Edward Abeiku Botchwey haluaa töihin Savonlinnaan

Maahanmuuttajien osaamisesta haetaan lisäpotkua Etelä-Savon yrityksiin.

Tuija Pauhu

Edward Abeiku Botchwey, 32, vakuutti lauantaina Savonlinnan Duunipörssissä Miksein asiantuntija Riitta Lapille olevansa valmis muuttamaan työn perässä Savonlinnaan.
Edward Abeiku Botchwey, 32, vakuutti lauantaina Savonlinnan Duunipörssissä Miksein asiantuntija Riitta Lapille olevansa valmis muuttamaan työn perässä Savonlinnaan.

Vasta kuukausi sitten Suomeen ja Joensuuhun opiskelemaan tullut Edward Abeiku Botchwey, 32, keskusteli lauantaina Savonlinnan Duunipörssissä Mikkelin kehitysyhtiö Miksein asiantuntijan Riitta Lapin kanssa.

Lappi esitteli Botchweylle uutta Mesvo-hanketta, jolla autetaan maahanmuuttajia ja eteläsavolaisia yrityksiä löytämään toisensa.

Botchwey nauroi olevansa liikkeellä avoimin mielin ja olevansa valmis muuttamaan Savonlinnaan, jos vain töitä löytyy.

32-vuotias ghanalainen Botchwey tuli Suomeen Ranskasta, missä opiskeli matkailua.

Duunipörssiin hän löysi tiensä Facebookin kautta. Savonlinnassa, ystävänsä luona, hän oli nyt ensi kertaa, mutta vakuutti jo ihastuneensa kauniiseen kaupunkiin.

Kausityöntekijöitä voi rekrytoida maakunnassa jo asuvista ulkomaalaisista.

Ulkomaalaisen työvoiman käyttö voi parhaimmillaan hyödyttää sekä yrityksen kehittymistä, kansainvälistymistä että auttaa työvoimapulaan.

— Etelä-Savossa tarvitaan työvoimaa erityisesti puutuote-, metalli- ja elintarviketeollisuudessa. Kausityöntekijöitä voi rekrytoida maakunnassa jo asuvista eikä palkata heitä merten takaa, tähdensi Riitta Lappi.

Toissa vuonna Etelä-Savossa oli 3 241 ulkomaan kansalaista. Savonlinnassa heitä asui 884.

— Nopeutamme maahanmuuttajien osaamisen hyödyntämistä yrityksissä ja kartoitamme tietoa, jolla voidaan tehdä täsmällisempiä toimenpiteitä tulevaisuudessa.

Mesvo eli maahanmuuttajat Etelä-Savon yritysten voimavaraksi on haastatellut jo yli 70 ulkomaalaista.

— Heillä on monipuolinen kokemus- ja työhistoria. Hyvin motivoituneet henkilöt haluavat päästä mukaan savolaiseen työelämään mahdollisimman pian, totesi Lappi.

Hanketta rahoittavat Euroopan unionin Euroopan sosiaalirahasto ja Etelä-Savon Ely-keskus. Hanketta hallinnoi Otavan Opisto. Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy toimii osatoteuttajana.