeen, kun osallistumisesta oli päätetty ammattiosaston hallituksen kokouksessa.

— Työnantajan reaktiot olivat varsin neutraalit. Eikä minun mielestäni työnantajan ole syytäkään kärjistää tilannetta, koska se saattaisi vain pahentaa asetelmia.
Punkaharjulta aiotaan myös osallistua Senaatintorin mielenilmaukseen.

— Parhaillaan selvitämme esimerkiksi sitä, että ottaako ammattiosasto oman bussin matkaa varten.

Työnseisaus pysäyttää työnteon Punkaharjulla sekä vaneri- että kertopuutehtaalla.

Lupaukset työntekijöiden työttömyysturvasta petettiin

Työasut laitetaan naulaan vuorokaudeksi myös Savonlinnan Pääskylahdessa UPM Plywoodin vaneritehtaalla. Lakko pysäyttää tehtaan koko toiminnan. Näin kertoo vaneritehtaan pääluottamusmies Kimmo Natunen.

— Työnseisaukseen osallistuu noin 270 työntekijää. Matkaa mielenilmaukseen ollaan järjestelemässä.

— Ilmoitin lakosta työnantajalle perjantaina. Työnantaja otti tiedon vastaan suhteellisen neutraalisti, Natunen sanoo.

Natusen mielestä aktiivimallin yksi keskeisin ongelma on siinä, että kilpailukyky- eli kiky-sopimusta synnytettäessä työntekijöille luvattiin, ettei työntekijöiden työttömyysturvaan puututa, jos kiky-sopimus saadaan voimaan.

— Se oli hyvin ratkaiseva tekijä kikyn hyväksymiselle. Nyt tämä lupaus ollaan kuitenkin heittämässä romukoppaan aktiivimallin myötä, Natunen puuskahtaa.

Ammattiliittojen mielenilmaus järjestetään Helsingin Senaatintorilla ensi perjantaina kello 11–13.

SAK on esittänyt toiveen, ettei mielenilmaisussa olisi esillä puoluepoliittisia tunnuksia. Tapahtuma on avoin kaikille kansalaisille.

Juttua päivitetty 29.1. klo 21.55: Luottamusmies-titteli muutettu pääluottamusmieheksi.