Savonlinnan torilla olisi miljoonabisnekset myynnissä

Torivalvoja Tuomo Manninen kertoo, että monet vanhat, savonlinnalaisten hyvin tuntemat torimyyjät, joilla on hyvä kanta-asiakaskaarti, ovat eläkeiässä tai tulossa eläkeikään

Antti Varonen

Savonlinnan torilla olisi miljoonabisnekset myynnissä

Savonlinnan torilla on ooppera-aikana vilskettä ja vilinää jo heti aamusta. Tuoreiden vihannesten ja marjojen lisäksi matkamuistoissa on mistä valita, laadukkaita käsitöitä, värikkäitä vaatteita ja koruja sekä vanhoja tavaroita. Torivalvoja Tuomo Manninen kertoo, että torilla on nyt ooppera-aikaan 62 kuukausipaikkaa ja 15 vierailupaikkaa.
Manninen kertoo, että lähivuosina torilla olisi miljoonabisnekset myynnissä. Manninen tarkoittaa sitä, että monet vanhat, savonlinnalaisten hyvin tuntemat torimyyjät, joilla on hyvä kanta-asiakaskaarti, ovat eläkeiässä tai tulossa eläkeikään.
— Sitä en tiedä, onko kaikilla jatkaja tiedossa, mutta siinä olisi vinkkiä yrittäjäksi aikoville.
Kun Tuomo Manninen aloitti vuonna 1999 torivalvojana, oli torimyyjiä ja toriasiakkaita enemmän.
— Vanhan tavaran kauppa on lisääntynyt ja kauppiaita tulee koko ajan lisää, sanoo Manninen.

Vanhan tavaran kauppias Seppo Toivanen Keravalta on tullut Savonlinnaan joka oopperakausi kahdenkymmenen vuoden ajan. Toivanen myy esimerkiksi viehättävää 1950-luvun punavalkoista Riikan posliiniastiastoa 90 euron hintaan.
— Olen nähnyt torilla rakeet ja myrskyt. Olen tehnyt parhaat kauppani kaatosateessa. Kerran meinasi trombi viedä pöytäni mennessään, kertoo Toivanen.

Antti Varonen

Annelie Wollmann ja Reinhold Petrich ovat tulleet Munchenista Saksasta katsomaan oopperaa. Pariskunnalla on kakkosasunto Tammisaaressa. Ilalla he menevät katsomaan Ryöstö seraljista-oopperaa.
— Tämä on ensimmäinen kerta, kun käymme Savonlinnassa. Näyttää oikein hyvältä. Aurinko paistaa ja menemme Kerimäen puukirkkoa katsomaan. Torilla pitää aina käydä, kun tulemme uuteen kaupunkiin. Ostimme täältä puisen voiastian muistoksi, kertoo Wollmann.

Kellarpeltolainen Markku Sihvonen myy itse tekemiään vieheitä ja pyrstölusikoita jo kahdeksatta vuotta torilla. Sihvosella on allas, jossa voi koeuittaa lusikoita. Ilpo Malkki jäi pojanpoikansa Toivo Malkin kanssa katsomaan Loistavan pyrstölusikan uintia.
Puolitoistavuotias Toivo oli innoissaan.
— Ei taida olla Toivosta vielä kalamieheksi tänä kesänä, mutta ehkä jo ensi kesänä, arvelee Ilpo Malkki.

Minna-Liisa Riestola

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.