Rantasalmen SM-pilkkien perumista vaati perussuomalaisten puheenjohtajaehdokas

Poliisi lopetti Rantasalmen SM-pilkkeihin liittyvän asian tutkinnan, eikä se epäile asiassa rikosta.

Petri Vanhanen

Rantasalmen SM-pilkin kisa-aika päättyi hetki sitten.
Rantasalmen SM-pilkin kisa-aika päättyi hetki sitten.

Rantasalmen SM-pilkistä poliisille tehdyn tutkintapyynnön taustalta löytyy jyväskyläläinen perusuomalaisten puheenjohtajaehdokas Teemu Torssonen. Hän vaati kisojen perumista eläinsuojelulain rikkomiseen vedoten.

SM-pilkkikisan säännöissä ei tällä hetkellä vaadita kalojen välitöntä lopettamista. Käytännössä kalat päätyvät pilkkikisoissa useimmiten suljettuihin pönttöihin, joissa ne tukehtuvat kuoliaaksi. Torssosen mielestä tämä aiheuttaa kaloille lainvastaista kärsimystä.

Torssonen painottaa, että ilmoituksen tekeminen liittyi erityisesti Suomen lain tulkitsemiseen.
— Eläinsuojelulaki on selvä ja se koskee myös kaloja. Eläimille ei saa aiheuttaa kärsimystä. Kyse on lain tulkinnasta. Moraalinen keskustelu on sitten oma lukunsa.

Poliisi on kuitenkin lopettanut asian tutkinnan.
— Asiassa ei epäillä rikosta, sillä kisassa jokainen kilpailia vastaa eläinsuojelulain noudattamisesta. Suomen vapaa-ajankalastajat eivät säännöissään yllytä ketään lain vastaiseen toimintaan, sanoo rikoskomisario Jouni Väisänen Savonlinnan poliisiasemalta.

Torssosen mukaan rikosilmoituksella ei ole mitään tekemistä hänen puheenjohtajakampanjansa kanssa. Siitä voi olla kampanjoinnin kannalta jopa haittaa, hän uskoo.
— Jos olisin vihreiden ehdokas, tästä olisi varmasti hyötyä. Meidän kannattajakunnassa moni näkee tämän varmasti viherpiipertämisenä.

Torssonen kuitenkin sanoo, että eläinten ja luonnon suojelemiseen liittyvät asiat ovat vahvasti lähellä hänen arvomaailmaansa.
—  Olen kalastanut 20 vuotta ja tutustuin neljä vuotta sitten tutkimuksiin kalojen kipujen kokemisesta. Mielestäni ihminen ei voi olla isänmaallinen, jos hän ei välitä luonnosta ja eläimistä.

Lasse Laitinen