Savonlinnassa liikkuu taas tuntemattomia, jotka pyrkivät omin luvin yksin asuvien vanhusten kotiin – soita heti 112 jos tällainen osuu kohdalle

Kysymyksessä on joka kesä toistuva ilmiö, kertoo Itä-Suomen poliisi. Kohteiksi valikoituvat yksin asuvat vanhukset. Tähtäimessä arvotavarat ja raha.

Maija Kaibijainen

Itä-Suomessa on taas liikkeellä epämääräisiä tunkeilijoita, jotka koettavat päästä sisälle vanhusten koteihin.

Yksin asuva savonlinnalaisrouva meni iltasaunaan, ja kun hän tuli takaisin, seisoi eteisessä tuiki tuntematon pariskunta tyrkyttäen hänelle tyhjää muovipulloa.

—Vettä, kuului käsky.

Rouva sanoi, että kyllä saatte, mutta menkää ensin ulos.

Vieraat eivät haluneet noudattaa neuvoa, ja oli työn takana saada tuntemattomaton pariskunta uskomaan, että yli 80-vuotias rouva ei halua ottaa vastaan entuudestaan täysin tuntemattomia ihmisiä, jotka ovat tunkemassa melkein väkisin sisälle. Tilanne oli uhkaava ja pelottava.

Sisään tullaan verukkeiden avulla

—Tyypillinen tapaus, toteaa komisario Pekka Koistinen Itä-Suomen poliisilaitokselta.

Itä-Suomessa liikkuu joka kesä jopa useita porukoita, jotka hakevat ennen muuta yksin asuvien vanhusten talouksia. He tunkevat erilaisilla verukkeilla sisälle tähtäimenään löytää rahaa tai helposti anastettavaa arvotavaraa.

Liikkeellä on sekä suomalaisia että ulkomaalaisia pariskuntia tai porukoita. Poliisin tietoon on tullut vastaavia tapauksia pitkin kevättä.

Ilmoita kulkijoista heti 112-hätänumeroon

Mitä tällaisessa yhtäkkiä eteen tulevassa tilanteessa oikein osaa tehdä?

—Tunkeilijoille on tehtävä selväksi, että ihmisellä on oikeus päättää ketä päästää kotiinsa sisälle. Tätä kehotusta voi vahvistaa vielä kertomalla, että aikoo ilmoittaa asiasta viranomaisille, Koistinen neuvoo. Puhelin kannattaa pitää ulottuvilla, vaikkapa taskussa.

Hänen mukaansa luvattomista vieraista myös kannattaa ilmoittaa heti tuoreeltaan hätäkeskuksen 112-numeroon, jotta tuntomerkit ja esimerkiksi tietoja liikkumiseen käytetystä autosta saataisiin poliisin tietoon.

—Seuraavana päivänä jos soittaa, niin se on auttamatta liian myöhäistä, Koistinen sanoo.

Ollaanko liian luottavaisia?

Vaikka maalla ja pienissä kaupungeissakin ollaan totuttu pitämään ulko-ovea luottavaisesti auki silloin kun ollaan itse paikan päällä, niin Koistisen mukaan nykypäivänä kannattaa miettiä, että kannattaako se.

—Vai olisiko se ovi kuitenkin parempi pitää kiinni, jos siitä pääsee sisään kuka tahansa koputtamatta ja pimputtamatta.

Luetuimmat