”Kunpa nuoret äidit löytäisivät laulamisen uudelleen”, toivovat Masumuskarin Savonlinnassa käynnistävät Maija Keskinen ja Heidi Hautakangas

Tiistaina alkavassa Masumuskarissa odottavat äidit laulavat yhdessä tuttuja lastenlauluja, jotka vauva oppii jo vatsassa kasvaessaan.

Soila Puurtinen

Laulu tekee hyvää sekä äidille että lapselle, toteavat Masumuskarin ensi viikolla aloittavat NNKY:n toiminnanohjaaja Heidi Hautakangas ja Linnalan opiston musiikin pääopettaja Maija Keskinen. 
Laulu tekee hyvää sekä äidille että lapselle, toteavat Masumuskarin ensi viikolla aloittavat NNKY:n toiminnanohjaaja Heidi Hautakangas ja Linnalan opiston musiikin pääopettaja Maija Keskinen. 

Muskarihetki on ilmainen ja avoin kaikille laulutaidoista riippumatta. — Heidi Hautakangas

Linnalan opisto yhdessä Savonlinnan NNKY:n kanssa aloittaa tulevan viikon tiistaina 14. tammikuuta odottaville äideille tarkoitetun Masumuskarin. Ohjelmassa on perinteisiä, tuttuja lastenlauluja, kehtolauluja, loruja sekä reippaita liikunnallisia lauluja, jotka vatsassa kasvava lapsi oppii jo ennen syntymäänsä.

— Kunpa nuoret äidit löytäisivät laulamisen uudelleen! Tilalle on ehkä tullut kuunneltu musiikki, joka ei korvaa äidin laulamista. Lapselle oman äidin laulu on maailman ihanin ääni jo äidin vatsassa, toteaa Linnalan opiston musiikin pääopettaja Maija Keskinen.

— Lapsi ei ole tyhjä taulu, joka alkaa oppia vasta synnyttyään. Hän pystyy kuulemaan jo noin 20:nnesta raskausviikosta lähtien. Lapselle voi laulaa vaikkapa kehtolaulua jo ennen hänen syntymäänsä. Lapsi tuntee äidin laulun myös kehon kautta resonointina.

Laulu oli jo ennen puhetta

Tutkijat ovat todenneet, että laulu ja tanssi saattavat olla ihmiselle jopa puhetta varhaisempia tapoja ilmaista itseään.

— Ehkä tästä johtuu se, että laulaen ilmaistu asia menee lapselle monesti paremmin perille kuin puhuttu, Keskinen sanoo. Ja minkä aarteen lapsi saa mukaansa elämänsä varrelle, kun hän jo kotona kuulee laulua. Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa.

Myös Savonlinnan NNKY:n toiminnanohjaaja Heidi Hautakangas on perehtynyt äidin äänen hyvää tekevään vaikutukseen.

— On tutkimuksin todettu, että musiikin vaikutus sikiön kehitykseen on positiivinen. Lisäksi laulaminen lujittaa äidin ja lapsen suhdetta. Ja tässä tapauksessa, kun lauletaan yhdessä, saa äitikin vertaistukea toisista, Hautakangas luettelee.

Soila Puurtinen

Värikäs, virkattu mustekala on monipuolinen ensilelu. Sen avulla vauva oppii  esimerkiksi kurkottamaan ja tarttumaan. 
Värikäs, virkattu mustekala on monipuolinen ensilelu. Sen avulla vauva oppii  esimerkiksi kurkottamaan ja tarttumaan. 

Ilta-aika sopii myös työssä käyville

Masumuskari ei ole uutta maailmalla, mutta Savonlinnassa se on.

Masumuskari pidetään lähellä Pikku Kakkosen leikkipuistoa olevissa NNKY:n kodinomaisissa tiloissa osoitteessa Koulukatu 18 B 7. Ohjaajina vuorottelevat Keskinen ja Hautakangas.

Ajankohdaksi valikoitui tiistai-ilta kello 17.30—18.

— Ilta-aika siksi, että töissä käyvät odottavat äiditkin ehtisivät mukaan, Hautakangas toteaa.

Muskarihetki on maksuton

Puoli tuntia kestävään Masumuskariin voi tulla myös lapsen kanssa ilman ennakkoilmoittautumista. Muskarissa voi käydä kerran tai joka kerta oman mielenkiintonsa mukaan. 

— Muskarihetki on ilmainen ja avoin kaikille laulutaidoista riippumatta. Tulija tarvitsee vain rohkeutta laulaa omalla äänellään yhdessä muiden kanssa.

Samana iltana samoissa tiloissa kokoontuu tiistaisin kello 16—19 myös Masukahvila, joka tarjoaa hyvän tilaisuuden tutustua muihin odottaviin äiteihin kahvittelun merkeissä.

Keskisen mukaan Linnalan opiston tavoitteena on käynnistää ensi syksynä vauvamuskari.

— Tavoitteena on jatkuvuus. On ihan tutkittu asia, että musiikki muokkaa lapsen aivoja positiivisella tavalla ja auttaa keskittymään. Ja miten paljon laulu yhdistääkään!

Lisätietoja Masumuskarista ja Masukahvilasta saa Savonlinnan NNKY:stä 044 3495 374.