Sote-ministeriryhmä on koronasta huolimatta työstänyt sote-uudistusta koko ajan – Ministeri Hanna Kosonen (kesk.) ei kommentoi Iltalehden tietoja, joiden mukaan Savonlinnan seudun sote-maakunta jätettäisiin vielä lakiluonnosvaiheessa auki

Ministeri Kososen mielestä on tärkeää, että sote-uudistus etenee.

Valtioneuvosto

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen ja opetusministeri Li Andersson tiedottivat huhtikuun alussa opetuksen poikkeusjärjestelyistä. Molemmat ministerit kuuluvat myös sote-ministeriryhmään.
Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen ja opetusministeri Li Andersson tiedottivat huhtikuun alussa opetuksen poikkeusjärjestelyistä. Molemmat ministerit kuuluvat myös sote-ministeriryhmään.

Savonlinnalainen tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) ei kommentoi sote-uudistusta koskevan Iltalehden uutisen  paikkansaitävyyttä. Iltalehden mukaan kysymys Savonlinnan seudun sote-maakunnasta jäisi avoimeksi, kun hallitus piakkoin lähettää sote- ja maakuntauudistusta koskevat lakiluonnokset lausuntokierrokselle.

– Nimettömien lähteiden perusteella tehtyjen lehtijuttujen julkinen kommentointi ei edistä koko Suomelle tärkeää hanketta, Kosonen vastasi Itä-Savon kommentointipyyntöön sähköpostilla.

Kosonen kertoo, että sote-ministeriryhmä on koronasta huolimatta tehnyt koko talven töitä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen parissa.

– On äärimmäisen tärkeää, että hanke etenee ja että koko Suomessa ihmisten pääsy sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin paranee. Teen työtä Itä-Savon elinvoiman vahvistamiseksi ja palveluiden turvaamiseksi ja sen osana Savonlinnan sairaalan tason säilyttämiseksi, Kosonen kirjoittaa sähköpostiviestissään.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) johtamaan sote-ministerityöryhmään kuuluvat Kiurun ja Kososen lisäksi kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.), valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.), ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.), opetusministeri Li Andersson (vas.) sekä pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (r.).

Iltalehden mukaan Etelä-Savon ja Pohjois-Savon kunnilta kysyttäisiin kantaa maakuntajakoon

Iltalehden tietojen mukaan sote-lakien lausuntokierros alkaisi ennen juhannusta, ja eduskunta saisi lain käsiteltäväkseen joulukuussa.

Laissa on tarkoitus määritellä maakuntajako sekä se, mihin maakuntaan mikäkin kunta kuuluu. Iltalehden mukaan hallituspuolueitten neuvotteluissa on sovittu, että Etelä-Savon maakunnan ja Pohjois-Savon maakunnan osalta kuntajako olisi auki.

Iltalehden arvion mukaan tämä tarkoittaisi, että hallitus odottaisi näiden maakuntien kuntien itse ilmaisevan, mihin sote-maakuntaan ne haluavat mennä.

Toisaalta Iltalehti kertoo, että keskustan eduskuntaryhmän on käsitellyt asiaa kahdesti kevään aikana ja ollut yksimielisesti sitä mieltä, että Savonlinnan seudun paikka on Etelä-Savon maakunnassa.

Lue Iltalehden juttu kokonaisuudessaan tästä.

Sosterin kunnat ovat ilmoittaneet haluavansa Pohjois-Savon soteen – Etelä-Savon sote-kuuleminen peruuntui viime tingassa, kun ministerin piti sen sijaan olla päättämässä koronarajoituksista

Savonlinnan seudun kunnat Savonlinna, Enonkoski, Sulkava ja Rantasalmi ilmoittivat jo viime syksynä haluavansa Pohjois-Savon sote-maakuntaan.

Itä-Savo sai viimeksi toukokuun 4. päivänä sosiaali- ja terveysministeriöstä varmistuksen, että Savonlinnan seudun kuntien sote-maakunnasta ei ole tehty ratkaisua.

Ratkaisua on odotettu viime vuoden lopulta saakka. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) arvioi sote-kuulemiskierroksellaan tammikuussa Kuopiossa ratkaisun tulevan "näillä keväthangilla".

Savonlinnan seudulla arvioitiin ratkaisun tulevan pian sen jälkeen, kun Kiurun olisi maaliskuussa käynyt kierroksellaan Mikkelissä kuulemassa Etelä-Savon – siis Essoten ja Sosterin alueitten – näkemyksiä uudistuksesta.

Kuulemiskierros kuitenkin keskeytyi koronaepidemian takia.

Mikkeliin suunniteltu kuulemistilaisuus peruuntui viime tingassa. Kuulemistilaisuuden sijasta Kiuru ja muut ministerit päättivät tuona päivänä koulujen sulkemisesta ja yli kymmenen hengen kokoontumisten kieltämisestä.

Juttua täsmennetty 24.5. kello 9.41. Ministeri Kososelta kysyttiin kantaa Iltalehden uutisen paikkansapitävyyteen.