Saksassa varastettu auto Savonlinnassa poliisin takavarikossa — Ostajalle jäi vain maksajan rooli

Savonlinnalainen Minna Pii joutui kärsijäksi, kun hänen ostamansa auto paljastui Saksasta varastetuksi. Autoa hänellä ei enää ole, mutta autolaina täytyy maksaa pois.

Soila Puurtinen

Minna Pii perää erikoisessa tapauksessa omaa oikeusturvaansa sekä kauppalain ja huoltokirjan uskottavuutta.
Minna Pii perää erikoisessa tapauksessa omaa oikeusturvaansa sekä kauppalain ja huoltokirjan uskottavuutta.

Savonlinnan poliisi ja keskusrikospoliisi tutkivat erikoista Saksassa tapahtuneen autovarkauden reittiä.

Kahdeksan vuotta sitten Saksassa varastettu auto päätyi Suomeen jo 2010.

Suomessa se kiersi useamman autoliikkeen, kunnes savonlinnalainen kokki Minna Pii osti maaliskuussa auton varsinaissuomalaisesta autoliikkeestä.

Minna Pii kertoo, etteivät auton asiakirjat olleet millään tavalla epäilyttäviä.

Rekisteriote, huoltokirja ja valmistenumero täsmäsivät. Kaikki näytti hienolta kevättalvella, kun hän allekirjoitti valkoisesta Volkswagen Sciroccosta kauppasopimuksen Varsinais-Suomessa.

— Ei minulle tullut mieleenkään, että auton historiassa tai taustassa olisi jotain hämärää. Sain varsinaissuomalaisesta autoliikkeestä autoon vielä kaksi avaintakin. He olivat tehneet autoon vielä kalliin jakohihnan vaihtoremontinkin, Minna Pii kertoo.

Kyllä siinä kyynel tuli silmäkulmaan. Minulla ei ollut autoa, jolla pääsisin töihin tai kauppaan. - Minna Pii

Unelmien auto

Minna Pii kuvitteli maaliskuussa ostaneensa unelmiensa auton – sellaisen, jossa olisi lisävarusteita ja joka täyttäisi hänet omat tarpeensa.

Tarkoitus ei alkujaankaan ollut ostaa perheautoa ja sen takia hän päätyi Sciroccoon. Kun auton matkamittarissa oli alle 100 000 kilometriä, hän uskoi autosta riittävän iloa työmatkoille.

— En ollut ensi kertaa autokaupoilla. Tarkistin auton tiedot ja kaikki täsmäsivät rekisteriotteesta ja valmistusnumerosta lähtien.

Hän ehti ajaa autolla viitisen kuukautta, kun valkoinen volkkari muuttui painajaiseksi. Ensin maahantuojalta tuli kutsu auton jarrujärjestelmän päivitykseen. Se oli tarpeen turvaamaan jarrujen moitteetonta toimintaa.

Soila Puurtinen

Minna Piin ostama ja varastetuksi paljastanut Volkswagen Scirocco on ollut jo monta kuukautta poliisiaseman pihalla.
Minna Piin ostama ja varastetuksi paljastanut Volkswagen Scirocco on ollut jo monta kuukautta poliisiaseman pihalla.

Huollossa löytyi outouksia

Elokuussa Minna Pii vei volkkarinsa savonlinnalaiseen merkkikorjaamoon jarrujärjestelmän päivitykseen. Pian hänelle soitettiin, ettei järjestelmäpäivitys onnistukaan.

Seuraava soitto tulikin sitten Savonlinnan poliisilta.

— Poliisista päivää! Onko teillä auto ollut hiljattain huollossa? Teidän pitäisi tuoda se auto tänne meille poliisilaitokselle tarkastettavaksi, Minna Pii kertoo poliisin puhelusta.

Hän ajoi auton Haukiniemestä Savonlinnan poliisilaitokselle. Kotimatkalle hän joutuikin sitten soittamaan paluukyydin. Volkkari otettiin poliisin takavarikkoon.

Piitä ei epäillä rikoksesta

Poliisi ei epäillyt missään vaiheessa Minnaa rikoksesta. Auton asiapaperit olivat kunnossa ja se oli laillisesti tuotu Suomeen, mutta valmistenumerot eivät vain täsmänneet.

— En ollut uskoa, että minulle voi käydä näin. Olin ehtinyt ajaa autollani monta kuukautta ja nyt se otettiin takavarikkoon. Kyllä siinä kyynel tuli silmäkulmaan. Minulla ei ollut autoa, jolla pääsisin töihin tai kauppaan.

Poliisin tutkimuksissa paljastui, että Minna Piin maaliskuussa ostama auto onkin Saksassa kahdeksan vuotta sitten ilmoitettu varastetuksi. Auto oli tuotu 2010 Suomeen.

Täällä se oli kiertänyt myynnissä useammassa autoliikkeessä ja päätynyt Varsinais-Suomeen autoliikkeeseen ilman, että missään seitsemän kiertovuoden aikana olisi paljastunut valkoisen volkkarin tarinaa.

Savonlinnalaisessa merkkihuollossa jarrujärjestelmän päivitys epäonnistui, koska auton valmistenumerotiedot olivat virheellisen.

Kaikki paljastui poliisin tutkimuksissa

Savonlinnan poliisilaitoksen tutkimuksissa paljastui, että auton kolmeen eri paikkaan stanssatuista valmistenumeroista kaksi oli väärennetty. Poliisikin oli ymmällään eikä osannut Minna Piitä neuvoa.

Volkkari jäi poliisin takavarikkoon. Se on ollut siellä jo neljättä kuukautta. Rikoskomisario Jouni Väisänen Savonlinnan poliisilaitokselta pitää valkoisen volkkarin tapausta erikoisena.

Hänen poliisiurallaan moista ei ole aiemmin osunut kohdalle. Auton tarinaa tutkii myös Keskusrikospoliisi, koska kyseessä on ilmeisesti Saksassa jo vuosia sitten tapahtunut autovarkaus.

Minna Pii puolestaan yritti purkaa autokauppaansa varsinaissuomalaisen autoliikkeen kanssa – tuloksetta. Ostaessaan Sciroccoa hän hankki vakuutusyhtiöstä autoon keskeytysvakuutuksen ja ajatteli saavansa sieltä käyttöönsä vara-auton.

Siitäkään ei ollut apua, kun auto paljastui varastetuksi. Minna Pii on edelleen ilman autoa ja joutuu tämän tästä lainaamaan tuttaviltaan autoa työ- ja kauppamatkoilleen. Kymmenien kilometrien päässä Haukiniemessä asuvana auto on tarpeen.

Harvinainen tapaus

Kuluttajaoikeusneuvoja Annica Granvik Uudenmaan maistraatista sanoo valkoisen volkkarin tarinaa erikoiseksi. Hänenkään tiedossa ei ole kuin yksi tapaus vuosien takaa, jossa autoliikkeen myymä auto paljastuu myöhemmin ulkomailta varastetuksi.

Soila Puurtinen

Polkupyörä on Minna Piille käynyt tutuksi menopeliksi autotapauksen jälkeen. Kun autolaina poliisin takavarikoimasta autosta painaa päälle, ei uusi auto tule kysymykseen.
Polkupyörä on Minna Piille käynyt tutuksi menopeliksi autotapauksen jälkeen. Kun autolaina poliisin takavarikoimasta autosta painaa päälle, ei uusi auto tule kysymykseen.

Granvik kuitenkin arvelee kiinnijäämisriskin olleen pienen, koska varkaus voi paljastua tavallaan sattumalta ja vasta vuosien jälkeen.

Jos savonlinnalainen merkkikorjaamo olisi ollut yhtä huolimaton tai välinpitämätön kuin aiemmat päivityksiä yrittäneet korjaamot, tapaus ei olisi tullut edes ilmi. Muualla Suomessa merkkikorjaamot olivat tehneet auton huoltokirjaan vain merkinnät, että ”päivitys ei onnistunut” ja jättäneet selvittämättä päivityksen epäonnistumisen syyn.

Iso lasku maksettavana

Minna Pii on kärsinyt autokaupassa ainakin 16 000 euron vahingon. Hänelle jäi vain maksettavaksi ottamansa autolainan lyhennys, muttei autoa. Hän menetti autokaupassa sekä entisen vaihtoon menneen autonsa että uuden hankkimansa Volkswagen Sciroccon.

Nyt Minna Pii jaksaa jo nauraen kertoa autonsa uskomatonta tarinaa, mutta sanoo vierittäneensä monta kyyneltä syksyn aikana. Samalla häneltä on mennyt luotto huoltokirjojen tarinoihin ja kauppalakiinkin. Myös kuluttajan oikeusturvan perään hän kyselee ja kummastelee asioiden hidasta etenemistä.

— Tuntuu, että jos ei itse jatkuvasti kysele asioiden etenemistä, niin ne hautautuvat. Nyt monen eri asianajajan laskut alkavat varmasti olla suuremmat kuin auton hinta, hän sanoo.