”Turvapaikka, jonka ulkopuolelle sulkeutuu maailman pahuus, kiire ja turha häly” — Kolovesi ja Linnansaari esitellään koordinaatteja myöten uudessa retkeilijän oppaassa

Suomen kansallispuistot esittelevän kirjasarjan viimeinen osa ilmestyi. Se esittelee Itä-Suomen kansallispuistoista myös esimerkiksi Kolin ja Patvinsuon.

Timo Seppäläinen

Karttakeskuksen uusi julkaisu esittelee Itä-Suomen kansallispuistot, joiden joukossa ovat myös Linnansaari ja Kolovesi.
Karttakeskuksen uusi julkaisu esittelee Itä-Suomen kansallispuistot, joiden joukossa ovat myös Linnansaari ja Kolovesi.

Itäisen Suomen kansallispuistot esitellään Karttakeskuksen julkaisemassa uudessa retkeilijän oppaassa. Kirjan ovat kirjoittaneet Kansallispuistot tutuiksi -Facebook-ryhmän perustaja, luonto-ohjaaja Pepe Forsberg sekä ympäristönhoitaja, retkeilijä Mikko Sorsa.

Savonlinnan, Rantasalmen ja Enonkosken alueilla sijaitsevat kansallispuistot Linnansaari ja Kolovesi ovat mukana Itä-Suomen kirjassa. Niiden lisäksi esitellään Leivonmäki ja Etelä-Konnevesi Keski-Suomesta, Tiilikkajärvi Pohjois-Savosta sekä Koli, Patvinsuo ja Petkeljärvi Pohjois-Karjalasta.

Mukana on myös tekijöiden omia mietelmiä, tunnelmia ja päiväkirjamerkintöjä, runsaan faktatiedon lisäksi.

Kirjassa kerrotaan muun muassa kunkin kansallispuiston alueen historiasta, luonnosta, eliölajeista, retkeilyreiteistä, kulkuyhteyksistä, aktiviteeteistä, leiriytymis- ja taukopaikoista, puistojen palveluista ja mielenkiintoisista käyntikohteista.

Kirja auttaa retkeilijää suunnittelussa karttojen, osoitteiden, puhelinnumeroiden ja nettilinkkien avulla. Yksityiskohtaisimmissa tiedoissa kerrotaan vierasvenesatamista ja pysäköintialueista. Esimerkiksi Haukiveden saarten telttailupaikkojen ja Koloveden kansallispuiston retkisatamien koordinaatit on koottu kirjan sivulle.

Koloveden melontareiteistä ja -mahdollisuuksista on kerrottu yksityiskohtaisesti. Myös patikkareiteistä saa kirjaa lukemalla selkeän käsityksen.

Forsberg ja Sorsa ovat koonneet opassarjaan parhaat elämykset ja vinkit kaikista puistoista. Mukana on myös tekijöiden omia mietelmiä, tunnelmia ja päiväkirjamerkintöjä, runsaan faktatiedon lisäksi.

"Kolovesi on turvapaikka, jonka ulkopuolelle sulkeutuu maailman pahuus, kiire ja turha häly", kirjassa muun muassa kuvaillaan.

QR-koodien avulla kirja pysyy ajan tasalla

Jokaisen kansallispuiston yhteydessä on myös QR-koodi, jonka skannaamalla saa käyttöön lisää sisältöjä oman retkisuunnitelman tueksi. Tarjolla on videoita, retkivinkkejä, linkkejä säätietoihin ja joukkoliikenteen aikatauluihin. Lisäsisältöjen avulla kirja pysyy ajan tasalla, mikäli puistoissa tapahtuu muutoksia.

Itä-Suomi -kirja täydentää Karttakeskuksen neljän kirjan opassarjan valmiiksi. Aiemmin on esitelty omissa kirjoissaan Etelä-Suomen, Länsi-Suomen ja Pohjois-Suomen kansallispuistot.

— Kirjasarjan teko oli palkitseva prosessi, jossa kirjoittajille annettiin retkeilyyn sopivan vapaat kädet ja työrauha. Uskomaton määrä ihmisiä auttoi meitä pääsemään tavoitteeseemme, minkä uskon näkyvän Kansallispuistot tutuiksi -oppaissa rikkaana ja mielekkäänä lukukokemuksena, kertoo Pepe Forsberg.

— Teoksissa on mukana fiilikset omilta retkiltämme kaikista Suomen neljästäkymmenestä kansallispuistosta.

Kirjasarja on toteutettu niin, että kevyt ja pienehkö kirja on helppo ottaa retkelle mukaan.