Painettuja sanomalehtiä ja Ylen televisiokanavia pidetään luotettavimpina

Snapchatiin, Instagramiin, Twitteriin, Facebookiin, Youtubeen, Linkediniin tai Whatsappiin suomalaiset eivät yhdistä ominaisuutta luotettava.

Tuija Pauhu

Suomalaiset pitävät painettuja sanomalehtiä kaikkein luotettavimpina.
Suomalaiset pitävät painettuja sanomalehtiä kaikkein luotettavimpina.

Suomalaisista 75 prosenttia pitää painettuja sanomalehtiä luotettavina. Toiseksi eniten luotetaan Ylen televisiokanaviin, joita 73 prosenttia suomalaisista pitää luotettavina.

Ylen radiokanaviin luottaa 67 prosenttia suomalaisista ja Ylen digitaalisiin palveluihin 42 prosenttia. Sanomalehtien maksullisia digitaalisia palveluita piti luotettavana 39 prosenttia ja sanomalehtien maksuttomia digitaalisia palveluita 31 prosenttia.

Sen sijaan verkkopalveluihin kuten Snapchatiin, Instagramiin, Twitteriin, Facebookiin, Youtubeen, Linkediniin tai Whatsappiin suomalaiset eivät yhdistä ominaisuutta luotettava.

Nuorille tärkeitä sanomalehdet ja Google

Painettuja sanomalehtiä ja Ylen televisiokanavia suomalaiset pitävät tutkimuksen mukaan tärkeimpinä, asiantuntevimpina, hyödyllisimpinä ja läheisimpänä uutislähteinä.

Nuorille aikuisille tärkeimpiä uutislähteitä ovat sanomalehtien digitaaliset palvelut, painetut sanomalehdet sekä Google.

— Yllättävintä on, että hämmästyttävän ennallaan perinteisen median luotettavuus on pysynyt, Sanomalehtien liiton markkinointi- ja tutkimusjohtaja Sirpa Kirjonen sanoo.

Kirjosen mukaan olisi tärkeää, että sanomalehdet ja muu luotettava media erottuisivat verkossakin muista verkkotoimijoista.

Hän arvelee, että verkon käytön lisääntymisen myötä suhtautuminen sanomalehtien ja muun median verkossa julkaistuihin sisältöihin paranee pikkuhiljaa.

Hämmästyttävän ennallaan perinteisen median luotettavuus on pysynyt. — Sirpa Kirjonen

Sanomalehtien liitto teetti IRO Researchilla tutkimuksen, jossa kysyttiin suomalaisten mielipiteitä 22 median luotettavuudesta. Tutkimushaastatteluja tehtiin tuhat maaliskuussa. Tulosten virhemarginaali on maksimissaan noin 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.