Joulu tuli reilun viikon etuajassa — Metsä Wood ja tehtaan henkilöstö sitoutuneita kehittämään Punkaharjua

Metsä Woodin päätös rakentaa uusi kertopuulinja Punkaharjulle on merkittävä panostus myös yhtiölle. Kaupunginjohtaja Janne Laine uskoo, ettei Metsä Woodin tehdasinvestoinnin kaikki avaikutuksia nyt vielä osata arvioida.

Tuija Pauhu

Alakoululaiset kiertokäynnillä Punkaharjulla. 
Alakoululaiset kiertokäynnillä Punkaharjulla. 

Tämä oli odotettu ja hyvä päätös.

Näin reagoivat kaupunginjohtaja Janne Laine sekä Metsä Woodin Punkaharjun tehtaan luottamusmies Janne Naukkarinen, kun tieto miljoonainvestoinnista kiiri tiistaiaamupäivänä.

Metsä Wood vahvisti, että se rakentaa uuden kertopuulinjan Punkaharjulle.

— Savonlinnan kaupungin ja työntekijöiden kanssa lähdettiin luomaan investoinnille edellytyksiä ja siinä onnistuttiin, iloitsee Metsä Woodin toimialajohtaja Esa Kaikkonen.

— Tunnelmat ovat positiiviset ja hyvät. Tätä on odotettu ja tähän on uskottu. Hyvä kun saatiin se viimeinen niitti, Naukkarinen iloitsi.

— Hieno homma koko Savonlinnan seudulle. Tuollainen raha laitetaan uuteen tehtaaseen. Se tarkoittaa, että myös vanhoja linjoja kehitetään tulevinakin vuosina.

Timo Seppäläinen

tehdas1_0.jpg

Rakennustyöt käynnistyvät vuoden alussa

Tehdashallin laajentaminen alkaa maanrakennustöillä tammikuun alussa 2018.

Tehdashallin noin 13 000 neliön laajennuksen toteuttajaksi on valittu pieksämäkeläinen Rakennusliike U. Lipsanen Oy. Neuvottelut laitetoimittajien kanssa jatkuvat.

Uusi linja käynnistyy vuoden 2019 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana.

Uuden linjan vuosikapasiteetti on noin 65 000 kuutiometriä ja investoinnin arvo noin 52 miljoonaa euroa. Kaikkosen mukaan investointi vastaa puutuotteiden kasvavaan kysyntään rakentamisessa.

— Punkaharjulla on osaamista ja infrastruktuuri sekä puuta sinne saatavissa riittävästi. Tietysti tässä tilanteessa puunhankinta-aluetta joudutaan vähän laajentamaan. Kaupungin aktiivisuus oli päätöksessä merkittävä tekijä.

Janne Lainen kiittelee hyvässä hengessä käytyjä neuvotteluita kaupungin panostuksista investointiin. Myös Naukkarinen on hyvillään siitä miten asia eteni kaupungin hallinnossa.

— Monesta asiasta ollaan kovin erimielisiä, mutta onneksi tähän ei tullut ristiriitoja.

Kaupunginjohtaja Laine sanoo, että investoinnin positiiviset kerrannais- ja kokonaisvaikutuksia koko Savonlinnan seudulle ovat suuremmat kuin nyt osataan ehkä arvioidakaan.

Uuden linjan työllisyysvaikutus Punkaharjun tehtaalla on noin 35 uutta työpaikkaa. Tämän lisäksi uusi linja lisää noin 40 henkilötyövuotta alihankintaketjuun. Investointi lisää järeän tukkipuun käyttöä 160 000 kuutiometriä vuodessa.

— Varmaa on, että investointi lisää koko Savonlinnan alueen elinvoimaisuutta ja työllisyysvaikutuksia. Lisäksi aluekehitys työ saa uutta vauhtia.

Metsä Wood

2015_10_20_ks_metsa_punkaharju_192__web.jpg

Savonlinnan asema vahvistuu

Kaupunginjohtaja muistuttaa, että tehtaan kasvava puun tarve ja niistä saatavat kantorahatulot lisääntyvät koko Savonlinnan seudulla.

— Säteilyvaikutuksena se kasvattaa myös ostovoimaa ja laittaa liikkeelle muitakin investointeja.

Kaupunginjohtaja Laine pohtii myös sitä, olisiko ilman Savonlinnan ja Punkaharjun kuntaliitosta investointi ollut mahdollinen.

— Pienellä kunnalla ei todennäköisesti olisi ollut taloudellisia edellytyksiä olla mukana investoinnissa, Laine sanoo ja perustelee asiaa muun muassa sillä, että Kuntaliitto on tiukentanut ehtoja, joilla kunnat voivat nykyisin osallistua taloudellisesti yritysten investointeihin.

Erityisen merkittävää Laineen mukaan on myös se, että investointi vahvistaa Savonlinnan asemaa Suomen suurimpana mekaanisen puuteollisuuden keskuksena sekä Punkaharjun tehtaan asemaa.

Punkaharjun kehittämiseen sitoutuneet niin yhtiö kuin henkilöstö

Toimialajohtaja Kaikkonen ei tässä vaiheessa lähde spekuloimaan Punkaharjun mahdollisilla kilpailijoilla muuten kuin toteamalla, että isoissa investoinneissa punnitaan aina eri paikkakuntia vaihtoehtoina.

Kaikkonen luonnehtii investointia erittäin merkittäväksi myös Metsä Woodin kannalta.

— Meillä on vahva kehitysvaihe päällä, missä tehdään koivuvaneri-investointia Äänekoskelle ja Viroon, ja juuri on tehty vastaava investointi Lohjan LVL-tehtaalle. Meillä on hyvä kehitysvaihe menossa ja Punkaharju on siinä hyvin merkittävä osa.

Luottamusmies Naukkarisen mukaan henkilöstö on sitoutunut tehtaan kehittämiseen täysin.

— Tuotantolukujen pitää parantua ja sen eteen tehdään varmasti työtä.

Metsä Wood

2015_10_20_ks_metsa_punkaharju_leica_0365__web.jpg


Metsä Wood Punkaharjulla

Metsä Woodin Punkaharjun tehtaalla valmistetaan kertopuun lisäksi koivuvaneria. Sen vuosituotanto on viime aikoina ollut 55 000—60 000 kuutiometriä.

Vuotuinen kertopuukapasiteetti nousee investoinnilla 190 000 kuutiometriin.

Tehtaalla työskentelee tällä hetkellä 450 henkilöä.

Metsä Wood on osa Metsä Groupia, jonka liikevaihto vuonna 2016 oli 4,7 miljardia euroa, ja se työllistää noin 9 300 henkilöä. Konsernilla on toimintaa noin 30 maassa.

Metsä Groupin emoyritys on Metsäliitto Osuuskunta, jonka omistaa noin 104 000 suomalaista metsänomistajaa.