Kevät alkaa 28 vuorokauden päästä! —  Silloin ensimmäiset Tolvanniemen puutarhan 75 000 orvokista puhkeavat kukkaan

”Amppelin valinta pihalle on yhtä iso asia kuin sohvan osto olohuoneeseen”, virnistää puutarhuri Pekka Lybeck.

Timo Seppäläinen

Minikokoiset orvokinitaimet ostetaan Tolvanniemeen Lappeenrannasta.
Minikokoiset orvokinitaimet ostetaan Tolvanniemeen Lappeenrannasta.

Kevääseen ei ole enää pitkä aika, noin 28 vuorokautta. Silloin, pääsiäisen tienoilla, avaavat ensimmäiset kukkansa Tolvanniemen puutarhassa Savonlinnassa ruukkuihin istutetut 75 000 orvokkia.

Istutuskausi alkoi torstaina ja jatkuu maaliskuun lopulle saakka.

— Orvokit tulevat meille Lappeenrannasta 480 kappaleen kennoissa viiden, kuuden viikon ikäisinä. Siitä jokainen halkaisijaltaan sentin mittainen juurakko irrotetaan käsin ja istutetaan lopulliseen myyntiruukkuun, kertoo puutarhuri Pekka Lybeck silmin nähden innostuneena.

Timo Seppäläinen

Puutarhuri Pekka Lybeck erottaa jo muutamasta sirkkalehdestä sen, minkä värisestä orvokista on kysymys.

Orvokin voi viedä ulos jo huhtikuussa

Vaikka tämä sama työläs operaatio on toistunut kesäkukkiin erikoistuneella puutarhalla jo vuosien ajan, se jaksaa edelleen sykähdyttää kokenutta puutarhuria.

— Näen jo sieluni silmillä, miten hienoja esimerkiksi viiden orvokin amppelit tulevat olemaan, hän hehkuttaa.

Monilla ihmisillä on orvokkiin erityinen suhde, sillä orvokin pienet ja sievät kasvot kurkkaavat ruukuista ensimmäisinä keväällä. Orvokki kestää Lybeckin mukaan jopa kuuden asteen pakkasta.

— Se virkoaa auringossa, vaikka se menisi tönkköjäähän. Sitä ei tarvitse ryhtyä sen kummemmin sulattelemaan, puutarhuri neuvoo.

Orvokki on pulassa ennemminkin silloin, kun se joutuu keskikesällä suoraan auringonpaahteeseen. Parempi paikka on varjo tai jopa puolivarjo. Kukan saa menestymään syksyyn saakka, jos sitä kastelee vain lannoitetulla vedellä ja leikkaa tarvittaessa alas asti.

— Jos orvokkia kastelee pelkällä vedellä, niin se venyy pituutta. Orvokkia pitää kastella melko vahvallakin lannoitevedellä, silloin se haaroo.

Timo Seppäläinen

Kaikki 75 000 orvokintainta istutetaan myyntiruukkuihin käsin ja paikallisin voimin.

Puutarhurin lemmikki on suomensininen

Mutkaisen tien ja idyllisten maisemien Tolvanniemessä kasvatetaan 15 isokukkaista ja 15 pienikukkaista orvokkilajiketta.

Lybeckin oma suosikki on Deep Blue -niminen tummansininen, isokukkainen lajike.

— Se on se perinteinen suomensininen lajike, jossa on keskellä kukkaa vähän keltaista, hän selittää.

Suosittuja ovat nykyisin myös valkoiset orvokit. Jotkut ovat heikkoina kaksivärisiin orvokkeihin. Isokukkaiset lajikkeet ovat perinteisiä, mutta erityisesti nuorempi polvi on mieltynyt pienikukkaisiin lajikkeisiin.

Suurin osa orvokeista myydään kuuden ruukun pakkauksissa.

Timo Seppäläinen

Yksi tykkää iso- ja toinen pienikukkaisista. Orvokista löytyy jokaiseen makuun sopivan kokoinen ja sävyinen lajike.

Amppelin valinta on iso asia

Tolvanniemen puutarhalla kasvatetaan myös noin 40 muuta kesäkukkalajiketta sekä ruukkutomaattia, -kurkkua, -mansikkaa ja mausteyrttejä.

— Kilpailu on kovaa. Kesäkukkia ja taimia myydään yksin Nojanmaassa viidessä, kuudessa paikassa. Moni asiakkaista sanoo miettineensä pitkään lähtisikö ajamaan tänne asti, Lybeck kertoo.

— Toisaalta ne jotka jaksavat tänne asti ajella, ovat mahdottoman hyvissä fiiliksissä. Amppelin valinta pihalle on yhtä iso asia kuin sohvan osto olohuoneeseen, isompikin, Lybeck virnistää.

Ja juuri on se paras palkinto asiakaspalveluun panostavalle yrittäjälle.