Teini-ikäisten äideille tarkoitettu Kamalat äidit -toiminta rantautuu Savonlinnaan

Joka toinen viikko kokoontuvassa ryhmässä puhutaan luottamuksellisesti siitä, kuinka teinin vanhempana voi pärjätä paremmin.

Timo Seppäläinen

NNKY:llä on kokoontunut syksystä lähtien oma vertaistukiryhmä murrosikäisten vanhemmille. Tammikuussa käynnistyvään uuteen ryhmään on nyt haku käynnissä, kertovat ryhmän vertaisohjaajina toimivat Heidi Hautakangas ja Johanna Pitkänen.
NNKY:llä on kokoontunut syksystä lähtien oma vertaistukiryhmä murrosikäisten vanhemmille. Tammikuussa käynnistyvään uuteen ryhmään on nyt haku käynnissä, kertovat ryhmän vertaisohjaajina toimivat Heidi Hautakangas ja Johanna Pitkänen.

Pikkulasten vanhemmille on olemassa neuvola, avoin päiväkoti ja monia muitakin paikkoja, jossa voi tavata muita samassa elämäntilanteessa olevia.

Mutta murrosikäisen vanhemmalle ei samanlaisia vertaistuen paikkoja ole juurikaan ollut tarjolla.

Tilanne on helpottumassa, kun NNKY aloittaa Savonlinnassa tammikuun lopussa jo toisen Kamalat äidit -vertaisryhmän.

Ryhmä kokoontuu tammikuun lopulta alkaen kahden viikon välein puhumaan luottamuksellisesti siitä, miten teini-ikäisen vanhempana voi pärjätä paremmin. Tavoitteena on helpottaa erityisesti äitien arjen kuormaa ja löytää iloa teiniyden tuomien haasteiden keskelle.

Teinin kanssa jää helposti yksin

– Minäkin kaipasin tällaista toimintaa pari vuotta sitten, kun vanhin kuudesta lapsestamme saavutti murrosiän. Sattumalta netissä törmäsin tähän toimintamuotoon. Osallistuin ensimmäiseen ryhmään viime syksynä ja innostuin, kertoo vertaisohjaajan koulutuksen vastikään käynyt Johanna Pitkänen, joka on toinen ryhmän vertaisvetäjistä.

– Teinin kanssa jää helposti yksin. Murrosikä on rajua aikaa eivätkä entiset lainalaisuudet nuoren kohdalla enää päde. Tämä yllättää vanhemman, niin minutkin.

Ryhmän toisen vertaisohjaajan, NNKY:n toiminnanohjaaja Heidi Hautakankaan mielestä teini-ikäisten vanhempien haasteet ovat nyt erilaisia kuin vaikkapa 5–7 -vuotta sitten. Silti perusasiat ovat pysyneet pitkälti samoina.

 – Teini-ikä saattaa tuntua loputtoman pitkältä sekä teinistä itsestään että hänen vanhemmistaan. Me vertaistukijat voimme tuoda toivon näkökulmaa sekä tietysti myös omat kokemuksemme keskusteluun, Hautakangas sanoo.

Timo Seppäläinen

Kamalat äidit on Oulussa kehitelty toimintamalli, ja hyväksi havaittua tukimuotoa juurutetaan nyt eri puolille maata.
Kamalat äidit on Oulussa kehitelty toimintamalli, ja hyväksi havaittua tukimuotoa juurutetaan nyt eri puolille maata.

Äidin kautta jaksamista koko perheelle

Murrosikä on rajua aikaa eivätkä entiset lainalaisuudet nuoren kohdalla enää päde. — Johanna Pitkänen

Kamalat äidit on NNKY-liiton rekisteröimä toimintamuoto, joka on käynnistynyt Oulusta vuonna 2005. Muutaman viime vuoden ajan hyväksi havaittua toimintatapaa on juurrutettu myös muualle maahan muun muassa Raha-automaattiyhdistyksen rahoituksen turvin.

– Toiminnassa pyritään tavoittamaan äidit, jotka kaipaavat tukea omaan kasvatustyöhönsä. Äidin jaksamisen kautta tuetaan koko perheen hyvinvointia, sanoo Pitkänen.

Teinien kanssa pärjääminen kiinnostaa varmasti myös isiä. NNKY:n toimintaperiaatteisiin kuuluu kuitenkin nimenomaan tyttöjen ja naisten tasa-arvo sekä sosiaalinen pääoma. Hautakangas uskoo, että miesten toimintaan keskittyneelle NMKY:llekin olisi Savonlinnassa sijansa.

Keskiviikkoiltaisin joka toinen viikko

Ryhmä kokoontuu joka toinen keskiviikko kello 17.30 – 19 NNKY:n tiloissa Koulukadulla Pikku Kakkosen leikkipuiston kupeessa. Ensimmäinen kokoontuminen on 29. tammikuuta.

Kokoontumisia on kaikkiaan kymmenen. Mukaan voidaan kutsua mukana olevien niin halutessa myös eri alojen ammattilaisia.

– Mutta jos perheessä on päällä akuutti kriisi, niin tämä ryhmä ei ole välttämättä oikea eikä riittävä. Kyseessä ei ole terapia- vaan keskusteluryhmä, toteaa Hautakangas.

Ryhmään ilmoittaudutaan puhelimitse numeroon 044 349 5374. Samassa yhteydessä jokainen ryhmän aloittava haastatellaan.

Mukaan otetaan 4–8 osallistujaa. Pieni ryhmäkoko takaa luottamuksellisuuden ja avoimuuden.

Lisää tietoa aiheesta löytyy nettisivuilta https://www.kamalataidit.fi/.