Asiakassetelit saattavat tulla käyttöön etuajassa myös Savonlinnan seudulla — Sosteri ryhtyy miettimään, mihin palveluihin ja millä aikataululla kokeiluja käynnistetään

Asiakasseteleitä olisi valinnanvapauslakiesityksen mukaan pakko myöntää viimeistään heinäkuussa 2020. Jo kokeilun aikana seteleitä voidaan myöntää esimerkiksi kotihoitoon tai asumispalveluihin niin, että asiakas voi halutessaan ostaa hänelle myönnetyt palvelut yksityiseltä palveluntuottajalta.

Katja Juurikko

Jo kokeilun aikana asiakasseteleitä voidaan myöntää esimerkiksi kotihoitoon tai asumispalveluihin niin, että asiakas voi halutessaan ostaa hänelle myönnetyt palvelut yksityiseltä palveluntuottajalta.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakassetelit ja henkilökohtainen budjetointi saattavat tulla myös Savonlinnan seudulla käyttöön jo hyvissä ajoin ennen kuin sosiaali- ja terveydenhuoltouudistus valinnanvapauslakeineen sitä edellyttää.

Etelä-Savon maakunta on saanut yhteensä 6,5 miljoonaa euroa valinnanvapauden pilotointiin eli kokeiluun. Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi tiistaina kokeilurahaa yhdeksälle maakunnalle.

Etelä-Savon pilottia hallinnoi Mikkelin ja Pieksämäen seudun kuntayhtymä Essote. Mukana hankkeessa ovat Savonlinnan seudun Sosteri sekä Pieksämäen kaupunki.

Tuija Pauhu

Sosterin hallintojohtaja Saara Pesonen kertoo, että perjantaina aletaan miettiä, millä aikataululla ja millaisissa palveluissa asiakasseteleitä aletaan kokeilla.

Kokeilujen sisältöä ja aikataulua aletaan miettiä perjantaina

Sosterin hallintojohtaja Saara Pesonen kertoo, että Sosterin johtoryhmä miettii ensimmäisen kerran perjantaina, millä aikataululla kokeiluja Savonlinnan seudulla käynnistetään ja millaisiin palveluihin asiakasseteleitä myönnetään.

— Vielä ei ole mitään linjauksia, kun päätös saatiin tiistaina, Pesonen sanoo.

Vielä perjantaina ei kokeilun piiriin tulevien palvelujen määrittely tai kokeilun aikataulu suinkaan valmistu.

— Sosterin talousarviossa ei ole varauduttu kokeiluihin vielä tänä vuonna. Voidaan kuitenkin katsoa, onko tehtävissä talousarvion sisäisiä siirtoja niin, että kokeilut mahdollisesti voisivat alkaa tämän vuoden puolella, Pesonen kertoo.

Asiakasseteleitä voi myöntää esimerkiksi kotihoitoon tai asumispalveluihin

Eduskuntakäsittelyyn kesän aikana menevän lakiesityksen mukaan maakuntien pitää ryhtyä myöntämään asiakasseteleitä ja henkilökohtaisia budjetteja viimeistään heinäkuussa 2020.

Asiakasseteleitä olisi valinnanvapauslakiesityksen mukaan pakko myöntää esimerkiksi kotihoitoon tai asumispalveluihin niin, että asiakas voi halutessaan ostaa seteleillä hänelle myönnetyt palvelut yksityiseltä palveluntuottajalta. Pilotin aikana asiakasseteliä voidaan kokeilla esimerkiksi näissä palveluissa.

Henkilökohtainen budjetti puolestaan on tarkoitettu ihmisille, joilla on laaja ja pitkäaikainen avuntarve. Asiakas voi hankkia tarvitsemansa palvelut haluamiltaan tuottajilta.

Pesosen mukaan on mahdollista, että pilotit käynnistyvät eri tahdissa maakunnan eri osissa.

Essoten puolella itse asiassa on jo monissa palveluissa käytössä palvelusetelit, jotka lakiuudistuksessa muuttuvat asiakasseteleiksi.

Pesonen arvioi, että Sosterin ratkaisuihin saattaa vaikuttaa myös se, millaisessa muodossa ja millaisin siirtymäajoin eduskunta valinnanvapauslain lopulta hyväksyy.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet