Hanna Kosonen (kesk.) sivaltaa velkaantumisen arvostelijoita: "Alijäämä koostuu kuntien peruspalvelujen turvaamisesta ja koronatoimista sekä aiemmin parlamentaarisesti sovituista hävittäjähankinnoista"

Kososen mielestä on tärkeää, että rahaa satsataan lähipalveluihin ja koronakriisin voittamiseen.

Kimmo Seppälä

Hanna Kososen (kesk.) mukaan valtion velanottoa ei voida välttää tilanteessa, jossa tärkeintä on turvata peruspalvelut ja voittaa koronakriisi.
Hanna Kososen (kesk.) mukaan valtion velanottoa ei voida välttää tilanteessa, jossa tärkeintä on turvata peruspalvelut ja voittaa koronakriisi.

Savonlinnalainen kansanedustaja Hanna Kososen (kesk.) mielestä koronan aiheuttamissa epävarmoissa oloissa on tärkeää, että hallituksella on kyky yhdessä löytää ratkaisuja ja luoda valoisia näkymiä tulevaan. Hallituksen budjettiriihi päättyi keskiviikkona, ja hallitus julkisti budjettiesityksensä.

Kososen mielestä on tärkeää, että budjetissa osoitetaan tukea kunnille, joiden verotulot ovat koronan takia pienentyneet. Kuntatalouteen ja kuntien peruspalveluihin osoitettu koronapaketti on kooltaan 1,45 miljardia euroa.

– On tärkeää, että lähipalvelut turvataan.

Kososen mielestä kunnille varattujen koronatukien taso on kohdallaan

– Toki on hyvin epäselvää, missä ensi vuonna mennään. Uskon kuitenkin, että tämä on tässä vaiheessa oikea arvio.

Tärkeää Kososen mielestä on sekin, että budjetissa satsataan rahaa koronakriisin voittamiseen tähtääviin toimiin. Tavoitteena on testauskapasiteetin nostaminen 30 000 testiin päivässä.

Budjettiesityksen alijäämä on 10,7 miljardia euroa. Se merkitsee valtion velkaantumista.

– Jos joku alijäämää kritisoi, voidaan kysyä, mitä olisi pitänyt jättää tekemättä. Alijäämä koostuu kuntien peruspalvelujen turvaamisesta ja koronatoimista sekä aiemmin parlamentaarisesti sovituista hävittäjähankinnoista. Jokainen voi miettiä, olisiko näistä jotain voinut jättää tekemättä. Minun mielestäni ei olisi voinut, Kosonen sanoo.

Kosonen tähdentää, että pidemmällä aikajänteellä tulevaisuudessa velkaantumista on onnistuttava hillitsemään.

Kosonen kiittelee budjettiesityksessä myös energiaverouudistusta ja sähköistymistukea, jotka tukevat kotimaisen teollisuuden kilpailukykyä ja investointeja uusiutuvaan energiaan.

Puolitoista kuukautta sitten tiede- ja kulttuuriministerin tehtävästä vapautunut Kosonen on tyytyväinen siihenkin, että Veikkauksen tulojen alenema korvataan siten, että sosiaali- ja terveys- sekä liikunta-, kulttuuri- ja nuorisopalvelut turvataan.

Uusimmat uutiset