Myös Savonlinnan ja Enonkosken koululaiset pakkasivat koulukirjat pulpeteista kotiin – Näin varaudutaan mahdolliseen koronakaranteeniin

Rantasalmella ja Parikkalassakin koululaiset kuljettavat mukanaan vain kyseisenä päivänä tarvittavat koulukirjat. Päiväkotilasten uimaopetus keskeytetään.

Annamaija Herola

Koulukirjat kuljetetaan päivittäin koululta kotiin siltä varalta, että koulu tai luokka joutuu karanteeniin.
Koulukirjat kuljetetaan päivittäin koululta kotiin siltä varalta, että koulu tai luokka joutuu karanteeniin.

Savonlinnan koulujen opettajat antoivat perjantaina oppilaille ohjeet ottaa kaikki koulukirjat viikonlopuksi mukaansa kotiin. Jatkossa oppikirjat säilytetään kotona ja kouluun tuodaan vain kunakin päivänä tarvittavat kirjat.

Sivistystoimenjohtaja Tuija Kauppisen mukaan tällä toimenpiteellä varaudutaan siihen, että jokin koulu joutuisi karanteeniin koronaviruksen vuoksi. Siinä tilanteessa terveille oppilaille voitaisiin antaa etätehtäviä netin kautta.

Sosterin alueella ei ole todettu koronavirustartuntoja.

Enonkosken koulussa koulukirjat on pakattu mukaan torstaista lähtien. Julkisuudessa on jo aiemmin kerrottu, että sama ohjeistus on myös Rantasalmella ja Parikkalassa.

Ulkomaille ei reissata eikä ulkomaalaisia vieraita oteta vastaan

Savonlinnassa on peruttu kaikki ulkomaille suuntautuvat oppilaiden ja opiskelijoiden ulkomaille suuntautuvat opintomatkat on peruttu. Koulut eivät ota vastaan ulkomaalaisia vierailijoita.

Koulut keskeyttävät toistaiseksi myös lähialueille ja muualle Suomeen suuntautuvat retket ja opintomatkat.

Varhaiskasvatuksen lasten ja koulujen oppilaiden uimahallikäynnit ja uinninopetus keskeytetään toistaiseksi.

Perheen ulkomaanmatkan jälkeen lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin, jos perhe ei ole matkustanut korkean epidemiariskin maissa ja jos lapsi on oireeton.

Jos seudulla todetaan jollakin lapsella koronavirustartunta, mahdollisesti altistuneitten lasten huoltajat saavat tietoa

Sosteri ja kaupunki ovat sopineet, miten toimitaan, jos päivähoitolapsella tai koululaisella todetaan koronatartunta.

Tuossa tilanteessa Sosteri antaa ohjeet päiväkodille tai koululle. Koronavirukselle mahdollisesti altistuneiden lasten huoltajiin ollaan yhteydessä puhelimitse tai Muksunetin tai Wilman kautta.

Tarvittaessa Sosteri määrää luokat tai koulut karanteeniin.

Sosterin tartuntataudeista vastaava lääkäri Mirkaleena Erkkilä selventää mitä tarkoittavat käsitteet eristys ja karanteeni.

–Eristyksellä tarkoitetaan tarttuvaa tautia sairastavan potilaan eristämistä terveistä. Eristys voidaan toteuttaa kotona tai sairaalassa. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat.

– Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. Karanteenilla estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin. Karanteeni toteutetaan useimmiten kotona, Erkkilä sanoo.