Kotilo ry on otettu saamastaan Yhteiskunnallinen yritys -merkistä — tunnustus auttaa jatkossakin pitämään asiakkaiden puolia

Kotilo tarjoaa asumis- ja kuntoutuspalveluja mielenterveyskuntoutujille.

Tuija Pauhu

Mielenterveyskuntoutujille asumispalveluja tarjoava Kotilo ry on saanut Suomalaisen työn liiton Yhteiskunnallinen yritys -merkin. Tiistai-iltapäivällä Kotilon kuntoutuskodin pihalla nautittiin kauniista säästä ja pelattiin sovellettua mölkkyä.
Mielenterveyskuntoutujille asumispalveluja tarjoava Kotilo ry on saanut Suomalaisen työn liiton Yhteiskunnallinen yritys -merkin. Tiistai-iltapäivällä Kotilon kuntoutuskodin pihalla nautittiin kauniista säästä ja pelattiin sovellettua mölkkyä.

Suomalaisen työn liitto on myöntänyt Savonlinnassa toimivalle Kotilo ry:lle Yhteiskunnallinen yritys -merkin. Kotilo on tarjonnut asumis- ja kuntoutumispalveluja mielenterveyskuntoutujille 33 vuoden ajan, ja aikoo tehdä niin jatkossakin.

— Olemme ylpeitä ja otettuja tästä tunnustuksesta, joka auttaa meitä pysymään palveluntuottajina jatkossakin mitä sitten sote-rintamalla tapahtuukaan, sanoo toiminnanjohtaja Pirjo Hartikainen Kotilo ry:stä.

Yhteiskunnallinen yritys -merkin voi saada yritys, joka on perustettu tuottamaan yhteiskunnallista hyvää ja joka käyttää suurimman osan voitostaan yhteiskunnallisen tai ympäristöongelman ratkaisemiseen. Tärkeää on myös liiketoiminnan yhteiskunnallisten vaikutusten osoittaminen ja toiminnan avoimuus.

Oma koti ja sopiva määrä tukea

Kotilo ry tarjoaa viihtyisän ja turvallisen kodin asukkaana oleville mielenterveyskuntoutujille. Yhdistyksellä on tähän tarkoitukseen 34 asuntoa kahdessa eri osoitteessa Savonlinnassa.

Asukkaat saavat omassa kodissaan yksityisyyden ja oman rauhan, asukasyhteisössä ystäviä ja ihmissuhteita. Kodin lisäksi kuntoutuja saa Kotilolta yksilölliset palvelut ja jokapäiväisessä elämässä tarvittavan avun, tuen, hoivan ja ohjauksen.

— Asiakaskuntamme on haavoittuvainen eikä pysty pitämään puoliaan. Meidän arvojamme tarvitaan tässä maailmassa, Hartikainen sanoo.

Vaikka toiminta on jatkunut jo kymmeniä vuosia, toimintaa on uudistettu ja sen on ajassa kiinni.

Esimerkiksi kuntoutujille tarkoitettu Klubitalo on tärkeä elämän rytmittäjä, jossa jokaiselle löytyy tekemistä oman kykenemisensä mukaan: polttopuiden tekoa, ruuan laittoa, kasvimaan hoitoa, klubilehden tekoa, saunan lämmittämistä.

Töissä 34 paikallista ammattilaista

Uutta on myös nuorten syrjäytymistä ehkäisevä Erkkeri-hanke ja viimeisimpänä lähisuhdeväkivaltatyö, jotka molemmat ovat ajankohtaisia ongelmia yhteiskunnassa.

— Uusimpana haasteena on Kotilon vuorovaikutuksen kehittäminen oman lähiympäristönsä kanssa. Tämä voisi tarkoittaa aluksi vaikka
päiväkahvikutsua naapureille, kertoo Kotilo ry:n puheenjohtaja Leena Uosukainen.

Hartikainen muistuttaa, että paikallisissa käsissä olevan Kotilon toiminta jos mikä on suomalaista lähityötä parhaimmillaan. Työsuhteessa on 34 työntekijää, kaikki savonlinnalaisia.

Kotilon rahoitus tulee asukkailta, jotka maksavat asunnostaan ja ruuastaan, sekä Itä-Savon sairaanhoitopiiriltä. Klubitaloa rahoittaa lisäksi sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.

Juttua päivitetty 13.6.2018 kello 8.15, täydennetty tietoa Kotilon rahoituksesta.