Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeutta Savonlinnassa tehdystä ryöstöstä — Uhriksi joutunut isoäiti joutui kokemaan uhkailua ja väkivaltaa

Vastaajalla on takanaan vankka rikostausta ja useita vankeustuomioita.

Tuija Pauhu

Etelä-Savon käräjäoikeudessa alettiin käsitellä tiistaina rikosjuttua, jossa rikosnimikkeinä ovat ryöstö ja vahingonteko.
Etelä-Savon käräjäoikeudessa alettiin käsitellä tiistaina rikosjuttua, jossa rikosnimikkeinä ovat ryöstö ja vahingonteko.

Syyttäjä vaatii miehelle ehdotonta vankeutta Savonlinnassa tapahtuneesta ryöstöstä ja vahingonteosta.

Juttua alettiin käsitellä Etelä-Savon käräjäoikeudessa tiistaiaamuna. Kyseessä on rikos, jossa lapsenlapsi anasti aggressiivisesti ja väkivaltaisesti käyttäytyen rahaa isoäitinsä pankkitililtä.

Vastaaja meni päihtyneenä isoäidin asuntoon pyytäen ja vaatien häneltä rahaa, mutta isoäiti ei pyyntöön suostunut.

Miehen aggressiivisen olemuksen ja aiemman käytöksen perusteella isoäiti sanoi miestä harhauttaakseen, että hän voi siirtää pyydetyn rahasumman vastaajan pankkitilille.

Kun mies oli mennyt tietokoneelle, oli isoäiti onnistunut poistumaan asunnosta pankkitunnukset mukanaan.

Vastaaja oli kuitenkin juossut hänen peräänsä, tavoittanut hänet ulkorapulta ja tarttunut käsistä sekä ylävartalosta uhriaan kiinni. Tämän jälkeen hän työnsi naisen takaisin asuntoon, palasi tietokoneelle ja kirjoitti siirtosummaksi 800 euroa.

Uhri pääsi miestä pakoon asunnosta uudemman kerran. Mies tavoitti isoäidin tällä kertaa pihalta ja ohjasi hänet takaisin asuntoon. Mies meni tietokoneelle ja kirjoitti tällä kertaa siirtosummaksi 700 euroa.

Tässä vaiheessa isoäidin taskusta putosi pankin avainlukulista, jonka vastaaja sieppasi itselleen ja siirsi summan omalle tililleen jälleen ilman isoäidin lupaa. Tämän jälkeen mies poistui asunnosta.

Isoäidille tuli miehen harjoittamasta väkivallasta mustelmia käsiin. Tapahtumin kulku käy ilmi käräjäoikeuteen toimitetusta haastehakemuksesta.

Syyte vahingonteosta liittyy aikaisempaa tilanteeseen, jossa syytetty oli vaatinut isoäidiltään rahaa, mutta ei ollut sitä saanut. Tästä tuimistuneena hän oli potkaissut rikki isoäitinsä television.

Syyttäjän mielestä mies tulee tuomita ehdottomaan vankeuteen hänen rikostaustansa vuoksi.

Syyttäjän toteaa, että miehen lukuisat aiemmat ehdottomat vankeusrangaistukset muodostavat esteen yhdyskuntapalvelun tai valvontarangaistuksen tuomitsemiselle.

Myöskään yhdyskuntapalvelun tai valvontarangaistuksen soveltuvuutta ei ole miehen kohdalla selvitetty.