Savonlinnalainen hiilidioksidin talteenottomenetelmä patentoitu myös USA:ssa — Kehitystyö jatkuu

Juutilainen: Tarvittaisiin yksi teollisuusmittakaavan laitostoimitus — Toiveissa on saada se tänä vuonna kotimaasta.

Soila Puurtinen

Hiilidioksidin talteenottomenetelmää on kehitetty Savonlinnan Kuitulaboratoriossa ja testattu Suur-Savon Sähkön voimalaitoksissa Savonlinnassa.
Hiilidioksidin talteenottomenetelmää on kehitetty Savonlinnan Kuitulaboratoriossa ja testattu Suur-Savon Sähkön voimalaitoksissa Savonlinnassa.

Savonlinnassa kehitetty menetelmä hiilidioksidin talteenottamiseksi teollisuuden prosesseista on patentoitu USA:ssa.

Menetelmä on kehitetty yritysyhteistyöllä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Kuitulaboratoriossa Savonlinnassa.

Sen lisenssin omistaa kehitystyötä vahvasti tehnyt savonlinnalainen Carbon Reuse Finland Oy.

Yhtiön perustaja-omistaja Timo Juutilainen on arvioinut menetelmää käyttävien laitteistojen valmistuksen voivan työllistää satoja ihmisiä Savonlinnassa. Yhtiön toinen perustaja-omistaja on Jouni Matula.

Juutilainen tunnetaan Savonlinnassa erikoisolosuhteita kestävää tietotekniikkaa valmistavan Controll Express Oy:n perustajana ja Matula kemikaalien sekoitustekniikoista tunnetun Wetend Technologies Oy:n perustajana ja omistajana.

Keksinnön kaupallistaminen vaatii vielä lisää tutkimus- ja kehitystyötä. Merkittävä sysäys eteenpäin voi Juutilaisen mukaan tulla piankin.

— Pilotointeja on tehty Savonlinnassa sekä Pääskylahden että Laitaatsillan voimalaitoksissa, ja vähän muuallakin. Pitäisi saada käyntiin yksi teollisuusluokan laitos, ja sitä yritetään koko ajan. Yksi voisi olla tämän vuoden aikana myyty. Kotimaahan, ettei lähdetä alussa kovin kauas.

Hiilidioksidin talteenottomenetelmä on huomioitu myös apurahalla. Runar Bäckström säätiön hallitus päätti maanantaina myöntää keksinnölle 15 000 euron apurahan.

Juttua on päivitetty ja tiivistetty 30.1. klo 15.50.

Juttua päivitetty 30.1. klo 18.32: lisätty tieto apurahasta.