Nuoret ja huumeet on valitettava aisapari — Kesä osoitti vakavan ongelman olevan läsnä myös Savonlinnassa

Nuoret hakevat huumausaineista ratkaisua erilaisiin ongelmiinsa, jotka ovat lisänneet heidän syrjäytymistään.

Soila Puurtinen

Poliisi sanoo, että huumekuskeja jäisi kiinni enemmänkin, mikäli liikennevalvontaan poliisilla olisi mahdollisuuksia irrottaa väkeä nykyistä enemmän.
Poliisi sanoo, että huumekuskeja jäisi kiinni enemmänkin, mikäli liikennevalvontaan poliisilla olisi mahdollisuuksia irrottaa väkeä nykyistä enemmän.

Itä-Suomen poliisi on ollut huolissaan nuorten huumausaineiden käytöstä, johon liittyy monia muita nuorten elämää koskettavia ongelmia.

Poliisi on tehnyt erityisiä havaintoja päättyneen kesän aikana juuri nuorten huumeiden käytöstä myös Savonlinnassa.

Itä-Suomen poliisille on kesän jälkeen vahvistunut käsitys siitä, että Savonlinnassakin aikaisempaa useammat nuoret hakevat huumausaineista ratkaisua ongelmiinsa.

Huumekokeilujen tai jopa -riippuvuuden taustalla on erilaisista syistä johtuvaa syrjäytymistä.

Alle täysi-ikäisten nuorten huumerikollisuus ei tule yhtä yleisesti poliisitutkintaan kuin aikuisten huumerikokset.

Tämä johtuu poliisin mukaan siitä, että huumeita pitkään käyttänyt aikuinen joutuu hankkimaan huumeannokseensa rahaa monesti rikollisin keinoin.

Heidän kiinnijäämisen riskinsä on tämä vuoksi suurempi kuin kovin nuorilla henkilöillä. Tämä piirre on tavallinen Savonlinnassakin tietoon tulleissa huumejutuissa.

Nuoret hankkivat käyttämänsä aineet tavallisimmin kavereiltaan tai muilta hieman etäisemmiltä tuttaviltaan. Poliisi näkee, että Savonlinnassa huumenuorten ongelmat ovat moninaisia sekä syvemmällä kuin vain huumeiden hankkimisessa, käytössä tai niiden kokeilussa.

Tutkinnassa on käynyt ilmi, että mielenterveys- ja monet muut vakavat ongelmat varjostavat monesti huumausaineiden kanssa tekemisissä olevien nuorten elämää.

Huumerikollisuuteen liittyvää tutkintaa poliisi tekee Savonlinnassakin jatkuvasti, ja niin paljon kuin suinkin ehtii. Käytännössä huumetutkintaa poliisilaitoksella tehdään siinä vauhdissa kuin poliisin voimavarat suinkin antavat siihen mahdollisuuden.

Päättyneen kesän aikana ei poliisin mielestä Savonlinnan huumerikosrintamalla ole ollut mitään merkittävästi poikkeavia tapahtumia tai ilmiöitä.

Poliisi kuitenkin korostaa, että tätäkin arviota tulee tarkastella siltä pohjalta, minkä verran virkavallalla on ollut käytössään työaikaa ja tutkijoita juuri huumerikosten selvittelyyn.

Huumerikollisuus, toisin kuin esimerkiksi omaisuusrikollisuus, on tavallaan piilorikollisuuden kaltaista rikollisuutta, joka vaatii poliisilta erityyppistä ongelmaan paneutumista kuin omaisuusrikokset, tai monet muut tutkintaan tulleet rikostyypit.

Huumausaineiden vaikutuksen alaisena ollaan myös silloin tällöin liikenteessä.

Jos liikennevalvontaa maanteillä olisi mahdollisuus tehdä nykyistä enemmän, niin poliisi uskoo, että huumekuskeja saataisiin Savonlinnan seudullakin nalkkiin enemmän kuin heitä kärähtää ratin takaa nykyisin.

Uusimmat uutiset