Hallitus kertoo illan koronaneuvotteluista, katso suorana kello 10 – Epidemiatilanne ja valmiuslain kynnys esillä

Lehtikuva / Emmi Korhonen

Pääministeri Sanna Marin (sd.) saapui hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle keskiviikkona. Hallitus kävi neuvottelussaan läpi pahenevaa koronatilannetta ja pohti uusia keinoja sen taltuttamiseksi.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) saapui hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle keskiviikkona. Hallitus kävi neuvottelussaan läpi pahenevaa koronatilannetta ja pohti uusia keinoja sen taltuttamiseksi.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) käyvät läpi hallituksen eilisillan neuvotteluita tiedotustilaisuudessa aamupäivällä.

Hallitus kävi eilisissä neuvotteluissa läpi epidemian tilannekuvaa ja sitä, missä vaiheessa jouduttaisiin mahdollisesti turvautumaan valmiuslakiin kevään tavoin. Marin korosti, että tällä hetkellä valmiuslakiin turvautuminen ei ole ajankohtaista vaan epidemiaa yritetään hillitä alueellisten viranomaisten toimin.

Katso suora lähetys alla olevalta videolta. Jos media ei näy, pääset seuraamaan tilaisuutta tästä linkistä.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antavat myös viikoittaisen koronatilannekatsauksensa.

Marin on pitänyt pääkaupunkiseudulle valmisteilla olevia uusia rajoitustoimia painavina ja sanonut uskovansa, että ne tehoavat. Pääkaupunkiseudun uusista toimista on tarkoitus kertoa tarkemmin huomenna.

– Uskoisin kyllä, että näillä toimilla päästään pitkälle, saadaan tapausmäärät alas ja toivon mukaan mahdollisimman pian. Mutta kuten olemme nähneet Euroopasta, tilanne voi paheta nopeasti, sen seuraukset voivat olla hyvin vakavia, Marin sanoi illan neuvottelujen alkaessa.

Hän patisti epidemian kiihtymisvaiheessa olevia alueita ottamaan käyttöön kaikki ne toimet, joita hallitus on suosittanut. Jopa leviämisvaiheen toimia voidaan hänestä ottaa etupainotteisesti käyttöön, valikoiden keinoja, joista on mahdollisimman vähän vahinkoa.

– Näkisin kyllä, että esimerkiksi aikuisten harrastustoiminnan lopettaminen on sen kaltainen asia, joka ei tämän kaltaisessa vakavassa tilanteessa olisi kohtuutonta, mutta vähentäisi kontakteja merkittävästi, Marin sanoi.

Hän puhui toimittajille Säätytalolla mennessään hallituksen neuvotteluihin.

Valmiuslain käyttöönoton kriteereistä Marin arvioi, että pitäisi olla selkeä tarve valmiuslain pykälille.

– Eli meillä pitäisi olla selkeä tarve, esimerkiksi terveydenhuollon henkilöstön osalta, sen kaltaisiin järjestelyihin, joihin vain valmiuslaki antaa meille välineitä. Tai mikäli tarvitsisimme niin kovia rajoitustoimia, kuten liikkumisen rajoittamista, johon keväälläkin jouduimme turvautumaan Uudenmaan eristämisen osalta, Marin sanoi.