"Kulttuuri ja liikunta pitäisi nähdä tuottoina, ei kuluina"

Kulttuuripuolen rahoitus on suuri murheenaihe, sanoo Helkamari Knaapi, vaikka esimerkiksi Lusto tuottaa seutukunnan aluetalouteen tulee 1,1 miljoonaa ja jokaisen museokävijän taskusta vielä 50-75 euroa.

Timo Seppäläinen

Luston johtaja Helkamari Knaapin hyvän mielen paikka Lustossa on Koneaika-näyttelyn parvi, josta hän välillä pysähtyy katselemaan alas näyttelyyn.

Metsämuseo Lusto Punkaharjulla on valtakunnallinen erikoismuseo, joka käy neljän vuoden välein neuvottelut Museoviraston ja opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa sisällöistä ja rahoituksesta. Pitkäjänteisellä työllä Lusto on vakiinnuttanut asemansa ammattimuseoiden joukossa.
Luston johtajan tehtävät kuun lopussa jättävä Helkamari Knaapi toteaa, että museoiden rooli nähdään vielä aika kapeana, vaikka ne ovat mukana monentyyppisissä uutta luovissa hankkeissa, kuten Lusto Openmetsässä.


Suuri murheenaihe on kulttuuripuolen rahoitus.
— On suuri haaste etsiä uusia aluevaltauksia ja mahdollisuuksia kartuttaa tulopuolta.
Lustolla on vuosittain noin 1,3 miljoonan budjetti. Talossa tehdään 20 henkilötyövuotta, lähes tuplasti siihen, kun Knaapi aloitti. Noin puolet rahoituksesta tulee julkiselta puolelta, lähinnä valtiolta. Kaupungin avustus on 48 000, mutta vastaavasti pelkkä kiinteistövero on 57 000 euroa. Hankkeista ja projektiavustuksista tulee noin 25 prosenttia ja neljäsosa oman toiminnan tuotoista, kuten lipputuloista.
— Luston kautta muualta maasta tulee välittöminä tuloina talousalueelle kiertoon noin 1,1 miljoonaa. Välilliset vaikutukset ovat merkittävät, jokainen museokävijä jättää lisäksi alueelle 50—75 euroa.
Kulttuuritoimijoiden ja -laitosten toiminnalla on suuri ennaltaehkäisevä vaikutus sotepuolen menoihin.
— Kulttuuriin ja liikuntaan käytetyt eurot pitäisi nähdä tuottoina, ei kuluina. Toivon, että ymmärrystä löytyy jatkossa. Kulttuuri ja liikunta tuottavat henkistä ja fyysistä vireyttä, elämyksiä ja mielikuvia. Vaikutuksia on vaikea mitata rahassa.

Punkaharjulla toimivia matkailuyrityksiä Knaapi on seurannut ilolla. Joukossa on nuoria, innokkaita tekijöitä ja kokeneempia osaajia hyvässä suhteessa. Se on hedelmällinen lähtökohta, joka vie eteenpäin ja tuo uusia innovaatioita.
— Meillä on ollut yhteinen näkemys siitä, mihin suuntaan haluamme toimintaa kehittää ja myös konkreettista yhdessä tekemistä. Täällä on luonto ja järvet, on meidän asiamme miettiä, miten pidämme seutuamme elinvoimaisena. Olemme Lustossa omalta osaltamme tarjonnee aktiviteetteja, elämyksiä ja tapahtumia asukkaille, vapaa-ajan asukkaille ja matkailijoille ja elinvoimaa täkäläisille yrityksille. Pyrimme tuomaan lisää taloudellista ja henkistä pääomaa seudulle.

Eeva Mikkonen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.