Keskustan puoluehallituksen jäsen Hannu Auvinen Sulkavalta: Puoluehallitus ei ottanut kantaa minkään yksittäisen kunnan, seudun tai maakunnan asioihin

”Linjaus tehtiin hallituksen toimintakyvyn palauttamiseksi.”

Soila Puurtinen

Hannu Auvinen osallistui keskustan puoluehallituksen kokoukseen, jossa puoluehallitus päätyi vaatimaan SDP:ltä johtopäätöksiä.
Hannu Auvinen osallistui keskustan puoluehallituksen kokoukseen, jossa puoluehallitus päätyi vaatimaan SDP:ltä johtopäätöksiä.

Keskustan puoluehallituksen jäsen, Itä-Savon piirin puheenjohtaja Hannu Auvinen Sulkavalta sanoo, että keskustan puoluehallitus teki maanantai-iltana oman linjauksensa hallituksen toimintakyvyn palauttamiseksi.

— Linjauksella ei otettu kantaa yksittäisen kunnan, seudun tai maakunnan asioihin, Auvinen sanoo.

Keskustan puoluehallitus esitti maanantai-iltana toiveen, että ”SDP tekee tarvittavat johtopäätökset hallituksen toimintakyvyn palauttamiseksi”. Keskusta antoi tukensa nykyiselle hallitusohjelmalle ja hallituspuolueitten yhteistyölle.

Keskustan linjaus oli mutkikas tapa ilmaista, että puolue toivoo pääministeri Antti Rinteen (sd.) eroa. SDP:n puoluehallitus kokoontui maanantaina kello 19.30.

Itä-Savo pohti aiemmin maanantaina Uutisen tausta -kolumnissa, asettaako keskusta jonkin hinnan sille, jos se asettuu tukemaan Antti Rinteen pestin jatkumista keskiviikon välikysymysäänestyksessä. Tuon spekulaation mukaan yksi osa hinnasta olisi voinut olla hallitusohjelman maakunta-sotea koskevan osion tulkinnan naulaaminen keskustan linjauksen mukaisesti. Se olisi tarkoittanut, että hallitusohjelman 18 sote-maakuntaa tarkoittavat nykyistä maakuntajakoa, jossa Savonlinnan seutu on osa Etelä-Savoa.

Auvisen mukaan puoluehallitus siis ei suunnitellut kaupankäyntiä. Ei puoluehallitus tosin antanut Rinteelle tukeaankaan.

Pertunmaalainen maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kommentoi Itä-Savolle sähköpostilla hetkeä ennen keskustan eduskuntaryhmän kokousta, että sote-maakuntajako on hallitusohjelman mukaan jo valmiiksi sama kuin nykyinen maakuntajako ja että kaikki ministerit noudattavat hallitusohjelmaa.