Koululaiset käyttävät maskeja vaihtelevasti – "Ei niitä suosituksia turhaan ole annettu", sanoo Mertalan koulun yhdeksäsluokkalainen Venla Huoman

Monet peruskoululaiset olivat käyttäneet maskia vapaa-aikanaan jo ennen suositusta.

Tuija Pauhu

Mertalan koulussa melkein kaikki käyttävät maskia, kertovat yhdeksäsluokkalaiset Marika Kasper (ylh. vas.), Venla Huoman, Jesse Parkkonen ja Veikka Kosonen sekä kuudesluokkalaiset Essi Turunen (alh. vas), Siiri Malmstedt ja Jose Anttonen.
Mertalan koulussa melkein kaikki käyttävät maskia, kertovat yhdeksäsluokkalaiset Marika Kasper (ylh. vas.), Venla Huoman, Jesse Parkkonen ja Veikka Kosonen sekä kuudesluokkalaiset Essi Turunen (alh. vas), Siiri Malmstedt ja Jose Anttonen.

Savonlinnan kouluissa 6.–9-luokkalaiset käyttävät kasvomaskeja vaihtelevasti.

Mertalan koulun yhdeksäsluokkalainen Jesse Parkkonen kertoo, että melkein kaikki hänen luokkatoverinsa käyttävät maskeja. Kuudesluokkalaiset Essi Turunen, Siiri Malmstedt ja Jose Anttonen kertovat, että tilanne on sama kuudennellakin luokalla.

Rehtori Saila Heikkisen mukaan tilanne Mertalassa vaihtelee luokittain, mutta ainakin yläkoululaiset käyttävät maskeja hyvin.

– Ei niitä suosituksia turhaan ole annettu, sanoo Mertalan koulun yhdeksäsluokkalainen Venla Huoman.

Kerimäen yhtenäiskoulun rehtorilla Sarri Aallolla on toisenlaista kerrottavaa:

– Maanantaina näytti siltä, että maskeja käytetään tunnollisesti. Nyt yläkoululaisilla arviolta noin 30 prosentilla on maskit. Kuudesluokkalaisista useimmat käyttävät maskeja, Aalto sanoo.

Talvisalon joidenkin oppilaiden perheille on muistuteltu maskisuosituksesta Wilma-viestillä, kun havaittiin, että luokassa vain muutamalla oppilaalla oli maski.

– Ehkä ihan kaikki eivät vielä ole sisäistäneet, miksi maskeja pitää käyttää. Vahvasti me sitä suosittelemme, ja opettajat näyttävät esimerkkiä, Talvisalon koulun Muurarinkadun yksikön apulaisrehtori Kimmo Jaatila sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi perjantaina tammikuun 8. päivänä suosituksen, että 12 vuotta täyttäneet käyttäisivät maskia. Sosteri antoi THL:n suosituksen alueelleen seuraavana tiistaina.

Viime viikon perjantaina kaupunki alkoi jakaa kangasmaskeja peruskoulun 6.–9.-luokkalaisille ja välitti suositusta koskevan viestin Wilma-viestipalvelussa koululaisten koteihin. Jokaiselle oppilaalle on varattu viisi maskia.

Talvisalon oppilaat tosin saivat maanantaina alkajaisiksi vain neljä maskia.

– Kaikkia maskeja ei saatu jakoon kerralla, mutta asia korjataan, Jaatila sanoo. Puuttuvat maskit jaetaan tämän viikon aikana.

Ennen viime viikkoa maskisuositus koski toisen asteen oppilaitoksia eli ammattiopistoa ja lukioita.

Mertalan kuudesluokkalainen Jose Anttonen aloitti maskin käytön kaupungin suosituksen tullessa voimaan. Mertalan oppilaista ainakin Parkkonen, Malmstedt, Turunen ja Huoman olivat käyttäneet maskeja vapaa-aikanaan jo ennen kuin kaupunki suositteli sitä peruskouluihin, samoin yhdeksäsluokkalaiset Marika Kasper ja Veikka Kosonen.

– Olen käyttänyt maskia esimerkiksi kaupassa, Turunen sanoo.

Vapaa-aikanaan Turunen käyttää kertakäyttömaskia, jonka kanssa on hänen mielestään vähän helpompi hengittää kuin kangasmaskin kanssa.

Parkkonen kulkee Haukiniemestä kouluun linja-autolla tai taksilla. Hän kertoo käyttäneensä maskia koulumatkoilla siitä asti, kun maskisuositukset joukkoliikenteeseen tulivat.

Savonlinnan kouluissa maskia suositellaan käytettäväksi oppitunneilla kaikissa tilanteissa, joissa sitä voi käyttää. Samalla oppilaille muistutetaan, että turvavälit toisiin ihmisiin on pidettävä maskista huolimatta.

Välitunneilla maskeja ei suositella, jotta oppilaat saisivat raitista ilmaa. Myös oppitunneilla voi tulla esimerkiksi liikunnan- tai musiikinopetuksessa tilanteita, joissa maskia ei voi käyttää.

– Viisi maskia on tarkoitus käyttää yhden koulupäivän aikana. Maskien puhdistus on kotien vastuulla. Tarkoitus on, että kaikki maskit ovat aamulla taas puhtaina oppilailla mukana, Kerimäen rehtori Sarri Aalto sanoo.

Kaikkien peruskoululaisten kotiin menneessä Wilma-viestissä neuvotaan joko keittämään maskit tai pesemään ne yli 60 asteen lämpötilassa.

Luetuimmat

Kommentoidut