Kymmenen työttömäksi Rantasalmella – Lameco LHT konkurssiin

Samalla päättyi myös Rantasalmi-hirsitalojen tarina.

Lameco valmisti Rantasalmen tehtaallaan hirsitaloja kotimaahan ja Venäjälle maineikkaalla Rantasalmi-tuotemerkillä. Rantasalmi Oy oli aikanaan maan viidenneksi suurin hirsitalotehdas.
Lameco valmisti Rantasalmen tehtaallaan hirsitaloja kotimaahan ja Venäjälle maineikkaalla Rantasalmi-tuotemerkillä. Rantasalmi Oy oli aikanaan maan viidenneksi suurin hirsitalotehdas.

Rantasalmella hirsitaloja valmistanut Lameco LHT Oy sekä sen omistajayhtiö Eurotimber on asetettu konkurssiin.

Suurimmat velkojat ovat Pohjois-Savon Osuuspankki, Finnvera sekä Säästöpankki Optia. Pesänhoitaja Jarmo Makkonen asianajotoimisto Krogerus Oy:sta ei osaa vielä kertoa velkojen kokonaismäärää.

– Konkurssi alkoi maanantaina ja pesäluettelointi on kesken. Tässä vasta kartoitetaan velkojen kokonaismäärää, Makkonen kertoo.

Yhtiö haki konkurssia itse. Taustalla oli jo pidempään jatkunut markkinoiden hiipuminen. Yhtiö valmisti hirsitaloja sekä Suomen että Venäjän markkinoille.

Yhtiö työllisti viime vaihteessa vajaat 30 työntekijää, joista kymmenen Rantasalmella. Työntekijät saivat irtisanomisilmoituksen niin ikään maanantaina.

Yhtiö on toiminut kunnalta vuokraamissaan tiloissa Rantasalmen asemalla.

Lameco tuli Rantasalmelle noin kymmenen vuotta sitten ostettuaan konkurssiin menneen Rantasalmi Oy:n, jonka talousneuvos Osmo Ruotsalainen perusti vuonna 1946.

Yritys oli aikanaan suomalaisen hirsitaloteollisuuden airut, jonka mallistoa esiteltiin 1960-luvulla muun muassa Chicagon ja Lontoon messuilla.

Ruotsalainen myi yrityksen sittemmin Metsäliitolle, jolta pitkäaikainen toimitusjohtaja Pertti Karhinen osti sen vuonna 1995.

Lameco jatkoi hirsitalojen valmistusta ja myyntiä perinteikkäällä Rantasalmi-tuotemerkillä. Osa Varpaisjärvellä valmistetusta liimapuusta tuotiin Rantasalmelle hirsitalojen raaka-aineeksi.

Toimintaa ei synergiaedusta huolimatta saatu kannattavaksi.

Vuonna 2018 liikevaihto oli noin kahdeksan miljoonaa euroa ja liiketulos vajaat 600 000 euroa tappiollinen. Henkilöstöä yrityksessä oli pari vuotta sitten 50.

Pesänhoitajan mukaan ensisijaisena tavoitteena on löytää tuotantotiloihin jatkaja. Ellei tämä onnistu, koneet ja laitteet realisoidaan.

– Aikatauluja meillä ei asian suhteen ole johtuen vallitsevasta tilanteesta. Mennään eteenpäin aikataululla, jolla voidaan.