Kymmenien kanteluiden kohde pastori Marjaana Toiviainen puolustautuu: "En ole tehnyt mitään väärää" — ilmoitti aikeesta muuttaa pois Suomesta

Marjaana Toiviaisesta on tehty Helsingin hiippakunnan tuomiokapituliin 26 kantelua. Helsingin Oulunkylän seurakunnan pastori on lähtöisin Savonlinnasta.

Tuija Pauhu

Marjaana Toiviainen Savonlinnan seurakuntakeskuksessa sunnuntaina 12.3.2017 järjestetyssä keskustelutilaisuudessa tasa-arvoisesta avioliittolaista ja seksuaalivähemmistöjen asemasta seurakunnassa.

Helsingin Oulunkylän seurakunnan pastori Marjaana Toiviaisesta on tehty Helsingin hiippakunnan tuomiokapituliin tähän mennessä 26 kantelua.

Toiviainen on lähtöisin Savonlinnasta ja ottanut täälläkin voimakkaasti kantaa suvaitsevaisuuden puolesta viimeksi Savonlinnan seurakunnan tekemän ns. rukouskieltopäätöksen yhteydessä.

Helsingin kantelut ovat tulleet yksityishenkilöiltä ja ne koskevat Toiviaisen toimintaa turvapaikanhakijoiden parissa.

— Kanneltu on erityisesti siitä, että hän olisi yrittänyt estää poliiseja virkatoimissaan Metsälän vastaanottokeskuksen luona, kertoo hiippakunnan lakimiesasessori Ritva Saario.

Kuka tahansa papin toimintaan tyytymätön voi tällaisen kantelun tehdä.
— Pappi on virassaan aina jonkin tuomiokapitulin ja piispan kaitsennan alainen.

Saario ei osaa sanoa kanteluiden käsittelyn tarkempaa aikataulua.
— Ensin kuullaan kantelun kohdetta ja vasta sitten asiaa päästään oikeastaan käsittelemään. Toiviaista ei ole vielä kuultu.

Periaatteessa kantelusta voi seurata hallinnollista ohjausta tai jopa pappisviran menetys.
— Ei siitä päästä koskaan lähdetä liikkeelle. Papin menettelyyn voidaan kiinnittää huomiota, ja skaala on laaja ja monipuolinen.

Saarion mukaan kanteluja ei yleensä juuri tule.
— Aika harvinaista se on. Tätä lukuunottamatta on ollut yksittäisiä tapauksia.

Toiviaiselle itselleen on tärkeää olla kuuliainen kirkolle.
— Olen vannonut pappisvalan, ja sen vuoksi seisoin poliisiauton edessä elämäni ensimmäistä kertaa — vaikka minua pelotti ja suretti valtavasti. Sen vuoksi menen myös mielelläni tuomiokapitulin kuultavaksi, koska tiedän, etten ole tehnyt mitään väärää, päinvastoin.

— Kirkossa hoidamme asiat piispallisella kaitsennalla, mitä pidän tärkeänä ja arvokkaana. Tuomiokapituli on eräänlainen kirkollinen tuomioistuin, mutta piispa on minulle erityisesti paimen — hän, joka auttaa ja ohjaa, neuvoo ja nuhtelee. Rakastan piispaani ja koen keskustelut hänen kanssaan tärkeiksi, olivat ne kriittisiä tai kehuvia, sanoo Toiviainen.

Toiviaisen mukaan piispa Irja Askola on soittanut hänelle ja antanut kaiken tukensa, samoin kirkkoherra Ulla Kosonen.
— Minulla on ollut koko ajan kirkkoni täysi ja saumaton tuki.

Kanteluista kertoi ensin uutissivusto Kotimaa24.

Marjaana Toiviainen kertoo Facebook-päivityksessään, että aikoo muuttaa pois Suomesta.

Artikkeliin korjattu oikea linkki alkuperäiseen kanteluuutiseen to 20.4. klo 10.38.

Juttuun lisätty tieto Marjaana Toiviaisen Facebook-päivityksestä kello 14.49.

Simo Härkönen

Simo Härkönen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat