Punkaharjun luontoreitille tulee 55 valaisinta ja viisi taidevalopistettä — työt alkavat syyskuussa

Birgitta Ojasalo, Terho Kaskinen ja Reima Härkönen seisovat paikalla, johon Punkaharjun luontoreitin valojen sähköpääkeskus tulee.

Timo Seppäläinen

Birgitta Ojasalo, Terho Kaskinen ja Reima Härkönen seisovat paikalla, johon Punkaharjun luontoreitin valojen sähköpääkeskus tulee.

Syksyllä Punkaharjun luontoreitti saa valaistuksen, kun Länsi-Punkaharjun kyläyhdistys rakennuttaa reitille valaistuksen. Valaistua reittiä rakennetaan 2,2 kilometriä. Paikalle tulee 55 valaisinta, viisi taidevalopistettä ja sähköpääkeskus.

— Valaistu luontoreitti palvelee yrityksiä, matkailijoita ja paikallisia asukkaita. Tavoitteena on lisätä ihmisten liikkumista, Länsi-Punkaharjun kyläyhdistyksen sihteeri Sirpa Taskinen kertoo.

— LED-valotolpat tulevat noin 40 metrin välein, ja niiden väri on männynruskea. Tolpat on hyväksytetty maanomistajalla eli Metsähallituksella, Terho Kaskinen Punkaharjuin matkailusta jatkaa.

Valaistuksen rakennustyöt alkavat syyskuun puolessa välissä ja kestävät noin kolme viikkoa. Kaskinen kertoo, että lokakuun lopulla tai marraskuussa on tarkoitus viettää valojuhla uuden reitin valmistumisen kunniaksi.

Valaistushankkeen rakennustyöt kilpailutettin, ja sähköurakointiin tuli kolme tarjousta. Luontoreitin sähköurakoinnin tekee Sähköpalvelu Paananen Oy. Maanrakennusurakan toteuttaa Ram Mark Oy.

Valaistuksen ohella reitin varrelle tulee viisi taidevalopistettä. Kaskisen mukaan tarkoituksena on luoda reitin varrelle paikkoja joissa voi levähtää ja nauttia maisemasta.

— Saimme keväällä idean tehdä reitin varrelle taidevalopisteitä. Taidevalopiste on vasta työnimi, ja se voi vielä muuttua, Kaskinen kertoo.

— Taidevalopisteet toteutetaan siten, että ne sopivat Punkaharjun ainutlaatuiseen ympäristöön. Tarkoitus ei ole tehdä mitään valoshowta.

Taidevalopisteet toteutetaan yhteistyössä Savonlinnan taidelukion kanssa. Lukiolla valoja suunnittelee 12 opiskelijaa. Projektia koordinoi TaM Seija Tikka ja taiteellisena johtajana toimii taiteilija Juhana Moisander.

Tikan mukaan lukiolaisille valojen suunnittelu on hieno mahdollisuus opiskella projektityötä. Ensi viikolla opiskelijat tekevät suunnitteluretken Punkaharjulle. Tarkoitus on testata, miten valot käyttäytyvät luonnossa.

— Ajatuksena on, että valoilla korostetaan tai nostetaan esiin joitakin kohteita, Moisander kertoo.

Moisanderin mukaan taidevalojen suunnittelussa tulee ottaa huomioon alueen historialliset ja maisemalliset tekijät, sillä kyseessä on kansallismaisema.

— Pitää ajatella, että valoteokset ovat valideja vielä 50 vuoden päästä.

Punkaharjun luontoreitin valaistushankkeen kokonaiskustannusarvio on 90 000 euroa. Hankeen suunnittelusta on vastannut Länsi-Punkaharjun kyläyhdistys ja Punkaharjun Matkailu. Hankkeen rahoitukseen osallistuvat Piällysmies Leader, Savonlinan kaupunki, Länsi-Punkaharjun kyläyhdistys ja Punkaharjun matkailuyritykset.

18.8. kello 13.17 juttuun lisätty hankkeen rahoittajat.

Juho Papinniemi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.