Kauppa käy, mutta ostovoimasta on Suur-Savolla huoli

Osuuskauppa Suur-Savo arvioi taantuman pikkuhiljaa jäävän taakse.

Jaakko Avikainen

Suur-Savon autokauppa kasvoi viime vuonna, ja tästäkin vuodesta odotetaan kohtalaista. Autoverotuksen epävarmuus aiheutti vain vajaan viikon mittaisen totaalipysähdyksen.
Suur-Savon autokauppa kasvoi viime vuonna, ja tästäkin vuodesta odotetaan kohtalaista. Autoverotuksen epävarmuus aiheutti vain vajaan viikon mittaisen totaalipysähdyksen.

Osuuskauppa Suur-Savo arvioi taantuman pikkuhiljaa jäävän taakse. Mahdollinen kuluttajien ostovoiman heikkeneminen kuitenkin huolestuttaa.
— Ostovoiman lasku olisi kaupalle myrkkyä. Yleinen kuluttajaluottamus on vahvaa, ja työttömyys laskee, mutta toisaalta inflaatio on kiihtymässä ja veroja tahtoo tulla lisää, puntaroi toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen.

Hämäläinen on huolissaan maakunnan väestökehityksestä.
— Kannattavia investointikohteita on vaikea löytää. Jos meillä olisi koko ajan päällä heinäkuinen kysyntä, tai yhtäkkiä valtatien varteen syntyisi 20 000 asukkaan taajama, palveluita voitaisiin kasvattaa. Tekisimme myös selvästi parempaa tulosta.
— Maakunta tarvitsee lisää teollisuuden työpaikkoja.

Suur-Savo julkisti tuloksensa tiistaina. S-ryhmän ja sen mukana Suur-Savon myynnin kehitykseen Hämäläinen on tyytyväinen. 422 miljoonan euron myynti oli Suur-Savon historian toiseksi paras.
— Kasvoimme selvästi päivittäistavarakaupan markkinaa enemmän. Eniten tähän vaikutti aukioloaikojen vapautuminen, mutta myös halpuuttaminen toi ostoryntäystä. Lisäksi verkoston kasvu lisäsi myyntiä.

Eniten Suur-Savolla kasvoi autokauppa, johon vaikuttivat myönteinen talouskehitys ja uudet mallit.
Myös ongelmalliseksi mielletty käyttötavarakauppa menestyi Hämäläisen mukaan kohtuullisen hyvin. Vaikka esimerkiksi Mikkelin Sokoksella valikoimia supistetaan, Hämäläinen näkee sektorilla myös kasvun mahdollisuuksia valikoimien uudistamisen kautta. Ketjun logistiikkaa ja hankintaa on kehitetty.

Juhlavuosi kasvatti kuluja. Siksi hieman viime vuotta ja selvästi budjetoitua parempi tulos oli toimitusjohtajalle iloinen yllätys.
— Päätoimialojen liikevaihto kasvoi, ja niiden kulut pysyivät hallinnassa. Lisäksi liikennemyymälöiden ja polttonestekaupan tulos säilyi hyvällä tasolla.

Kun myynnistä lasketaan verot pois, muodostuu Suur-Savon liikevaihdoksi 347,7 miljoonaa euroa. Siinä oli kasvua 1,6 prosenttia.
Toiminnan tulos oli 8,2 miljoonaa euroa eli 2,3 prosenttia liikevaihdosta. Bonuksia, maksutapaetua, ylijäämän palautusta ja osuusmaksun korkoa asiakasomistajat saivat 13,5 miljoonaa euroa.

Suur-Savossa alkoi viime viikolla osuuskaupalle poikkeuksellinen yhteistoimintamenettely. Konttoritoimintojen 13 työntekijää Mikkelissä sai kutsun yt-neuvotteluihin, joissa tähdätään toimintojen tehostamiseen.
Kutsu on vasta lähetetty, eikä talousjohtaja Ari Miettinen ryhdy ennakoimaan lopputulosta.
Konttoritoimintojen ja hallinnon työpaikat ovat Mikkelissä.
SOK:lla on Kajaanissa palvelukeskus, jonne ryhmä ja alueosuuskaupat ovat keskittäneet tukitoimintoja asiakaspalvelun ja taloushallinnon alueilta.

Suur-Savon palveluksessa työskenteli viime keskimäärin 1 212 henkilöä. Kokoaikaisiksi työpaikoiksi muutettuna töitä oli 1 006 ihmisellä. Määrä oli lähes sama kuin edellisenä vuonna.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.