Kesä on täällä – viikonloppuna on tarjolla menoja ihan jokaiselle!

Kosken kukitus ja harmonikkafestivaali Enonkoskella, luonnonkukkaretki ja moottorisahan pärinää Punkaharjulla. Tai ihan vaan kahvit kirkonkylän vasta-avatussa satamakahvilassa Heinävedellä.

Antti Varonen

Nyt sitä taas saa! Nimittäin metrilakua erilaisista kesätapahtumista, jotka alkavat todenteolla jo huomenna lauantaina.
Nyt sitä taas saa! Nimittäin metrilakua erilaisista kesätapahtumista, jotka alkavat todenteolla jo huomenna lauantaina.

Kesäkohinat la 16.6. Enonkoskella

Enonkosken kesä pyörähtää käyntiin kunnanjohtajan puheella ja kosken kukituksella lauantaina kello 10. Enonkosken eläkkeensaajat pitää huolen tunnelmasta soittamalla haitarimusiikkia.

Kello 11, 12 ja 13 torilta pääsee tilataksilla asiantuntijaoppaan johdattelemalle kotisoutukierrokselle Hyypiänniemeen ja Kangassaareen. Viisi euroa maksava kierros kestää puolisen tuntia.

Wanhassa kauppiastalossa kosken partaalla on esillä ja myynnissä kopioita vanhoista valokuvista Enonkoskelta, kuvat ovat kaupan kehyksineen. Myös kahvila muurikkaherkkuineen on auki.

Torilla on kunnon markkinameininki, ja metrilakun lisäksi tarjolla on syötävää niin suolaisen kuin makeannälkään: vohveleita, paistettuja muikkuja, kalakukkoja, lörtsyjä, makkaraa ja leivonnaisia.

Lapsille esiintyy teatteri Kolme korppia. Activity Maker tarjoaa vesi-ilmapallojen heittokisat ja muita veikeitä aktiviteetteja uuden kahvila Mattolaiturin tiloissa.

Tuuli Truhponen

Kesämarkkinoilta voi tehdä käsin tehtyjä löytöjä. Nämä keppihevoset olivat myynnissä viime kesänä Saimaan alueella.
Kesämarkkinoilta voi tehdä käsin tehtyjä löytöjä. Nämä keppihevoset olivat myynnissä viime kesänä Saimaan alueella.

Pieni harmonikkafestivaali 15.-16.6. Enonkoskella

Enonkoskella järjestetään kesäkuun 15.–16. päivä kolmannet harmonikkafestivaalit. Tapahtumapaikkana on Cafe Enonkosken pihapiiri. Pienen 

Kolmas pieni harmonikkafestivaali alkaa perjantaina kello 20 Cafe Enonkosken pihapiirissä Jarkko Helin & Crawfish Kingsin konsertilla. Yhtye soittaa amerikkalaistyylistä kantrimusiikkia. Solisti Jarkko Helin on palkittu Euroopan toiseksi parhaana zydeco-haitaristina.

Lauantaina festivaalin ohjelmassa on kaksi harmonikkakurssia. Kurssit pidetään katetulla festivaalilavalla. Ensimmäinen kurssi alkaa kello 12.00 ja toinen kello 14.00. Kurssin vetäjä on sulkavalaislähtöinen Mari Hiltunen.

Päivä jatkuu kello 18.00 Hilpeästi haitarilla -konsertilla, jonka juontaa Seppo Soittila. Soittila on toiminut muun muassa Sata-Häme soi -festivaalin juontajana. Pitkän linjan haitaristina tunnettu Soittila myös esiintyy. Konsertin muita esiintyjiä ovat vuoden 2016 Kultainen harmonikka -kilpailun voittaja Anniina Luukkainen, Hopeinen harmonikka -kilpailun finalisti Anni Saksman ja Viivi Maria Saarenkylä, joka on myös tapahtuman taiteellinen johtaja. Saarenkylä on vuoden 2010 Kultainen harmonikka voittaja sekä vuoden 2018 harmonikkataiteilija.

Pieni harmonikkafestivaali päättyy kello 20.00 alkaviin tansseihin. Tansseja tahdittaa Sami Rosholm & Casanova. Yhtyeen hanuristina soittaa Mari Hiltunen.

Moottorisahauksen SM-kilpailu la 16.6. Lustossa
Moottorisahauksen SM-kilpailu kisataan Lustossa lauantaina kello 9–16. Mittelössä kilpaillaan viidessä näyttävässä osatehtävässä: kaadossa, teräketjun vaihdossa, alta-päältäsahauksessa, tarkkuuskatkaisussa ja oksien karsinnassa. 

Moottorisahauskilpailun ohessa esitetään työnäytöksenä mottisavotta. ”Mottimestari” Antti Ticklén tekee Luston pihamaalle halkomotin.

Ticklén on tehnyt aiemmin halkomotteja erilaisiin kohteisiin, muun muassa Kontiolahden Muistojen metsään ja Seurasaareen. Työnäytös muistuttaa siitä millaista työ mottisavotalla aikoinaan oli.

Marleena Liikkanen

Luonnonkukkaretkellä voi oppia jo unohtuneet kukan nimet uudelleen. Päivänkakkaran toki kaikki tuntevat.
Luonnonkukkaretkellä voi oppia jo unohtuneet kukan nimet uudelleen. Päivänkakkaran toki kaikki tuntevat.

Luonnonkukkaretki su 17.6. Punkaharjun harjualueella
Metsähallitus yhdessä Etelä-Savon luonnonsuojelupiirin kanssa tarjoaa kaikille kasveista kiinnostuneille tilaisuuden opastettuun, maksuttomaan kasviretkeen Punkaharjun harjualueella. Retkelle lähdetään Luston parkkipaikalta klo 14 ja retken kesto on noin tunti.

Joka vuosi luonnonkukkien päivällä on teemalaji, tänä vuonna metsätähti (Lysimachia europaea). Metsätähti on metsän pohjakerroksen monivuotinen, valkokukkainen kasvi, joka on levittäytynyt melkeinpä kaikkialle. Erityisen hyvin se viihtyy tuoreissa ja lehtomaisissa kangasmetsissä.

Luonnonkukkaretken kesto on noin tunti ja se sopii koko perheelle. Varustukseksi riittävät vallitsevaan keliin sopiva vaatetus, hyvät kengät, kynä ja kasvio sekä iloinen retkimieli.

Vuokrattavat sähköpyörät helpottavat huomattavasti kulkemista ja samalla ehtii katselemaan Kermanrannantien idyllisiä vanhoja taloja. — Heinäveden matkailusihteeri Leena Vlasoff

Kesänavaus ja uusi satamakahvila 16.6. Heinävedellä
Kirkonkylän perinteinen kesäkausi avataan lauantaina kello 10-14. Keskustan yrittäjät järjestävät erilaista ohjelmaa liikkeissään. Pikkulin puistossa on vilttikirppis ja lapsille hellittävänä eläimiä. Puistoon on pystytetty Pikkuli -nimen taustasta ja puiston historiasta kertova infotaulu.

Maanantaina 18.6. avautuu kunnan matkailuinfo Heimon tuvassa Suojalantiellä. Heimon tupa on yksi keskustan vanhimpia rakennuksia. Kunta osti ja remontoi sen kolmisen vuotta sitten. Tuvassa on tänä kesänä esillä Kirsi Smolanderin maalauksia.

Heinäveden satamaan Kerman rantaan avattiin perjantaina pitkän odotuksen jälkeen kahvila Satamatorppa. Kunta remontoi kevään aikana satamatoimiston kahvilan käyttöön. Yrittäjät löytyivät avoimen tarjouskilpailun kautta, he ovat paikalliset Tiinat, Puustinen ja Vauhkonen. 

Kahvila palvelee satamaan saapuvia veneilijöitä elokuun loppupuolelle asti muun muassa pitämällä saunan lämpimänä.

Kunta on hankkinut satamaan kaksi sähköpyörää, joilla voi käydä kaupassa keskustassa. Satamasta on keskustaan puolen kilometrin nousu, joten sähköpyörät helpottavat huomattavasti kulkemista ja samalla ehtii katselemaan Kermanrannantien idyllisiä vanhoja taloja. Kesäkauden jälkeen rantapyörät siirtyvät kunnanvirastolle henkilökunnan käyttöön. 

Heinävesi kannustaa muutenkin kuntalaisia pyöräilyyn. Lions Clubien ja Rotaryjen lahjoituksilla hankitaan kirjastoon lainattavaksi kaksi fatbikeä.

Akvarelleja Espanjasta la 18.6. eteenpäin Alegriassa

Kirsi-Marja Sopasen akvarelleja Espanjasta Cafe Alegriassa, Puistokatu 3, Savonlinna heinäkuun loppuun saakka kahvilan aukioloaikoina.