Lumisade toi linnut takaisin ruokinnoille — hyönteissyöjät nyt tiukan paikan edessä

Takatalvi luo erikoisen tilanteen myös huomenna käytävälle lintuhavainnointitapahtumalle, Tornien taistolle.

Ilkka Solantera

Kun maa peittyi lumeen, palasivat linnut ruokintapaikoille. Kuvan savonlinnalaisella ruokinnalla viihtyivät muun muassa järripeippo (vas.), peippo, vihervarpunen ja viherpeippo.
Kun maa peittyi lumeen, palasivat linnut ruokintapaikoille. Kuvan savonlinnalaisella ruokinnalla viihtyivät muun muassa järripeippo (vas.), peippo, vihervarpunen ja viherpeippo.

Päivän valjetessa perjantaina oli Savonlinnan seudulla maa valkoinen. Se tiesi ongelmia ihmisten lisäksi myös eläimille, erityisesti tänne jo ennättäneille muuttolinnuille.

Takatalvi lisää lintujen kuolleisuutta selvästi, toteaa savonlinnalainen lintuharrastaja Arto Muinonen.

— Kun maa on lumen peitossa, on ravinnon löytäminen vaikeaa, hän arvioi.

Osa linnuista ottaa takapakkia

Moni laji on kuitenkin sopeutunut pohjolan vaihteleviin kevätsäihin. Linnut etsivät sulia paikkoja metsistä puiden alta ja oksistoista. Rannoilla ja kosteikoilla vesi pitää maan sulana ja suliin paikkoihin voikin nyt kerääntyä suuria määriä lintuja.
Koleat kelit aiheuttavat erityisiä vaikeuksia seudulle saapuneille hyönteissyöjille, sillä lentäviä hyönteisiä ei ole nyt yhtään.

Osa hyönteissyöjistä saattaakin ottaa nyt siivet alleen ja palata vähän matkaa etelämmäs.

— Kirjosieppoja on jo tullut alueellemme, samoin Suomen yleisin laji, pajulintu, on jo täällä havaittu. Niiden kannalta takatalvi on valitettava juttu, ja vaikkei tätä kestäkään monta päivää, on lintujen saatava ruokaa tänäänkin. Siksi ne saattavat ottaa vähän takapakkia.

— Toisaalta tämä on luonnon tapa leikata pois liian innokkaita muuttajia. Yleensä aikainen tuleminen on hyödyksi reviirien valtaamisen takia, mutta siinä on riskinsä, Muinonen huomauttaa.

Ruokintapaikoille lisää ruokaa

Mitä ihminen voisi sitten tehdä lintuja auttaakseen? Ainakin sen, että talvinen ruokintapaikka kannattaa herättää henkiin vielä päiväksi, pariksi.

— Nythän on hienot mahdollisuudet saada ruokinnalle hyvinkin eksoottisia lajeja. Totta kai linnut ottavat ruokansa sieltä, mistä helpoiten saavat ja siksi ruokinnoille saattaa tänään kokoontua valtavia lajimääriä.

Tornien taisto vaarassa

Pahaksi onneksi tämänkertainen takatalvi osui juuri merkittävän valtakunnallisen lintujentarkkailutapahtuman, Tornien taiston, aattoon. Muinonen arvelee, että sääolot muuttavat tapahtuman luonteen täysin maan lumisilla alueilla.

— Maisena on nyt täysin hiljainen, eli äänihavaintoja ei varmaankaan saada. Oma ongelmansa on myös harrastajien pääsy tarkkailupaikoille, eli lintutorneille. Kesärenkailla ei kannata lähteä turhan päiten liukastelemaan, hän pohtii.