Savonlinnalainen kansanedustaja Kaj Turunen kysyy hallitukselta maanviljelijöiden itsemurhista

Turunen haluaa tuottajille suuremman osuuden hinnasta ja työlle lisää arvostusta.

Vesa Vuorela

Kaj Turusen mukaan monen maatalousyrittäjän taloudellinen ahdinko on jatkunut jo vuosia.
Kaj Turusen mukaan monen maatalousyrittäjän taloudellinen ahdinko on jatkunut jo vuosia.

Savonlinnalainen kansanedustaja Kaj Turunen (sin.) on huolissaan maatalousyrittäjien itsemurhista. Hän on jättänyt aiheesta kirjallisen kysymyksen eduskunnassa.

— Saamieni tietojen mukaan viljelijöiden itsemurhat ovat lisääntyneet merkittävästi maassamme. Eri puolilta maata on kuultu suru-uutisia viljelijöiden voimien uupumisesta lopullisesti, hän sanoo tiedotteessa.

Syiksi viljelijöiden epätoivoon Turunen nimeää muun muassa kohonneet tuotantokustannukset, viljasadon pilaantumisen sateiden vuoksi ja viljasta maksettavan hinnan pienuuden.

Maatalousyrittäjien eläkelaitoksella Melalla on henkistä tukea ja asiantuntijapalveluja tarjoava Välitä viljelijästä -projeksti, mutta Turunen ei pidä sitä riittävänä.

— Projektiin osallistuminen ja sen onnistuminen edellyttävät viljelijän omaa aktiivisuutta. Nämä aktiiviset eivät ole potentiaalisin itsemurhariskiryhmä. Riskiryhmää ovat passiiviset.

— Kaksi asiaa voisivat korjata tilanteen. Tuottajien edes pikkuisen parempi osuus tuotteen hinnasta ja viljelijöiden työn arvostus. Tukea ei siis tarvita lisää, eikä vähittäishintojen korotuksia, vaan oikeudenmukaisuutta tuotetun tuotteen hinnan jakamiseen.

Turunen kysyy hallitukselta, mihin välittömiin toimenpiteisiin se aikoo ryhtyä maatalousyrittäjien taloudellisen aseman ja henkisen jaksamisen parantamiseksi sekä itsemurhien ehkäisemiseksi.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet