Savonlinnan kaupunginvaltuusto ei ehkä äänestäkään Etelä-Savon hyvinvointialueen valmisteluun lähtemisestä – Valtuuston etäkokousta voi seurata maanantaina verkossa

Valtuustoryhmien puheenjohtajat neuvottelivat sunnuntai-iltana kompromissin tarjottavaksi ryhmilleen.

Soila Puurtinen

Savonlinnan kaupunginvaltuusto kokoontuu maanantaina jälleen etäyhteydellä. Valtuutetut ovat kotonaan, ja puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen (sd.) johtaa kokousta kahden virkamiehen avustuksella kaupungintalolta. Kaupunkilaiset voivat seurata kokousta verkosta.
Savonlinnan kaupunginvaltuusto kokoontuu maanantaina jälleen etäyhteydellä. Valtuutetut ovat kotonaan, ja puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen (sd.) johtaa kokousta kahden virkamiehen avustuksella kaupungintalolta. Kaupunkilaiset voivat seurata kokousta verkosta.

Savonlinnan kaupunginvaltuusto kokoontuu maanantaina ylimääräiseen kokoukseen päättämään, lähteekö kaupunki mukaan Etelä-Savon hyvinvointialueen valmisteluun.

Kaupunginhallitus esittää, että kaupunki lähtisi valmisteluun

Valtuusto kokoontuu etäyhteyksin, ja kokousta voi seurata verkossa.

Valtuustoryhmien puheenjohtajat neuvottelivat asiasta sunnuntaina ja saivat tiettävästi aikaiseksi vahvan kompromissiratkaisun tarjottavaksi ryhmilleen maanantaina. Siten on mahdollista, että maanantaina ei tarvitse äänestellä.

Joulukuun 15. päivän kokouksessa kaupunginvaltuusto jätti asian kahdenkymmenen valtuutetun äänillä pöydälle Essoten kutsun hyvinvointialueen valmisteluun osallistumisesta.

Pöydällepanoa vastusti 31 valtuutettua. Ensimmäistä kertaa valtuustokäsittelyssä olevan asian pöydällepanoon kuitenkin riittää määrävähemmistö eli neljännes valtuutetuista.

Sen sijaan Etelä-Savon valmisteluun lähtemiseen tai valmistelusta pois jäämiseen tarvitaan valtuutettujen enemmistö.

Ennen pöydällepanoäänestystä oli äänin 27–24 hävinnyt Eija Stenbergin (sd.) esitys, jonka mukaan asia olisi palautettu uudelleen valmisteluun niin, että mahdollisesta hyvinvointialueen valmisteluun lähtemisestä olisi päättänyt kaupunginhallitus.

Stenberg tulkitsee, että jos valtuusto päättää Etelä-Savon neuvotteluihin osallistumisesta, samalla kumoutuu valtuuston aiempi päätös, jonka mukaan Savonlinna haluaa osaksi Pohjois-Savon hyvinvointialuetta. Sote-lakiluonnoksen mukaan Savonlinna on kuitenkin määritelty osaksi Etelä-Savoa, kun sosiaali- ja terveyspalvelut vuoden 2023 alussa siirtyvät kuntien vastuulta hyvinvointialueitten eli maakuntien vastuulle.

Stenberg arvioi myös, että jos sote-lait kaatuvat ja Savonlinna on silti sitoutunut Etelä-Savoon, ei Savonlinnassa saa olla päivystävää erikoissairaanhoidon sairaalaa. Lain mukaan vain yliopistosairaaloitten sairaanhoitopiireissä saa olla enemmän kuin yksi päivystävä sairaala.

Kaupunginhallitus esittää valtuuston hyväksyttäväksi myös edunvalvontatavoitetta, jonka mukaan Etelä-Savolle yritetään saada pysyvä lupa ylläpitää kahta erikoissairaanhoidon päivystävää sairaalaa. Sotelakiesitys toisi tuon poikkeusluvan vuoteen 2033 asti.

Edunvalvontatavoitteeksi esitetään myös keskittämisasetuksen lieventämistä niin, että Savonlinnassa voi jatkossakin tehdä tekonivelleikkauksia. Lisäksi esitetään, että Etelä-Savolle yritetään saada rahoitusta kahden sairaalan ylläpitoon.

Savonlinnan kaupunginvaltuuston kokous maanantaina 11. tammikuuta kello 18. Kokousta voi seurata verkossa osoitteesta www.savonlinna.fi/kaupunginvaltuuston-kokous.

Juttua muokattu klo 20.12. Lisätty tieto ryhmäpuheenjohtajien neuvotteluista ja muokattu otsikkoon tieto, että valtuusto ei välttämättä äänestäkään.

Näin valtuusto äänesti 15.12.

Hyvinvointialueen valmistelu jäi valtuustossa 15. joulukuuta pöydälle.

Pöydällepanoa kannattivat (yhteensä 20):

SDP: Anja Backman (sd.), Pirkko Juuti, Aila Makkonen, Erkki Muukkonen, Markku Nousiainen, Ari Silvennoinen, Olli Sironen, Eija Stenberg, Ritva Suomalainen, Markku Valjakka

Keskusta: Sanna Metsälä, Aune Kupiainen

Kokoomus: Sampsa Kokko, Seija Puputti, Kaj Turunen

Vasemmistoliitto: Jussi Koponen, Esa Valkonen

Vihreät: Lauri Kosonen, Merja Mustonen, Tiina Strandén

Asian käsittelyä kannattivat (yhteensä 31):

SDP: Karoliina Helander, Olli-Pekka Kristiansson, Karoliina Laukkanen, Anna-Kristiina Mikkonen

Keskusta: Reima Härkönen, Hanna Kosonen, Pekka Laitinen, Timo Lajunen, Tuomas Loikkanen, Harri Luukkanen, Jouni Matilainen, Esko Mielikäinen, Matti-Pekka Parkkinen, Erkki Pennanen, Tuukka Suomalainen, Kirsi Torikka, Jonne Tynkkynen, Eiju Paajanen, Jarkko Wuorinen, Olli Österlund

Kokoomus: Ari Ora, Lea Sairanen, Pekka Turunen

Kristillisdemokraatit: Jouni Koskela, Arto Liukko, Hanne Puustinen

Perussuomalaiset: Seppo Kosonen, Matti Lundenius, Veikko Puustinen

Vihreät: Heli Järvinen, Chieko Okabe-Silvasti