Essoten alueella uusia tartuntoja torstaihin mennessä todettu kaksi – Mikkelin tartuntaketjun alkuperä jäänee mysteeriksi

Erityisesti Essoten puhelinpalveluissa on ollut ruuhkaa tällä viikolla. Tilanteen toivotaan rauhoittuvan loppuviikosta.

Taru Hokkanen

Koronatilanne aiheuttaa painetta ja kiirettä Essoten päivystyksessä.
Koronatilanne aiheuttaa painetta ja kiirettä Essoten päivystyksessä.

Uusia koronatartuntoja oli torstaiaamuun mennessä ilmennyt Essoten alueella kaksi. Uudet tartunnat ovat Jukurien U20-joukkueesta, Jukurit kertoo tiedotteessaan. Molemmat henkilöt ovat olleet jo ennestään karanteenissa maanantai-illasta asti.

Tämän viikon kokonaistartuntojen määrä on nyt 23.

– Lähipäivät näyttävät, tuleeko tartuntoja muualta kuin karanteeniin määrättyjen joukosta. Karanteenissa olevilta on laskennallisesti odotettavissa ainakin yksittäisiä positiivisia testituloksia, kertoo Essoten terveyspalveluiden johtaja Santeri Seppälä.

Lähes kaikki tiedossa olevat altistuneet on onnistuttu tavoittamaan.

– 99 prosenttia on saatu kiinni. Joitain ihan yksittäisiä tapauksia on, joissa puhelinnumeroa vielä etsitään, Seppälä sanoo.

Osa altistuneista on maakunnan ulkopuolella.

Tartunnan saaneet ehtivät liikkua oireettomina tai vähäoireisina viikonloppuna laajasti Mikkelin keskustan alueella. Samalla alueella liikkuneiden kannattaa välttää lähikontakteja, pitää hyvät turvavälit ja käsihygienia ainakin viikon, Seppälä kehottaa.

Tartuntaketjun alkuperä jäänee mysteeriksi. Mikkelissä tartunnat lähtivät liikkeelle Jukureiden U20-joukkueesta. 23 positiivisesta tuloksesta 22 on Jukureiden U20-joukkueelta.

– Varmaa tietoa meillä ei alkuperästä ole, pelkästään arvauksia. Joukkueella on ollut paljon pelireissuja ympäri Suomea, Seppälä toteaa.

Todennäköisesti ensimmäinen tartunta onkin saatu maakunnan ulkopuolelta.

– Ainakaan mitään vahvoja viitteitä siitä ei ole, että tämä olisi lähtöisin Etelä-Savon sisältä.

Jukurit tiedottaa, että kaikki Jukurien U20- ja Liiga-joukkueiden pelaajat, valmentajat, huoltohenkilöstö ja joukkueenjohto on testattu alkuviikon aikana. Testitulokset puuttuivat torstaiaamuna enää seitsemältä henkilöltä.

Tällä hetkellä kaikki tiedossa olevat tartunnat liittyvät suoraan U20-joukkueeseen eli muualta organisaatiosta ei ole toistaiseksi löydetty muihin altistustilanteisiin liittyviä tartuntoja.

Sähköinen lomake kehitteillä

Tilanne aiheuttaa painetta ja kiirettä erityisesti päivystyksen puolella.

– Tämä sitoo paljon henkilöstöresursseja ja kuormittaa etenkin päivystystä, jonka alla näytteenotto on. Mutta päivystyshoitoa saa totta kai edelleen. Niin kuin normaalitilanteessakin, päivystyksestä käännytetään pois sellaiset henkilöt, jotka eivät päivystyshoitoa tarvitse, Seppälä toteaa.

Sen sijaan kiireettömän hoidon aikoja saatetaan siirtää ja perua.

Ruuhka on näkynyt myös Essoten puhelinpalveluissa. Koronalinjalle arvioitu jonotusaika oli torstaiaamuna noin puolitoista tuntia.

– Ihmiset ovat huolissaan, joten meille tulee valtava määrä soittoja siitä, miten pitäisi toimia. Kaikille tietenkin vastataan.

Seppälä toivoo tilanteen rauhoittuvan loppuviikosta. Puhelinpalveluun toivotaan helpotusta sähköisistä kanavista. Sähköisen lomakkeen täyttämällä voisi välttää puhelinjonotuksen. Palvelu on kuitenkin vielä testattavana, ja Essote tiedottaa sen käyttöönotosta myöhemmin.

Koronavirus

Toimi näin tartunnan välttämiseksi ja tartuntaa epäillessäsi

Omaa ja läheisten tartuntariskiä voi alentaa ensisijaisesti huolehtimalla hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.

Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Kädet kannattaa pestä erityisesti kun tulet ulkoa sisään, aina wc-käynnin jälkeen tai kun olet niistänyt, yskinyt tai aivastanut.

Jos et voi pestä käsiäsi, käytä alkoholipohjaista tai muuta kemikaaliviranomaisen hyväksymää käsihuuhdetta.

Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan ja laita nenäliina heti roskiin.

Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta hihaan, älä käsiisi.

Vaihda kotona käsipyyhkeitä usein ja käytä kodin ulkopuolella kertakäyttöpyyhkeitä.

Essote suosittelee kasvomaskin käyttöä joukkoliikenteessä, kun olet matkalla koronavirustestiin tai pois sieltä, sekä riskialueelta Suomeen palatessa ja maahantulopaikasta karanteeniin siirtyessä.

Lisäksi Essote suosittaa kasvomaskia tilanteisiin, joissa turvaetäisyyksien pitäminen on vaikeaa, kuten yleisötapahtumissa.

Lähikontaktien vähentäminen on nyt tärkeää myös terveille ihmisille, koska siten hidastetaan epidemian leviämistä.

Kun liikut ulkona, pidä vähintään 1–2 metrin etäisyys muihin ihmisiin.

Älä kättele.

Tee etätöitä, jos mahdollista.

Jos epäilet itselläsi koronavirustartuntaa ja sinulla ilmenee ylähengitystieoireita tai vatsaoireita, tee Omaolon oirearviotesti.

Testi ohjaa herkästi ottamaan yhteyttä terveydenhuoltoon. Soita silloin 116 117. Sieltä saat ohjeet, miten tulee toimia.

Lähde: THL ja Essote