Yrittäjyysviikko: Neljä Savonlinnan seudun yrittäjää listasi yrittämisen hienoudet ja kiroukset

Tällä viikolla vietetään kansainvälistä yrittäjyysviikkoa. Kysyimme neljältä yksinyrittäjältä, millaista on olla yrittäjä satavuotiaassa Suomessa.

Soila Puurtinen

Sulkavalainen Toni Timonen aloitti yrittäjänä jo 19-vuotiaana armeijassa, kun hän osti osakkuuden appiukon metsänkorjuuyrityksestä.

Yrittäminen on Suomen selkäranka. Kysyimme neljältä Itä-Savon levikkialueen pienyrittäjältä, millaista on yrittäminen 100-vuotiaassa Suomessa Savonlinnan seudulla.

Toni Tiimonen, 25, metsäpalveluyrittäjä, Sulkava

1) Mikä kannustaa yrittämään?

— Kai se on se, että on oman itsensä herra. Mielestäni voin yrittäjänä käyttää omaa ammattitaitoani monipuolisemmin ja laajemmin kuin toisen työntekijänä pystyisin. Saa antaa apua ihmisille heille riesana olevista puista ja nähdä miten asiakas on ''yleensä'' tyytyväinen viimeistellystä lopputuloksesta. Työnkuva on laaja: mökki- ja pihapuiden kaadosta metsänhoidollisiin metsurin tehtäviin. Toiminimen kautta olen tähän asti näitä töitä tehnyt.

2) Mikä on yrittämisen raskain puoli?

— Yrittäjällä on aina vastuu kovin suuri. Työntekijä voi mennä töihin ja tehdä oman hommansa, mutta yrittäjänä olen vastuussa kaikesta yrityksen toimintaan liittyvästä. Ei ole mahdollista mennä Liiton päivärahoille, jos ei ole, töitä joten pitää olla avarakatseisempi ja tehdä välillä töitä, mikä ei ole omaa toimialaa. Olemme lopettelemassa osakeyhtiötä, jossa olen mukana. Jatkossa olen yksinyrittäjä kokonaan. 

3) Miksi ja milloin aloit yrittäjäksi?

— Aloitin jo 19-vuotiaana armeijassa, kun ostin osakkuuden appiukon metsänkorjuuyrityksestä. Olin sitä ennen ollut vierailla hakkuukonetta käyttämässä. Isä on maatalous- ja metsäyrittäjä, joten yrittäminen on lapsuudesta asti ollut lähellä. Muutamme pian kotitilalle perheeni kanssa, kun teemme sukupolvenvaihdoksen tilalla.

Soila Puurtinen

Savonlinnalainen Seija Pietarinen ei ole koskaan kokenut yrittämistä raskaaksi.

Seija Pietarinen, 65, Kudonnan ja sisustamisen erikoisliike, Savonlinna

1) Mikä kannustaa yrittämään?

— Ihan mahdoton ilo tehdä tätä työtä. Rahan kanssa tällä ei ole mitään tekemistä tänä päivänä, koska nettikauppa tekee kivijalkayrittämisen vaikeaksi. Yrittäminen ja käsityöläisyys on intohimo ja elämäntapa. Olen ollut eläkkeellä jo pari vuotta, mutta liike on auki yhä maanantaista keskiviikkoon.
— Sosiaalinen puoli, vanhat asiakassuhteet, päivittäiset kontaktit ihmisiin — ne ovat kaikki tärkeitä minulle. On ihanaa tavata esimerkiksi käsityön ammattilaisia. Minulla on yli 40 vuotta vanhoja asiakassuhteita, vanhimmat asiakkaani ovat yli 90-vuotiaita.

2) Mikä on yrittämisen raskain puoli?

— En ole kokenut yrittämistä koskaan raskaaksi. Olen toiminut niin, ettei taloudellista painolastia tule. Olen hoitanut pakolliset menot ensin, en ole yrittänyt velkarahalla.

3) Miksi ja milloin aloit yrittäjäksi?

— Aloitin, kun olin valmistunut tekstiilisuunnittelijaksi Kuopion taideakatemiasta 1978. Olen toiminut 40 vuotta yrittäjänä. Olen toiminut myös yrittämisen ohessa Linnalan tekstiilityön opettajana 10 vuotta. Itsetunto ja itseluottamus on ja oli kunnossa. Yrittäjyys ja käsintekeminen on perinne suvussakin. On ihana mennä maanantaiaamuna omaan yritykseen töihin.

Auli Terävä

Parikkalalainen Anni Naukkarinen nappasi nimen yritykseensä kylän nimestä, joka paikallisten suussa muokkautuu muotoon Tivvii.

Anni Naukkarinen, 32, parturi-kampaaja, Parikkala

1) Mikä kannustaa yrittämään?

— Oma vapaus on kannustanut yrittäjäksi. Voin säädellä työajat. Se on tärkeää erityisesti nyt, kun perheessä on kolme pientä lasta. Saan hallita asioita sekä pitää lomat, milloin minulle ja perheelleni sopii.

2) Mikä on yrittämisen raskain puoli?

— Yrittämisen vapaudessa on myös vastuunsa. Töitä tehdään yön pimeinä tunteina, kun lapset nukkuvat. Eli itse joutuu tekemään yrityksen asioita, ellei niitä sitten ulkoista. Työskentelen yksin haja-asutusalueella. Välillä kaipaan työkavereita ja vertaistukea. Saman ammatinharjoittajien kanssa olisi mukava saada aikaan yhteisiä tapaamisia, vaihtaa kuulumisia, tietoja ja taitoja.

3) Miksi ja milloin aloit yrittäjäksi?

— Aloitin yrittäjänä vuonna 2009. Sitä ennen toimin ravintola-alalla. Lappeenrannan ABC:llä joskus työkavereiden kanssa pohdimme, mikä ammatti kiinnostaisi silloista enemmän. Minä heitin kehiin parturi-kampaajan ja niin vain olin alaa sitten Savonlinnassa opiskelemassa. Minusta ei pitänyt tulla yrittäjää. Kai se on jotenkin verissä, yrittäjäperheessä kun olen kasvanut. Valmistumiseni jälkeen muutin vuonna 2008 mieheni kotitilalle. Hän ehdotti, että navetan maitohuoneesta saisi kunnostettua hyvän tilan kotiparturille. Hyvin tänne asiakkaat ovat tien löytäneet.

Tuija Pauhu

Timo Leminen pitää hyvänä valintaansa ryhtyä yrittäjäksi. - Tyytyväiset asiakkaat kannustavat jaksamaan, hän sanoo.

Timo Leminen, 37, suutari ja avainasiantuntija, Savonlinna

1) Mikä kannustaa yrittämään?

 — Yrittäjäksi ryhtymiseen minua innosti ennen kaikkea mielenkiintoinen, hyvin käytännön läheinen ja asiakaslähtöinen työ. Tyytyväiset asiakkaat innostavat tietysti  kehittämään myös itseään, ja oppimaan ammatissaan uusia asioita ja taitoja.  Asiakkailta saatu kiitos kannustaa aina. Ammatinvaihtajana on ollut mielenkiintoista myös oppia tekemään kokonaan toisenlaista työtä kuin aikaisemmin. Toimin ennen yrittäjäksi ryhtymistäni 14 vuotta vartijana.

2) Mikä on yrittämisen raskain puoli?

— Yrittäjyyden raskain puoli onkin minusta oikeastaan se yrittämisen paras puoli. Vaikka yrittäjän vastuu painaakin, niin minusta on ollut hienoa ottaa tämä vastuu vastaan niin hyvinä kuin huonoinakin päivinä. Käytännössä tämä tarkoittaa vapautta tehdä kaikki päätökset itsenäisesti. Tietysti yksinään yrittävän ihmisen loma-ajat ja sairauslomien merkitys on muuttunut kokonaan toiseksi aiempaan verraten.

3) Miksi ja milloin aloit yrittäjäksi?

— Aloin tehdä yrittäjänä töitä maaliskuussa 2016. Tämä ala yksinkertaisesti kiinnosti minua. Sen lisäksi oma elämäntilanteeni oli sellainen, että mahdollisuus ryhtyä yrittäjäksi sopi minulle oikein hyvin. Olen ollut kyllä tyytyväinen siihen, että lähdin rohkeasti yrittämisen tielle. Tähän asti kaikki on sujunut hienosti.