Luontoelokuvafestivaaleilla käsiteltiin alkuperäiskansojen suhdetta ympäristöön

Porot kuuluvat tuulelle ja Archipelago -elokuvissa annettiin ääni alkuperäiskansoille

Soila Puurtinen

Luontoelokuvafestivaaleilla nähtiin kaksi elokuvaa, joissa käsiteltiin alkuperäiskansojen suhdetta ympäristöön ja ympäröivään yhteiskuntaan.

Archipelagossa tutustuttiin valaanpyytäjäyhteisöön. Porot kuuluvat tuulelle -elokuvassa puolestaan ääneen pääsivät Käsivarren paliskunnan porosaamelaiset. He kertoivat saamelaisesta poronhoidosta ja siihen kohdistuvista uhista, kuten kaivoshankkeista.

Soila Puurtinen

Elokuva on osa toimittajien ja tutkijoiden yhteistä projektia, jonka tarkoituksena on avustaa saamelaisyhteisöä vaikuttamaan heille tärkeisiin yhteiskunnallisiin asioihin.
— Olin huomannut, että maallikot joutuvat usein reagoimaan ulkoisiin uhkiin, joten halusimme tehdä projektin, jossa tutkija-toimittaja-tiimi avustaa saamelaisyhteisöä tekemään kanteluja, projektissa toiminut mikkeliläinen tutkija Heta Heiskanen kertoi.
— Paikalliset ihmiset kertoivat tiimillemme, mitä asioita he haluaisivat viedä eteenpäin virkamiehille, elokuvan mikkeliläinen ohjaaja, toimittaja Päivi Kapiainen-Heiskanen lisäsi.

Yleisössä ihmeteltiin, miksi elokuva tuo vain saamelaisyhteisön näkökulman esiin.
— Annettiin ääni ryhmälle, joka ei sitä yleensä saa. Tämä yhteisö ei ole seitsemään vuoteen halunnut puhua medialle, ohjaaja Päivi Heiskanen-Kaipainen perusteli.
Luottamuksen rakentaminen tutkija-toimittaja-tiimin ja yhteisön välillä vei aikaa, mutta lopulta projekti saatiin käyntiin ja elokuva tehtyä. Projekti jatkuu yhä, sillä kaivoshankkeet uhkaavat yhä yhteisön elinkeinoa ja elämäntapaa.

Korjattu 23.8.2016: Korjattu tutkijan ja toimittajan nimet oikeiksi.

Rebekka Katko