Erkki Liikanen löysi yhdistäviä tarinoita ja menestystekijöitä — ”Itä-Suomi on yhdessä enemmän kuin erikseen”

Itä-Suomi Nousuun -tapahtumassa pitkän linjan vaikuttaja Erkki Liikanen kertoi olevansa iloinen, että Itä-Suomessa osataan nähdä kauemmas yhteiseen tulevaisuuteen. Savonlinnan esittämistä kulttuuripääkaupungiksi ovat kaikki maakunnat valmiita kannattamaan, koska valinta ei olisi keneltäkään pois.

Tuija Pauhu

Suomen Pankin pääjohtajan tehtävästä vastikään eläkkeelle jäänyt Erkki Liikanen viritti Itä-Suomen vaikuttajia yhteiseen iltaan ja perjantaipäivään Rantasalmen Järvisydämessä. Luvassa on pohtivia puheenvuoroja ja keskustelua, miten Itä-Suomi saadaan nousuun.

Järvisydämessä Rantasalmella on koolla torstaina ja perjantaina edustava joukko yhteiskunta- ja yritysvaikuttajia Itä-Suomesta.

Seminaarissa mietitään yhteisiä tavoitteita ja keinoja saada alueen kehitystä positiiviseen suuntaan.

Itä-Suomi Nousuun -tapahtuman virityspuheenvuorossaan politiikan ja talouselämän pitkän linjan vaikuttaja Erkki Liikanen kertoi olevansa iloinen, että Itä-Suomessa osataan nähdä kauemmas yhteiseen tulevaisuuteen.

Savonlinnan esittämistä kulttuuripääkaupungiksi ovat kaikki maakunnat valmiita kannattamaan, koska valinta ei olisi keneltäkään pois.

— Itä-Suomi on yhdessä paljon enemmän kuin erikseen, Liikanen sanoi.

Liikanen totesi maailmalla vuosikymmenten aikana liikkuessaan huomanneensa, että vain harva ulkomaalainen tunnistaa nimeltä itäsuomalaisia kaupunkeja.

Jos hän on kertonut olevansa Mikkelistä, St Michelistä, se ei sano juuri mitään kenellekään.

Sen sijaan Saimaa ja Järvi-Suomi ovat matkailualueena yllättävän tunnettu kaikkialla.

— Järvi-Suomi tunnetaan kauniista luonnostaan vaikka kaupunkeja ei. Myös alueen pitkä raja Venäjän kanssa on hyvin tunnettu asia.

Liikasen mielestä järvien ja rajaseudun varaan kelpaa rakentaa yhteistä Itä-Suomen identiteettiä. Suomen Pankin eläkkeelle jääneen pääjohtajan mielestä Itä-Suomessa on yhteinen huoli, miten alue pysyy mukana talouden nousussa.

Koulutusta, urheilua, kulttuuria ja yrityksiä

Liikanen luetteli muitakin Itä-Suomen yhteisiä vahvuuksia kuten koulutusta, urheilua ja kulttuuria. Koulutuksen puolelta Liikanen mainitsi Itä-Suomen yliopiston, ammattikorkeakoulut, hyvät ammattiopistot ja peruskoulut.

— Jokaiselle löytää tarjolla hyvä koulutus Itä-Suomessa, hän totesi.

Itä-Suomen yliopiston merkitys on varmasti suuri, mutta ehkäpä paikalla istuneet Savonlinnan edustajat olivat hieman vaivaantuneita tässä kohtaa. Joensuusta oli toki vähintään saman verran porukkaa paikalla.

Urheilupuolelta Liikanen ihasteli kolme jääkiekkojoukkuetta seuratuimmassa urheilusarjassa: Jukurit, KalPa ja SaiPa. Joensuun Katajan koripallojoukkue hän mainitsi, ja kakistellen KuPS:n totesi Liikanen hyvin pelaavaksi joukkueeksi muistaen, että Mikkelissä oli joskus yhtä hyviä joukkueita.

Iivo Niskanen ja Kaisa Mäkäräinen olivat Liikasen mielestä Suomen kirkkaimmat talviurheilun tähdet, ja molemmat ovat Itä-Suomesta.

Kulttuuripuolelta Salmela Mäntyharjusta ja Mikkelin Musiikkijuhlat ovat Liikasen mielestä kovalla tasolla.

Savonlinnasta löytyy kuitenkin kulttuuripuolelta sitten maailmanlaajuisestikin kova juttu.

— Oopperajuhlat on maailmanluokan fantastinen helmi, jota parempaa ei ole oikein missään tarjolla, Liikanen ylisti.

Liikanen kertoo tuoneensa juhlille lukuisia ulkomaisia tuttaviaan, ja kaikki ovat järjestäneet ylistäneet juhlia.

Yrityselämästä Liikanen löysi monta yhteishenkeä ja pärjäämisen uskoa kasvattavaa tarinaa kuten terveysteknologian tekijäksi vaatevalmistajasta muuttuneen Mölnlycken Mikkelissä, Ponssen Pohjois-Savosta. Puunjalostusta monella tavalla Liikanen piti alueen talouden ja teollisuuden moottorina.

— Itä-Suomella on paljon yhteisiä tarinoita.

Liikanen totesi myös ihastelleensa niin huikeita revontulia kotimökkinsä rannalla Mikkelissä, että ei niitäkään tarvitse enää lähteä Lappiin katsomaan.