”Lakeja säädetään nyt aivan uudessa tilanteessa” - Häkkänen, Kosonen ja Turunen kommentoivat oikeuskanslerin sanomisia

Hallituspuolueitten kansanedustajat suhtautuvat oikeuskansleri Jaakko Jonkan puheenvuoroon vakavasti, mutta toteavat myös tilanteen olevan poikkeuksellinen.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkan mukaan hallituksen esityksissä on ollut ajoittain suuriakin perustuslaillisia ongelmia.
Oikeuskansleri Jaakko Jonkan mukaan hallituksen esityksissä on ollut ajoittain suuriakin perustuslaillisia ongelmia.

Eteläsavolaiset hallituspuolueitten kansanedustajat Antti Häkkänen (kok.), Hanna Kosonen (kesk.) ja Kaj Turunen (ps.) pitävät yhtenä syynä lainvalmistelun ongelmiin sitä, että maan hallituksella on käsiteltävänään poikkeuksellisen paljon aivan uusia asioita. Turvapaikanhakijatilanne on uusi, ja tekeillä on ennennäkemättömän suuri sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka kertoi sunnuntain Helsingin Sanomissa, että hallituksen esityksissä on ollut ajoittain suuriakin perustuslaillisia ongelmia. Hän kertoi, että aina lainvalmistelussa ei oteta huomioon edes ylimmän laillisuusvalvojan eli oikeuskanslerin näkemyksiä, vaan lainvalmistelua jatketaan, kunnes se tyssää eduskunnan perustuslakivaliokuntaan.

Sellainenkin tapaus on Jonkan mukaan ollut, että lakia valmistellut virkamies ei edes halunnut saattaa lakiesitystä edes perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi. Virkamiehen mukaan siihen ei ollut poliittisen aikataulun takia aikaa.

Jonkka täsmensi sunnuntaina Yleisradiolle, että asiassa ei ole ajankohtaista dramatiikkaa, vaan ongelmia on ollut jo aiemmilla hallituskausilla.

Päähallituspuolue keskustan kansanedustaja Hanna Kosonen sanoo, että oikeuskansleri Jonkan mielipiteisiin on suhtauduttava vakavasti.

— Hänen näkemyksensä ovat tärkeitä siksikin, että hallitus on nyt ottanut ihan turhaa kielteistä julkisuutta sillä, että esitykset kaatuvat perustuslakivaliokunnassa, Kosonen sanoo.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan jäsen ja kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen ei nykytilanteessa pidä huolestuttavana sitä, että lakiesitykset oikeuskanslerin varoitteluista huolimatta etenevät perustuslakivaliokuntaan, joka sitten saattaa ne torjua.

— Oikeuskanslerin tehtävänä on esittää arvioita perustuslaillisuudesta. Nyt käsiteltävänä on kuitenkin paljon poikkeuksellisia asioita, joista ei ennestään ole perustuslakivaliokunnan linjausta. On hyvä, että näitä asioita voidaan kansanvaltaisesti edistää perustuslakivaliokuntaan asti ilman että lainvalmistelu pysähtyisi alkuvaiheeseensa, Häkkänen sanoo.

Sitä ei Häkkäsen mielestä voi hyväksyä, jos perustuslakivaliokuntaan ei tuoda jotakin asiaa, joka oikeuskanslerin mielestä sinne kuuluisi.
— Jos on pienikin epäilys, että jokin asia on vastoin perustuslakia, se pitää tuoda valiokuntaan, Häkkänen sanoo.

Perussuomalaisten kansanedustaja Kaj Turunen arvioi, että perustuslailliset ongelmat eivät johdu nyt valmisteltavista laeista vaan perustuslaista.
— Maailma muuttuu, ja vanhentunut perustuslaki pitäisi uudistaa vastaamaan tämän päivän tarpeita, Turunen sanoo.

Jaana Hänninen

Jaana Hänninen

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut