Vesille selvin päin ja kunnon varusteilla — katso tästä poliisin vinkkivideo!

Ylikomisario Jarmo Puustinen: Viisas veneilijä osaa hiljentää vauhtia.

Ylikomisario Jarmo Puustinen kehottaa lähtemään vesille vain terveen järjen ja asianmukaisten turvavarusteiden kanssa. Vesiliikenteen valvonnassa vesijetit ovat osoittautuneet nopeiksi ja näppäriksi välineiksi. Arkistokuva
Ylikomisario Jarmo Puustinen kehottaa lähtemään vesille vain terveen järjen ja asianmukaisten turvavarusteiden kanssa. Vesiliikenteen valvonnassa vesijetit ovat osoittautuneet nopeiksi ja näppäriksi välineiksi. Arkistokuva

Kelit lämpenevät ja vesille tekee jo muidenkin kuin venosen mieli.

Poliisin mukaan vesille lähtijän tärkeimmät varusteet ovat varovaisuus ja terve järki ja heti perässä tuleekin asianmukainen vene varusteineen.

Poliisin vinkkivideon mukaan veneessä on oltava ainakin nämä.

– Mela, airot tai ankkuri köysineen.
– Tyhjennysvälineenä ämpäri, äyskäri tai pumppu.
– Hyväksytty pelastusliivi, kelluntapukine tai pelastuspuku jokaiselle veneessä olijalle.
– Tietyissä venetyypeissä myös joka vuosi ajallaan tarkastettu sammutin.

Savonlinnalainen ylikomisario Jarmo Puustinen Poliisihallituksesta suosittelee, että liivejä myös pidettäisiin päällä tai ainakin esillä. Lukitussa laatikossa säilyttämällä ne eivät hädän hetkellä juuri auta.

— Lisäksi vanhat liivit on hyvä vaihtaa silloin tällöin uusiin. Paukkuliivit pitää testata säännöllisin väliajoin ja vaihtaa niiden patruunat uusiin.

Myös ajan tasalla oleva merikartta on tärkeä varuste, vaikkakaan ei pakollinen. Lisäksi Puustinen suosittelee pitämään mukana puhelinta ja siihen varavirtaa kosteudelta suojattuina.

— Veneilyn kestosta ja mahdollisesta reitistä on hyvä mainita tutulle, kaverille tai sukulaiselle.

Vesilläkin pätee laki sääntöineen ja rajoituksineen.

— Taajamien lähellä ja kapeikoissa on nopeus- ja aaltorajoituksia. Viisas veneilijä osaa hiljentää ilman kylttejäkin, jos lähellä menee pienempi vene. Myös laitureissa ja rannoilla olevat veneet kannattaa ottaa huomioon.

Poliisi pyrkii vesiliikennevalvonnalla edistämään hyvää veneilytapaa ja turvavarusteiden käyttöä sekä vähentämään ruorijuopumusta.

Vesillä promilleraja on tasan 1.
— Parhaat veneilykokemukset saa selvin päin.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.