Katso kartta: Ensi kesänä uutta päällystettä teille vain pienissä pätkissä Savonlinnan seudulla — päällystetyn tieverkon kunto heikkenee kaikilla tieverkon osilla

Savonlinnan seudun tiet saavat ensi kesänä uutta päällystettä vain pienille pätkille. Päällystetyn tieverkon kunto heikkenee kaikilla tieverkon osilla

Petri Karjalainen

Päällystetyn tieverkon ylläpitotyöt muodostuvat teiden uudelleen
päällystystöistä, päällysteiden paikkauksista sekä tiemerkintöjen
kunnostamisesta. Päällystystöiden yhteydessä tehdään muutamilla kohteilla myös
pieniä tierakenteen parantamistoimenpiteitä.
Päällystetyn tieverkon ylläpitotyöt muodostuvat teiden uudelleen päällystystöistä, päällysteiden paikkauksista sekä tiemerkintöjen kunnostamisesta. Päällystystöiden yhteydessä tehdään muutamilla kohteilla myös pieniä tierakenteen parantamistoimenpiteitä.

Ensi kesän suurimmat päällystystyömaat eivät sijoitu Savonlinnan seudulle.
Pohjois-Savon ely-keskus on suunnitellut käyttävänsä vuonna 2019 päällystetyn tieverkoston päällysteiden ja tiemerkintöjen ylläpitoon Itä-Suomessa Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueella noin 15 miljoona euroa.

Käytettävissä oleva rahoitus on noin kaksi miljoonaa euroa vähemmän kuin edellisenä vuonna ja seitsemän miljoonaa euroa vähemmän kuin vuonna 2017.

Pisin korjattava tieosuus Savonlinnan seudulta on seututiellä 474 Savonrannalla. Tiellä tehdään korjauksia Jalassalontien risteyksestä Savonrannan keskustaan ja siitä edelleen Kaatiolahdentien risteyksen paikkeille saakka.

Kuutostietä päällystetään Kesälahdella 12,3 kilometrin osuus.

Valtatie 14:llä tehdään korjauksia muun muassa Etelä-Karjalan rajalta Kultakiveen, Tuunaansalmesta Kulennoisiin sekä Kallislahdesta Massilanmäkeen. Lisäksi valtatietä päällystetään pieni pätkä Aholahden ja Kallislahden väliseltä tieosuudelta Harjunsalmen paikkeilla.

Etelä-Savon suurimmat päällystystyöt tehdään Mikkelin ja Pieksämäen seudulla.

Oheiselta kartalta näet vuonna 2019 korjattavat tieosuudet Savonlinnan seudulla.
Oheiselta kartalta näet vuonna 2019 korjattavat tieosuudet Savonlinnan seudulla.

Tieverkoston kunto heikkenee hurjaa vauhtia

Tänä vuonna Itä-Suomen alueella päällystetyn tieverkon kunto heikkenee kaikilla tieverkon osilla vuodesta 2018. Ennusteiden mukaan huonokuntoisiksi luokiteltuja päällysteitä on vuoden lopussa 1 330 kilometriä, kun niitä viime vuonna oli 1 220 kilometriä.

Alemman tieverkon päällysteistä liki 20 prosenttia on huonokuntoisia ja tulevaisuuden näkymät ovat huolestuttavat. Tällä hetkellä tieverkon päällysteistä noin puolet on elinkaarensa lopussa ja niiden rappeutumisen ennustetaan kiihtyvän nykyisestä.

Itä-Suomen alueella päällystystyömäärän pitäisi olla vuosittain noin 550 kilometriä, jotta päällysteiden kunto ei heikkenisi edelliseen vuoteen nähden.
Koko Itä-Suomen päällystetyn tieverkon pituus on noin 8 500 kilometriä.